Inkomstenbelasting stappenplan

Inkomstenbelastingaangifte stappenplan

Jaarstukken en Aangifte Inkomstenbelasting

Wat moet ik aanleveren voor de Aangifte Inkomstenbelasting?

Na afloop van het boekjaar moet de (verkorte) jaarrekening worden opgesteld en je aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. Als je al klant bij ons was, doen we dit op basis van de administratie in The Bookie Webapp of een programma waarin je werkt en dat bij ons bekend is. Hiervoor hebben we meer gegevens van je nodig dan alleen je zakelijke administratie. Nu willen we graag je zakelijke bankafschriften, jaaropgaven en andere documenten. Bekijk hier alvast het overzicht. 

Om het compleet aan te leveren kun je het formulier onder “Start aangifte inkomstenbelasting”  in The Bookie Webapp invullen en de benodigde informatie aanleveren, zodat we niet het risico lopen om dingen te vergeten.

Ben je nog geen klant bij The Bookie, maar wil je dat we je aangifte verzorgen? Geen probleem, lees hieronder hoe dat in zijn werk gaat. Het formulier in The Bookie Webpp geeft een compleet beeld van je situatie die van belang is voor je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt dit formulier ook invullen met een gratis light account van The Bookie Webpp.

Klant bij The Bookie

Heb je een actief abonnement gehad tijdens het boekjaar van de aangifte? Dan hebben we al (een deel van) je btw-aangiftes gedaan en heb je al vooruit betaald voor de IB aangifte. Als The Bookie je aangifte inkomstenbelasting doet, hoef je alleen de checklist onder Start Aangifte te volgen in The Bookie Webapp. Daarin staat precies welke documenten je moet aanleveren en hoe (door alle documenten in je omgeving in The Bookie Webapp ‘te slepen’ of langs te brengen).

Toch kan het zo zijn dat je starter bent of nog niet op de hoogte bent van welke documenten voor jou specifiek nog relevant zouden kunnen zijn. Daarom maakten we op de website deze Checklist voor je. Zo weet je zeker dat je echt niets mist!

Nog geen klant bij The Bookie

Ook als je nog geen klant bij The Bookie bent, kunnen we je jaarstukken opmaken en je IB aangifte verzorgen. Lees in dit artikel hoe je je aangifte Inkomstenbelasting door The Bookie kunt laten verzorgen als je nog geen klant was.

Termijn

We proberen alle jaarstukken binnen 3 maanden na het invullen van het formulier én het compleet aanleveren van de benodigde informatie op te stellen. Na het opstellen van je conceptrapport, dienen we na je goedkeuren je aangifte in. 

De Belastingdienst: machtigingen en uitstel

Aangezien het voor ons onmogelijk is om alle aangiftes inkomstenbelasting voor 1 mei af te ronden, vragen we (zoals gebruikelijk is) uitstel aan voor het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Een voordeel daarvan is dat je je inkomstenbelasting later hoeft te betalen.

Als je geen uitstel aanvraagt en de aangifte niet op tijd indient, loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Wel geldt: wie het eerst het formulier invult en z’n documenten aanlevert, zal als eerste aan de beurt zijn. Het uitstel geeft ons standaard tot 1 september uitstel en kan, slechts indien de ondernemer voorheen alle aangiftes tijdig heeft ingediend, verlengd worden tot 1 mei van het daaropvolgende jaar. Hier mag je echter niet vanuit gaan. 

Zodra we de machtigingen (SBA en VIA)hebben aangevraagd, ontvang je brieven van de De Belastingdienst. Deze kan ja naar ons doorsturen: per mail of post.

Heb je ook een fiscaal partner en wil je dat we ook haar/zijn aangifte doen? Meld dit vòòr 1 mei bij je Bookie. Dan vragen we ook voor haar/hem uitstel aan.

Voorletters, achternaam, bsn en geboortedatum 

Om je machtigingen en uitstel voor jou en eventueel je partner aan te vragen, hebben we je persoonsgegevens, die van je bedrijf en eventuele fiscale partner nodig. 

Informatie jaarstukken en IB aangifte aanleveren

Hoe moet ik de benodigde informatie aanleveren?

Met een gratis light of betaald account van The Bookie Webapp kun je via een checklist de benodigde informatie aanleveren. Zo weet jij wat we nodig hebben en komt bij ons alles op een plek terecht.

Gegevens aanleveren aangifte inkomstenbelasting

Knop Start Aangifte Inkomstenbelasting

Rechtsboven onder de knop Start Aangifte Inkomstenbelasting selecteer je het betreffende jaar.

  1. meld je bij ons met je voorletters, achternaam, bsn en geboortedatum van jezelf en eventueel je fiscale partner zodat wij ons kunnen aanmelden bij de Belastingdienst

  2. maak een account aan en vul hierbij alle gevraagde gegevens in: https://app.thebookie.nl/subscriptions/ (Sluit je voor 2019 een abonnement af dan kan je een betaald abonnement activeren.)

  3. klik op de knop Start Aangifte Inkomstenbelasting en selecteer via de + knop 2018

  4. volg de checklist en upload de benodigde informatie

Vennoot in VOF

Heb je nog geen eigen account omdat je vennoot in een VOF bent en vanuit een gezamenlijk e-mail adres werkte? Lees dan hier hoe je een eigen account aanmaakt.

 

Kosten buiten abonnement

 

Wat zijn de kosten voor werkzaamheden buiten het abonnement?

€ 70,- ex btw per uur

We hebben een uurtarief van € 70,- exclusief btw. Zodra je niet gebruik maakt van het abonnement of om extra werkzaamheden gevraagd hebt, noteren we de uren die we bezig zijn met jouw administratie en krijg je deze gespecificeerd gefactureerd. Dat houdt in dat je op de factuur kunt zien hoeveel uren we waaraan besteed hebben.

Consult

Als je uitgebreider de tijd nodig hebt of geen abonnement bij The Bookie hebt, kan je een consult plannen. Omdat je bijvoorbeeld een huis gaat kopen, een investering wilt bespreken, een nieuwe rechtsvorm of samenwerking start of een ander financieel vraagstuk hebt. Hiervoor maken we graag tijd vrij in onze agenda’s zodat we in alle rust jouw specifieke situatie kunnen bespreken. Voor deze tijd brengen we extra kosten in rekening.

Een consult kun je rechtstreeks inplannen onder kopje 3 op: https://www.thebookie.nl/plan-een-afspraak/

€ 70,- ex btw per jaar voor gezamenlijke aangifte fiscaal partner

De overeengekomen opdracht heeft geen betrekking op je partner (die in loondienst is). De partneraangifte doen we echter met liefde. Wil je hiervan gebruik maken, vink dan in The Bookie Webapp ‘fiscaal partner’ aan. De extra kosten voor een gezamenlijke aangifte met fiscaal partner in loondienst zijn per jaar € 70,- ex btw.

Extra werkzaamheden buiten het abonnement

De abonnementsprijs geldt in combinatie met het gebruik van The Bookie Webapp en betreft de reguliere werkzaamheden rondom een goed bijgehouden administratie. Onder de werkzaamheden vallen btw-aangiftes, het opstellen van je jaarstukken, het indienen van je inkomstenbelastingaangifte en korte vragen. Het kan echter zo zijn dat vanwege een verhuizing naar of vanuit het buitenland een extra formulier (M- of C-form) moet invullen, gebruik wilt maken van een investerings- of subsidiemogelijkheid of onze hulp nodig hebt bij een betalingsregeling. In alle gevallen kan je The Bookie inschakelen. Je ontvangt nadat we onze werkzaamheden hebben afgerond een factuur.

Jaarstukken en aangifte inkomstenbelasting

Helaas kunnen we voorafgaand geen goede inschatting maken van de kosten voor het opmaken van een jaarrekening en doen het van de Aangifte Inkomstenbelasting. Naast het feit dat we de (omvang en complexiteit) het bedrijf nog niet kennen, betreft je Aangifte Inkomstenbelasting nog veel meer zaken dan je onderneming. Zo nemen we je inkomsten uit andere werkzaamheden of uitkering mee, kijken we naar je privé situatie waaronder kinderen, huis, fiscaal partner en schulden. Aangezien we daar nog geen zicht op hebben, kunnen we het werk niet inschatten.

 

Eigen account voor vennoot van VOF

Hoe kan ik als vennoot in een VOF mijn eigen Bookie account aanmaken?

Als vennoot in een VOF bent, kan het zo zijn dat een van jullie de administratie bijhoudt en wellicht zelfs inlogt met een info@ adres. Toch zijn er meerdere redenen waarom je als vennoot ook een eigen Bookie Webapp account wilt hebben.

Inzicht in je administratie

Zelfs al houd je je niet bezig met de boekhouding van je onderneming kan het fijn zijn om wel inzicht in je inkomsten en uitgaven te hebben. Door een koppeling van de mobiele app Bookie Bonnen kan je zelfs rechtstreeks je bonnen naar de administratie uploaden en heb je inzicht in je Winst- en Verliesrekening.

Aanleveren voor aangifte Inkomstenbelasting

Daarnaast verzorgen wij in het geval van een VOF abonnement ook de aangifte Inkomstenbelasting voor alle vennoten (indien er niet alleen jaarstukken aangeleverd hoeven te worden) en in sommige gevallen ook voor hun fiscale partners. Hiervoor hebben we naast de jaarstukken van de VOF ook aanvullende informatie nodig van alle vennoten én hun fiscale partners. Deze informatie lever je via je eigen Bookie Webapp account aan. Lees hier welke informatie we nodig hebben.

NB Zorg er voor dat je tijdig de voorletters, achternamen, bsn en geboortedata van alle 'betrokkenen' (vennoten en fiscale partners) bij The Bookie hebt aangeleverd zodat wij voor 1 mei de machtigingen en het uitstel voor de aangifte bij de Belastingdienst kunnen aanvragen.

To do

  • Log zelf in in de administratie van de VOF of laat je vennoot dit doen
  • Ga linksboven onder je bedrijfsnaam naar Administratie instellingen en kies het vijfde tabblad Gebruikers.
  • Selecteer Nieuwe gebruiker toevoegen en vul hier je emailadres in.
  • In je mailbox vind je nu een uitnodiging om je eigen account aan te maken.
  • Via dit account kun je nu altijd inloggen om je bokehouding te bekijken en je persoonlijke gegevens aan te leveren van je jezefl en je fiscale partner.

 

 

Online of telefonisch IB-Kwartiertje met Bookie

Kan ik The Bookie ook vragen stellen over de IB Checklist?

The Bookie gaat je inkomstenbelastingaangifte verzorgen. In The Bookie Webapp kun je via de checklist Start Aangifte Inkomstenbelasting makkelijk alles aanleveren wat we nodig hebben om je jaarstukken op te stellen en je aangifte inkomstenbelasting te verzorgen. Lees hier hoe dat werkt. Nu kan het zijn dat je nieuw bent en/of je situatie veranderd is (fiscaal partner, nieuw huis, loondienst, vermogen) en dat je extra vragen hebt. Daarom hebben we een extra mogelijkheid om via de onderstaande link een kwartiertje met je Bookie in te plannen Doe dit pas nadat je het meeste aangeleverd hebt! 

Datumprikken

Via deze site kun je eenvoudig een moment kiezen dat je telefonisch of online contact wilt hebben: https://www.meetingbird.com/m/ryoes6LTX

Houd er ajb rekening mee dat we tijdens de kwartaalaangifte maanden in principe minder tijd aan inkomstenbelastingaangitfes besteden en we zodoende ook geen online kwartiertjes inplannen. En over de deadline van 1 mei hoef je je geen zorgen te maken aangezien we standaard uitstel aanvragen, mits je bij ons gemeld hebt dat we je aangifte mogen verzorgen en je je persoonlijke informatie tijdig hebt aangeleverd. Lees hier hoe uitstel werkt.

Locatie online afspraak 

Op het afgesproken tijdstip en datum zal je Bookie hier op je wachten: 

https://appear.in/thebookie

Inkomstenbelasting: bedrag en termijn

Hoeveel geld moet ik opzij zetten voor inkomstenbelasting en wanneer moet ik dit betalen?

Hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen (volgens de Belastingdienst)

Het is een vraag die terecht vaker gesteld wordt. Dit is het antwoord dat de Belastingdienst geeft.

Dat kunnen we niet zo 1-2-3 zeggen. Het hangt onder andere af van hoeveel inkomsten en vermogen u hebt. Want we hebben 4 belastingschijven met verschillende tarieven. Het hangt ook af van, of u bijvoorbeeld aftrekbare kosten of schulden hebt.

Voor de inkomstenbelasting zijn er verschillende soorten inkomens. Voor uw inkomen uit werk en woning (box 1) gelden andere belastingtarieven dan voor uw vermogen (box 3). En die tarieven kunnen per jaar verschillen.

Belastingtarieven voor inkomen uit werk en woning

Inkomstenbelasting voor ondernemers

Dit is het geval als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Lees hier wanneer je dat bent. Hierbij spelen een aantal factoren een rol waaronder de hoogte van je winst, het 1225 uren criterium, het aantal opdrachtgevers, of je je diensten bekend maakt en promoot, je zelfstandigheid en het lopen van ondernemersrisico.

Ondernemers betalen belasting over de gemaakte winst en dus niet over hun inkomsten. Deze belastbare winst is de optelsom van alle inkomsten van je bedrijf verminderd met de bedrijfskosten. Dit zijn al je zakelijke kosten. Als je klant bent bij The Bookie, dan heb je in The Bookie Webapp altijd een up-to-date overzicht van je financiën, zowel inkomsten als uitgaven. In de linkerbalk onder Overzichten vind je je Btw-overzichten én Winst-/verliesrekening. In dit laatste overzicht zie je wat je Winst is.

Zijn je inkomsten een resultaat uit overige werkzaamheden (ook wel inkomsten uit overig werk)? Dan is dit dus niet van toepassing op jou. Lees hier wanneer dat het geval is. In dit geval kun je toch ondernemer zijn voor de btw.

Inkomstenbelasting tool van The Bookie

Juist om klanten van The Bookie niet te laten zitten met zo'n vaag verhaal en we je een schatting willen bieden van het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen, hebben we een tool ontwikkeld. Door de Winst van het desbetreffende boekjaar in de Tool in te vullen krijg je alvast een richtlijn van het bedrag dat je waarschijnlijk moet betalen. Hierin zijn een aantal ondernemersvoordelen zoals de Zelfstandigen- en Startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling al meegenomen.

Inkomstenbelasting Tool van The Bookie: https://www.thebookie.nl/tools/inkomstenbelasting/

Houd er wel rekening mee dat dit een automatische berekening is waarbij de correcties nog niet hebben plaatsgevonden en je persoonlijke gegevens nog niet zijn meegenomen. 

Inkomstenbelasting en Zvw betalen

Aan het begin van het nieuwe boekjaar ontvang je van ons een verzoek om aanvullende informatie aan te leveren. Nadat we dit compleet ontvangen hebben, kan je van ons binnen drie maanden een conceptversie van je jaarstukken verwachten. Zodra jij deze hebt goedgekeurd, dienen we je aangifte Inkomstenbelasting in. 

Houd er naast de inkomstenbelasting rekening mee dat je ook de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) moet betalen. Indien je in loondienst werkt wordt deze bijdrage al ingehouden door de werkgever of uitkeringsinstantie, maar als ondernemer moet je deze bijdrage zelf betalen. 

Nadat wij je aangifte inkomstenbelasting hebben gedaan, ontvang je dus ook nog een aparte aanslag voor de Zvw. Deze bijdrage kan je ook in de Inkomstenbelasting tool van hierboven terugvinden.

Meestal ontvang je binnen 3 maanden de (voorlopige) aanslag van de Belastingdienst. Hierop staat de betalingstermijn van je inkomstenbelasting en in een aparte brief de zvw.

Administratie uit ander boekhoudprogramma exporteren

Hoe maak ik een export van mijn administratie uit een ander boekhoudprogramma?

Als je door ons je aangifte inkomstenbelasting van een voorgaand boekjaar laat doen of zelf een back up wilt hebben van je administratie in een ander boekhoudprogramma, is het soms even puzzelen hoe je een uitdraai maakt. Hieronder lees je hoe het werkt.

Acumulus

Heb je je boekhouding in Acumulus bijgehouden en wil je voor ons een exceloverzicht aanmaken? Een exceloverzicht maak je aan door bij Overzichten én Jaarrekening Verlies- en Winstrekening te klikken en dan onderaan op “Export naar Excel” te klikken.

Moneybird

Ook Moneybird biedt een mogelijkheid om een export in excel te maken en om in een .zip je facturen en uitgaven te ontvangen. Lees hier hoe dat moet: 

https://www.moneybird.nl/kennisbank/back-up-maken/

Moneymonk

MoneyMonk daarentegen heeft geen mogelijkheid om makkelijk een excel of csv export te maken. De vorm die zij gebruiken is een Auditfile die wel te lezen is door ons, maar jou weinig inzicht geeft. Lees hier wat er mogelijk is: 

https://www.moneymonk.nl/help/135

Gekko

Je kunt via je instellingen (afbeelding A) ten aller tijden je data downloaden (afbeelding B). Inclusief bijlagen (dus alle bonnetjes, alle facturen etc.). Deze kun je dan weer in een ander systeem laden. Lees hier uitgebreid hoe dat werkt.

Afbeelding A. Instellingen

 

Afbeelding B. Data downloaden

Rompslomp

Stap je van Rompslomp over naar The Bookie dan is het belangrijk dat je je gehele administratie inclusief alle documenten in eigen beheer krijgt. Rompslomp heeft het mogelijk gemaakt om al je gegevens te exporteren naar Excel en al je documenten (facturen en uitgaven) te downloaden zodat je deze zelf kunt opslaan. 

Lees via deze link hoe dat moet: https://rompslomp.nl/support/veelgestelde-vragen/backup-maken

XPS

Allereerst ga je via Menu > Boekhouding naar Verkopen

Vervolgens selecteer je alle gewenste items via het vinkje linksboven, klik je op de dropdown bij "Met selectie" en selecteer je de optie "Exporteren naar CSV. Dit zorgt ervoor dat de gegevens naar een Excel/CSV bestand worden geëxporteerd. 

Exact dezelfde logica gaat op voor de inkopen.