Inkomstenbelasting stappenplan

Inkomstenbelastingaangifte stappenplan

Werkwijze Aangifte Inkomstenbelasting

Hoe werkt de Aangifte Inkomstenbelasting (IB) bij The Bookie?


Als je klant bij The Bookie bent, sturen wij je altijd een reminder in The Bookie Webapp met uitleg als we iets nodig hebben. Daarom hoef je deze uitleg niet nu in een keer te lezen. Wil je vantevoren weten wat en hoe we dit gaan aanpakken? Lees dan deze FAQ.


Mail met uitleg

Nadat het boekjaar afgelopen is, zullen je Bookies in het nieuwe jaar de (verkorte) jaarrekening van je bedrijf opstellen en doen we je aangifte inkomstenbelasting. Een boekjaar loopt van 1 januari t/m 31 december van een jaar. Je krijgt van ons een reminder om ons extra informatie aan te leveren via de checklist Aangifte IB in The Bookie Webapp. Daarin staat precies welke documenten je moet aanleveren en hoe.

Kosten

  • Abonnement bij The Bookie Had je een actief abonnement tijdens het boekjaar van de aangifte? Dus: betaalde je abonnementskosten tijdens 2022? Dan hebben we waarschijnlijk al (een deel van) je btw-aangiftes 2022 gedaan en heb je al (deels) vooruit betaald voor de IB aangifte. Je krijgt een factuur voor het ontbrekende gedeelte van het jaarabonnement dat past bij je omzet.
  • Klant per uur of nog geen klant bij The Bookie Ook als je nog geen klant bij The Bookie was in 2021 of bent in 2022, kunnen we je jaarstukken opmaken en je IB aangifte verzorgen. Dan betaal je €95 per uur Lees meer

Spoedkosten

Heb jij je jaarcijfers sneller nodig of heb je na de deadline aangeleverd? Dan kunnen we in de meeste gevallen nog steeds je jaarcijfers opstellen en je aangifte indienen. We rekenen dan 25% extra. Lees hier hoe dat werkt.

Termijn

Na het invullen van het formulier én het compleet aanleveren van de benodigde informatie kom je in de wachtrij. Zodra je aan de beurt bent, nemen we contact met je op als er iets ontbreekt. Na het opstellen en toesturen van je conceptrapport, dienen we na je goedkeuren je aangifte in. 

De Belastingdienst: machtigingen en uitstel

Aangezien het voor ons onmogelijk is om alle aangiftes inkomstenbelasting voor 1 mei af te ronden, vragen we (zoals gebruikelijk is) uitstel aan voor het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Lees hier hoe uitstel en machtigingen werken. Heb je ook een fiscaal partner en wil je dat we ook haar/zijn/diens aangifte doen? Meld dit vòòr 1 mei bij je Bookie. Dan vragen we ook voor haar/hem/die uitstel aan.

Voorletters, achternaam, bsn en geboortedatum 

Om je machtigingen en uitstel voor jou en eventueel je partner aan te vragen, hebben we je persoonsgegevens, die van je bedrijf en eventuele fiscale partner nodig. 

Hoe lever ik de informatie voor de jaarstukken en IB aangifte aan?

Hoe moet ik de benodigde informatie aanleveren?

Via The Bookie Webapp kun je via een vragenlist in jip en janneke taal de benodigde informatie voor je jaarcijfers en/of Aangifte Inkomstenbelasting aanleveren. Dit kan zowel met een gratis basis of betaald account. Zo weet jij wat we nodig hebben en komt bij ons alles op een plek terecht.

Knop Aangifte Inkomstenbelasting in The Bookie Webapp

(de eerste twee stappen doe je alleen als je nieuw bent of je fiscale partner nog niet bij ons gemeld is.)

  1. Meld je bij ons met je voorletters, achternaam, bsn en geboortedatum van jezelf en eventueel je fiscale partner zodat wij ons kunnen aanmelden bij de Belastingdienst

  2. Activeer een account aan via https://app.thebookie.nl/subscriptions/ 

  3. Klik op de knop Inkomstenbelasting onder je naam rechtsboven en selecteer via de + knop het relevante boekjaar, dus bijvoorbeeld 2020

  4. Volg de checklist en upload de benodigde informatie

Relevante documenten voor Inkomstenbelasting

Weet je niet zo goed wat je moet aanleveren of wat bepaalde dingen betekenen? Check dan de FAQ Relevante Informatie Aangifte Inkomstenbelasting.

Vennoot in VOF

Doen we je aangifte Inkomstenbelasting, maar heb je nog geen eigen account? Als je vennoot in een VOF bent en vanuit een gezamenlijk e-mail adres werkt, kan het zijn dat nog niet al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Lees dan hier hoe je een eigen account aanmaakt zodat je de aanvullende informatie voor je eigen aangifte kunt aanleveren.

Welke informatie is relevant voor mijn aangifte Inkomstenbelasting?

De aangifte inkomstenbelasting is de aangifte, die iedereen met inkomen moet doen. Als ondernemer bestaat in de meeste gevallen het grootste deel uit de inkomsten van je bedrijf. Er is nog meer informatie belangrijk. Daarom vragen we je om aanvullende informatie aan te leveren. Hoe weet ik wat ik moet aanleveren en doe ik dat? Vul de IB vragenlijst in The Bookie Webapp aan.

> Vragenlijst aanleveren

Op deze pagina:

Je onderneming

Persoonlijk

Overige inkomsten en uitgaven


Fiscale partner

Wil je een gezamenlijke aangifte met je fiscale partner in loondienst doen? Lees meer.

Doe je niet gezamenlijk aangifte met je FP? Stuur ons dan toch de aangifte van je FP. Zo voorkom je dat gezamenlijke aftrekposten dubbel of juist niet worden afgetrokken.


Je onderneming

Inkomsten, uitgaven en btw-aangiftes

  • Had je een Bookie Abonnement in het jaar van je aangifte? Dan hebben we een deel van de informatie voor de jaarstukken en de aangifte inkomstenbelasting al. Zo hebben we om je jaarstukken te kunnen opmaken alle uitgaven (dus alle bonnen én facturen die je betaald hebt) en alle inkomsten (dus alle facturen die je gestuurd hebt én overige inkomsten uit je bedrijf) nodig.
  • Had je toen geen Bookie Abonnement? Dan geef je dit aan in de Vragenlijst en overleggen we met je wat de handigste manier is om je administratie aan te leveren. Soms geef je ons de login van het boekhoudprogramma waarin je werkte of het excelsheet met de pdf's van verkoopfacturen en uitgaven. in een andere situatie 

Jaarrekening en/of IB aangifte voorgaand boekjaar

Is dit het eerste jaar dat The Bookie je aangifte doet? Upload eerdere jaren dan ook. 

Voorschot inkomstenbelasting of ZVW

Heb je een voorschot betaald voor de inkomstenbelasting of bijdrage ZVW (Zorgverzekeringswet)? Upload dan een bewijs hiervan. Dit betaal je – naast de premie aan de ziektekostenverzekeraar – aan de Belastingdienst voor de zorgverzekering. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je ZVW bijdrage.

Je auto of motor

Heb je een zakelijke auto of motor (deze moet op naam van de zaak geregistreerd staan)? En/of een sluitende kilometerregistratie? Lever deze informatie ook aan.  Weet je niet wanneer een auto zakelijk is en wanneer privé? Of hoe je de kosten hiervan juist noteert. Lees dan verder.

Koophuis

Heb je een eigen koopwoning? Dan zijn je (hypotheek) rente en bepaalde kosten aftrekbaar. Je moet wel ook een bedrag bij je inkomen optellen als je woning je eigen huis is. Dat heet je eigenwoningforfait

> je huis: waarom is dit belangrijk?

Vermogen en schulden 

Hieronder vallen onder andere geld op je bank en/of in cypto’s, aandelen, een tweede woning, bezittingen: van jezelf, je fiscale partner en minderjarige kinderen. En hierbij breng je je schulden, zoals een krediet bij de bank of een webwinkel, in mindering. Lees meer.

Partner en kinderen

Heb je een fiscale partner en/of kinderen? Dan kan dit gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt

Lees hier welke informatie je moet aanleveren als je een fiscaal partner en hier welke informatie als je een of meerdere kinderen hebt.

Overige inkomsten en uitgaven 

Hieronder vallen allerlei vormen van inkomsten die niet voortkomen uit de verkoop van diensten en producten. En uitgaven, die niet direct verbonden zijn met de kosten die je maakt voor je onderneming.

Overige inkomsten

Naast dat je bij het ontvangen van een erfenis mogelijk erfbelasting betaalt, kan dit ook gevolgen hebben voor je inkomstenbelasting. Dit in het geval dat je vermogen boven het zogenoemde heffingsvrije vermogen komt (zie onder het bovenstaande kopje Saldi: Boekjaar afhankelijke bedragen).

Overige uitgaven

Geef je aan goede doelen? En is er per contract vastgelegd dat je deze schenkingen voor minstens 5 jaar aan een Algemeen Nut Beogende instelling (ANBI) doet? Voeg dan de notariële akte of de overeenkomst toe die je met deze ANBI hebt en geef gespecificeerd aan welk bedrag je aan welke ANBI hebt overgemaakt.

Onvergoede ziektekosten 

Heb je specifieke ziektekosten gemaakt die niet vergoed zijn door je verzekeraar? Check dan of deze wellicht meegenomen mogen worden bij de aangifte inkomstenbelasting. Hier kun je meer informatie vinden over welke zorgkosten aftrekbaar zijn. 

Box 2 en 3

Aangezien er meerdere vormen van inkomen zijn (bijvoorbeeld uit de aandelen van een ander bedrijf zoals een BV of NV), vragen we je daarnaar. Wil je weten waarom dit relevant is en hoe dit meegenomen wordt in je aangifte inkomstenbelasting, lees dan deze FAQ over de verschillende boxen.


Vragen voor je Bookie? Plan een consult in!

Als je klant bent bij The Bookie bellen we je altijd even voor we aan de slag gaan. Zo kan je eventuele onduidelijkheden na aanleiding van wat hier boven staat toelichten of vragen stellen. Wil je wat uitgebreider opties bespreken? Dan kun je makkelijk hier een consult met je Bookies inplannen: https://www.thebookie.nl/afspraak/

 

Extra gebruiker | Hoe voeg ik een extra gebruiker toe of maak ik een eigen account voor vennoot van VOF?

Hoe maak ik een extra gebruiker of account voor een vennoot in een VOF aan?

To do

  • Log in in je administratie of laat je vennoot dit doen (als je zelf geen account hebt)
  • Ga linksboven onder je bedrijfsnaam naar Administratie instellingen en kies het vijfde tabblad Gebruikers.
  • Selecteer Nieuwe gebruiker toevoegen en vul hier je emailadres in.
  • In je mailbox vind je nu een uitnodiging om je eigen account aan te maken.
  • Via dit account kun je nu altijd inloggen om je boekhouding te bekijken en je persoonlijke gegevens aan te leveren van je jezelf en je fiscale partner.

Waarom eigen account voor VOF partner?

Als vennoot bent, kan het zo zijn dat een van jullie de administratie bijhoudt en inlogt met een info@ adres. Toch zijn er meerdere redenen waarom je als vennoot ook een eigen Bookie Webapp account wilt hebben.

Inzicht in je administratie

Zelfs al houd je je niet bezig met de boekhouding van je onderneming, is het fijn om inzicht in je inkomsten en uitgaven te hebben. Door een koppeling van de mobiele app Bookie Bonnen kan je zelfs rechtstreeks je bonnen naar de administratie uploaden en heb je inzicht in je Winst- en Verliesrekening.

Aanleveren voor aangifte Inkomstenbelasting

Daarnaast verzorgen wij bij een VOF abonnement de aangifte Inkomstenbelasting voor alle vennoten (indien er niet alleen jaarstukken aangeleverd hoeven te worden) en in sommige gevallen ook voor hun fiscale partners. Hiervoor hebben we naast de jaarstukken van de VOF ook aanvullende informatie nodig van alle vennoten én hun fiscale partners. Deze informatie lever je via je eigen Bookie Webapp account aan. Lees hier welke informatie we nodig hebben.

NB Zorg er voor dat je tijdig de voorletters, achternamen, bsn en geboortedata van alle 'betrokkenen' (vennoten en fiscale partners) bij The Bookie hebt aangeleverd zodat wij voor 1 mei de machtigingen en het uitstel voor de aangifte bij de Belastingdienst kunnen aanvragen.

 

Inkomstenbelasting | Wat moet ik betalen en wanneer?

Over het algemeen betaal je inkomstenbelasting nadat de Belastingdienst je per brief met je aanslag stuurt. Dit is afloop van een (boek)jaar, als wij je aangifte hebben gedaan. Je kunt ook deels vooruit betalen door middel van een voorlopige aanslag.

Op deze pagina:

Hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen

Belastingtarieven voor inkomen uit werk en woning

Inkomstenbelasting voor ondernemers

Inkomstenbelastingtool: schatting van je te betalen belasting

Belastingrente

Snelle inkomstenbelastingaangifte vs belastingrente

Voorlopige aanslag: belastingrente voorkomen of minimaliseren

 

Hoeveel inkomstenbelasting over je inkomsten (volgens de Belastingdienst)

Het is een vraag die terecht vaker gesteld wordt. Dit is het antwoord dat de Belastingdienst geeft.

Dat kunnen we niet zo 1-2-3 zeggen. Het hangt onder andere af van hoeveel inkomsten en vermogen u hebt. Want we hebben 4 belastingschijven met verschillende tarieven. Het hangt ook af van, of u bijvoorbeeld aftrekbare kosten of schulden hebt.

Voor de inkomstenbelasting zijn er verschillende soorten inkomens. Voor uw inkomen uit werk en woning (box 1) gelden andere belastingtarieven dan voor uw vermogen (box 3). En die tarieven kunnen per jaar verschillen.

Belastingtarieven voor inkomen uit werk en woning

 

Inkomstenbelasting voor ondernemers

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan spelen een aantal factoren een rol waaronder de hoogte van je winst, het 1225 uren criterium, het aantal opdrachtgevers, of je je diensten bekend maakt en promoot, je zelfstandigheid en het lopen van ondernemersrisico.

Ondernemers betalen belasting over de gemaakte winst en dus niet over hun inkomsten. Deze belastbare winst is het totaal van al je inkomsten van je bedrijf min je bedrijfskosten . Als je klant bent bij The Bookie, dan heb je in The Bookie Webapp altijd een up-to-date overzicht van je financiën, zowel inkomsten als uitgaven. In de linkerbalk onder Overzichten vind je je Btw-overzichten én Winst-/verliesrekening. In dit laatste overzicht zie je wat je Winst is.

Zijn je inkomsten een resultaat uit overige werkzaamheden (ook wel inkomsten uit overig werk)? Dan is dit dus niet van toepassing op jou. In dit geval kun je toch ondernemer zijn voor de btw.

> wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

> wanneer ben je ondernemer voor de btw?

welke zakelijke kosten mag je aftrekken voordat je belasting moet betalen?

Schatting Inkomstenbelasting: tool van The Bookie

Juist om klanten van The Bookie niet te laten zitten met zo'n vaag verhaal en we je een schatting willen bieden van het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen, hebben we een tool ontwikkeld.

Ga naar de tool Inkomstenbelasting om een richtlijn te krijgen

Aangifte door The Bookie

Aan het begin van het nieuwe boekjaar ontvang je van ons een verzoek om aanvullende informatie aan te leveren. Nadat we dit compleet ontvangen hebben, sta je in de wachtrij. Zodra jij aan de beurt bent krijg je een conceptversie van je jaarstukken. Zodra jij deze hebt goedgekeurd, dienen we je aangifte Inkomstenbelasting in. 

Aanslag door de Belastingdienst: belasting én Zvw

Nadat wij je aangifte inkomstenbelasting hebben gedaan, ontvang je meestal binnen 3 maanden de definitieve aanslag van de Belastingdienst. Hierop staat de betalingstermijn van je inkomstenbelasting en in een aparte brief de zvw.

Deze inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) moet je als ondernemer ook betalen. Als je in loondienst werkt wordt deze bijdrage al ingehouden door de werkgever of uitkeringsinstantie, maar als ondernemer moet je deze bijdrage zelf betalen. 

> Wat is ZWV?

Belastingrente

Door het uitstel van aangifte (dat wij voor je aanvragen: lees hier meer) vervalt de deadline van 1 mei. 

Wordt je aangifte pas na 1 mei ingediend? Dan kan het door de behandeltermijn van de Belastingdienst zo zijn dat je je aanslag pas na 1 juli ontvangt. Als ondernemer betaal je 4% aan rente op het bedrag dat je moet betalen, indien de Belastingdienst de aanslag oplegt na 1 juli volgend op het belastingjaar. 

Snelle inkomstenbelastingaangifte vs belastingrente

+ Als je je administratie snel compleet aanlevert zodat wij je aangifte kunnen indienen, hoef je geen tot weinig belastingrente te betalen. Mits je administratie compleet was en er zodoende geen afwijking wordt vastgesteld door de Belastingdienst. In het geval van een afwijking betaal je vaak nog steeds rente. Lees hier hoe dit werkt.

- Een nadeel van je aangifte snel indienen is dat je administratie wellicht niet compleet was (alsnog gecorrigeerd moet worden) en je je inkomstenbelasting wel al meteen moet betalen. Dat is immers waarom je geen rente hoeft te betalen.

Voorlopige aanslag: belastingrente voorkomen of minimaliseren

Indien je omzet hoog is en wordt je denitieve aangifte niet voor 1 mei ingediend? Dan kan je de hoge belastingrente voorkomen door tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen die je te betalen belasting zoveel mogelijk benadert. Wil je hiervan gebruik maken? Neem dan voor april contact met ons op, dan onderzoeken we samen wat de beste oplossing is.

> Wat is een voorlopige aanslag?

> Hoe regel of wijzig ik een voorlopige aanslag?

The Bookie Kosten | overige werkzaamheden buiten abonnement

Wat zijn de kosten voor werkzaamheden buiten het abonnement?

In alle onderstaande gevallen kan je The Bookie inschakelen. Je ontvangt nadat we onze werkzaamheden hebben afgerond een factuur.

Werkzaamheden per uur: €95 ex btw (achteraan de rij) / €110 ex btw (vooraan de rij)

We hebben een vast uurtarief. Als je geen abonnement had voor een boekjaar of om extra werkzaamheden vraagt, rekenen we €95 ex btw per uur. Zodra je aan de beurt bent, gaan we aan de slag en schrijven de uren op die we bezig zijn met jouw administratie.

Na afloop krijg je deze gespecificeerd gefactureerd. Hiervoor kunnen we van te voren geen schatting doen, aangezien het afhankelijk is van de grootte van je administratie, jouw persoonlijke situatie, de manier waarop informatie aangeleverd wordt en hoe makkelijk/snel we met je kunnen communiceren. Met andere woorden, uurtje-factuurtje. Dat houdt in dat je op de factuur kunt zien hoeveel uren we waaraan besteed hebben. Wil je geen onzekerheid en een vast tarief? Neem een abonnement met terugwerkende kracht en bekijk hier onze tarieven.

Heb je haast? Voor dit soort gevallen plannen we overuren in en kom je vooraan de rij. 

Extra werkzaamheden naast het abonnement

De abonnementsprijs geldt in combinatie met het gebruik van The Bookie Webapp en betreft de reguliere werkzaamheden rondom een goed bijgehouden administratie. Hierbij ligt de nadruk op de controle, uitvoering en korte toelichting. Onder deze werkzaamheden vallen btw-aangiftes, het opstellen van je jaarstukken, het indienen van je inkomstenbelastingaangifte en korte vragen.

In sommige gevallen vraagt jouw situatie om meer aandacht en specialistische kennis. Of loop je zelf met veel vragen rond. Dit kan het geval zijn:

  • bij eigendom in het buitenland of een verhuizing naar of vanuit het buitenland. Bij de laatste moet je een extra formulier (M- of C-form) invullen.
  • Bijleenregeling
  • IND traject
  • Daarnaast kan het zijn dat je gebruik wilt maken van een investerings- of subsidiemogelijkheid of onze hulp nodig hebt bij een betalingsregeling. 

Jaarstukken en aangifte inkomstenbelasting per uur

Wil je voor het huidige boekjaar graag met een vast tarief werken? Vraag dan een vaste offerte aan. 

Consult: €110 ex btw per (half) uur 

Als je uitgebreider de tijd nodig hebt of geen abonnement bij The Bookie hebt, kan je een consult plannen. Omdat je bijvoorbeeld een huis gaat kopen, een investering wilt bespreken, een nieuwe rechtsvorm of samenwerking start of een ander financieel vraagstuk hebt. Hiervoor maken we graag tijd vrij in onze agenda’s zodat we in alle rust jouw specifieke situatie kunnen bespreken. Voor deze tijd brengen we extra kosten in rekening.

Een consult kun je rechtstreeks inplannen op: https://www.thebookie.nl/afspraak/

Gezamenlijke aangifte fiscaal partner: € 95,- ex btw per jaar

Binnen de abonnementsprijs zit niet de aangifte van je partner (die in loondienst is). De partneraangifte doen we echter met liefde. Wil je hiervan gebruik maken, vink dan in The Bookie Webapp ‘fiscaal partner’ aan en vul de aanvullende informatie voor de deadline van 1 mei in. Lees hier waar je dat noteert. De extra kosten voor een gezamenlijke aangifte met fiscaal partner in loondienst zijn per jaar € 95,- ex btw.