Inkomstenbelasting stappenplan

Inkomstenbelastingaangifte stappenplan

Proces Aangifte Inkomstenbelasting

Hoe werkt het proces bij The Bookie voor de Aangifte Inkomstenbelasting?

Na afloop van het boekjaar moet de (verkorte) jaarrekening worden opgesteld en je aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. Als je al klant bij ons was, doen we dit op basis van de administratie in The Bookie Webapp of een programma waarin je werkt en dat bij ons bekend is. Hiervoor hebben we meer gegevens van je nodig dan alleen je zakelijke administratie. Nu willen we graag je zakelijke bankafschriften, jaaropgaven en andere documenten. Bekijk hier alvast het overzicht. 

Om het compleet aan te leveren kun je het formulier onder “Start aangifte inkomstenbelasting”  in The Bookie Webapp invullen en de benodigde informatie aanleveren, zodat we niet het risico lopen om dingen te vergeten.

Ben je nog geen klant bij The Bookie, maar wil je dat we je aangifte verzorgen? Geen probleem, lees hieronder hoe dat in zijn werk gaat. Het formulier in The Bookie Webpp geeft een compleet beeld van je situatie die van belang is voor je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt dit formulier ook invullen met een gratis light account van The Bookie Webpp.

Klant bij The Bookie

Heb je een actief abonnement gehad tijdens het boekjaar van de aangifte? Dan hebben we al (een deel van) je btw-aangiftes gedaan en heb je al vooruit betaald voor de IB aangifte. Als The Bookie je aangifte inkomstenbelasting doet, hoef je alleen de checklist onder Start Aangifte te volgen in The Bookie Webapp. Daarin staat precies welke documenten je moet aanleveren en hoe (door alle documenten in je omgeving in The Bookie Webapp ‘te slepen’ of langs te brengen).

Toch kan het zo zijn dat je starter bent of nog niet op de hoogte bent van welke documenten voor jou specifiek nog relevant zouden kunnen zijn. Daarom maakten we op de website deze Checklist voor je. Zo weet je zeker dat je echt niets mist!

Nog geen klant bij The Bookie

Ook als je nog geen klant bij The Bookie bent, kunnen we je jaarstukken opmaken en je IB aangifte verzorgen. Lees in dit artikel hoe je je aangifte Inkomstenbelasting door The Bookie kunt laten verzorgen als je nog geen klant was.

Termijn

We proberen alle jaarstukken binnen 3 maanden na het invullen van het formulier én het compleet aanleveren van de benodigde informatie op te stellen. Na het opstellen van je conceptrapport, dienen we na je goedkeuren je aangifte in. 

De Belastingdienst: machtigingen en uitstel

Aangezien het voor ons onmogelijk is om alle aangiftes inkomstenbelasting voor 1 mei af te ronden, vragen we (zoals gebruikelijk is) uitstel aan voor het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Een voordeel daarvan is dat je je inkomstenbelasting later hoeft te betalen.

Als je geen uitstel aanvraagt en de aangifte niet op tijd indient, loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Wel geldt: wie het eerst het formulier invult en z’n documenten aanlevert, zal als eerste aan de beurt zijn. Het uitstel geeft ons standaard tot 1 september uitstel en kan, slechts indien de ondernemer voorheen alle aangiftes tijdig heeft ingediend, verlengd worden tot 1 mei van het daaropvolgende jaar. Hier mag je echter niet vanuit gaan. 

Zodra we de machtigingen (SBA en VIA)hebben aangevraagd, ontvang je brieven van de De Belastingdienst. Deze kan ja naar ons doorsturen: per mail of post.

Heb je ook een fiscaal partner en wil je dat we ook haar/zijn aangifte doen? Meld dit vòòr 1 mei bij je Bookie. Dan vragen we ook voor haar/hem uitstel aan.

Voorletters, achternaam, bsn en geboortedatum 

Om je machtigingen en uitstel voor jou en eventueel je partner aan te vragen, hebben we je persoonsgegevens, die van je bedrijf en eventuele fiscale partner nodig. 

Informatie jaarstukken en IB aangifte aanleveren

Hoe moet ik de benodigde informatie aanleveren?

Via The Bookie Webapp kun je via een vragenlist in jip en janneke taal de benodigde informatie voor je jaarcijfers en/of Aangifte Inkomstenbelasting aanleveren. Dit kan zowel met een gratis light of betaald account. Zo weet jij wat we nodig hebben en komt bij ons alles op een plek terecht.

Knop Aangifte Inkomstenbelasting op Dashboard in The Bookie Webapp

(de eerste twee stappen doe je alleen als je nieuw bent of je fiscale partner nog niet bij ons gemeld is.)

 1. Meld je bij ons met je voorletters, achternaam, bsn en geboortedatum van jezelf en eventueel je fiscale partner zodat wij ons kunnen aanmelden bij de Belastingdienst

 2. Activeer een account aan via https://app.thebookie.nl/subscriptions/ 

 3. Klik op de knop Aangifte Inkomstenbelasting en selecteer via de + knop het relevante boekjaar, dus bijvoorbeeld 2019

 4. Volg de checklist en upload de benodigde informatie

 5. Plan een online of telefonisch kwartiertje met je Bookie Team in. Lees hier hoe dit werkt.

Relevante documenten voor Inkomstenbelasting

Weet je niet zo goed wat je moet aanleveren of wat bepaalde dingen betekenen? Check dan deze hulppagina: Relevante Informatie Aangifte Inkomstenbelasting.

Vennoot in VOF

Doen we je aangifte Inkomstenbelasting, maar heb je nog geen eigen account? Als je vennoot in een VOF bent en vanuit een gezamenlijk e-mail adres werkt, kan het zijn dat nog niet al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Lees dan hier hoe je een eigen account aanmaakt zodat je de aanvullende informatie voor je eigen aangifte kunt aanleveren.

 

Relevante informatie aangifte Inkomstenbelasting

Welke informatie moet ik aanleveren voor de aangifte Inkomstenbelasting?

Een deel van de informatie voor de jaarstukken en de aangifte inkomstenbelasting hebben we al van je. Zo hebben we om je jaarstukken te kunnen opmaken alle uitgaven (dus alle bonnen én facturen die je betaald hebt) en alle inkomsten (dus alle facturen die je gestuurd hebt én overige inkomsten uit je bedrijf) nodig. Aangezien je in The Bookie Webapp hebt gewerkt hebben we deze gegevens. 

Aanvullende informatie lever je aan via de knop Aangifte Inkomstenbelasting. Door hier op te klikken en via de + knop het desbetreffende boekjaar te selecteren kom je bij een checklist terecht. Lees hier uitgebreider hoe dat werkt.


Fiscale partner

Wil je een gezamenlijke aangifte met je fiscale partner in loondienst doen? Vul dan de gegevens van je partner tijdig in, zodat we niet alleen de machtigingen kunnen aanvragen, maar ook zorgen dat je partner uitstel krijgt van de oorspronkelijke aangiftedatum van 1 mei. Lees hier meer over fiscaal partnerschap. Kosten voor een gezamenlijke aangifte met een partner in loondienst zijn € 75 ex btw per jaar.

Doe je niet gezamenlijk aangifte met je FP? Stuur ons dan toch de aangifte van je FP. Zo voorkom je dat gezamenlijke aftrekposten dubbel of juist niet worden afgetrokken.


Je onderneming

Administratie en btw aangiftes

Als je (een deel van) vorig jaar geen abonnement had of in een ander programma dan The Bookie Webapp hebt gewerkt, hebben we je zakelijke administratie nodig. Dat betekent in ieder geval 3 zaken:

1. een (digitale of papieren) map je met verstuurde facturen én bonnen van uitgaven 

2. een matchend overzicht van je inkomsten en uitgaven in de vorm van een Excel, Spreadsheet of (de login van) een boekhoudprogramma.

3. de pdf's van omzetbelasting, ook wel btw, aangiftes van vorig jaar

Zowel 1 als 2 kun je geordend en genummerd in de vorm van een zip uploaden of langsbrengen. 

Jaarrekening en/of IB aangifte voorgaand boekjaar

Als je al langer klant bij ons was, hebben we eerdere jaarrekeningen. Zijn je jaarrekeningen eerder niet door The Bookie opgemaakt? Upload deze dan ook. Heb je geen eerdere jaarrekeningen, maar wel al eerder zelf aangifte gedaan? Lever dan je IB aangiftes van voorgaande boekjaren aan. Op basis hiervan zien we onder andere of je eerder je Startersaftrek hebt toegepast.

Voorschot inkomstenbelasting of ZVW

Heb je een voorschot betaald voor de inkomstenbelasting of bijdrage ZVW (Zorgverzekeringswet)? Upload dan een bewijs hiervan. Dit betaal je – naast de premie aan de ziektekostenverzekeraar – aan de Belastingdienst voor de zorgverzekering. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je ZVW bijdrage.

Je auto of motor

Geef ons de benodigde informatie over je zakelijke auto of motor (deze moet op naam van de zaak geregistreerd staan) en/of een sluitende kilometerregistratie. Lees hier wanneer een auto zakelijk is en wanneer privé en hoe je de kosten hiervan juist noteert. De cataloguswaarde is de officiële nieuwprijs van de (bestel)auto (inclusief btw, belasting op de auto/motor en accessoires) die geldt op de datum dat het kenteken deel 1 is afgegeven.

Persoonlijk

Koophuis

De WOZ (waarde onroerende zaken) van je woning kun je opvragen via het WOZ-loket of de gemeente en inzien op de website van MijnOverheid. Je hypotheekrente en je eenmalige hypotheekkosten zijn meestal aftrekbaar. Daarom moet je relevante documenten ook toevoegen aan de checklist.

 • (Nieuwe) hypotheek: nota’s van bemiddeling, taxatie, verbouwings- en onderhoudskosten (bekijk het complete overzicht van de Belastingdienst)

 • Ben je lid van een VVE (Vereniging van Eigenaren)? Voeg dan een overzicht van jouw aandeel in het reservefonds toe.

 • Huis verkocht: indien je je huis verkocht hebt, dan ontvangen wij graag alle gegevens in verband met de berekening van de eigenwoning reserve

 • Woning verhuurd: heb je de eigen woning tijdelijk verhuurd, al dan niet via AirBnB, geef dan aan over welke periode dit was.

Vermogen en schulden 

Hieronder vallen onder andere geld op je bank en/of in cypto’s, aandelen, een tweede woning, bezittingen: van jezelf, je fiscale partner en minderjarige kinderen. En hierbij breng je je schulden, zoals een krediet bij de bank of een webwinkel, in mindering.

 • je eigen vermogen. Spaartegoeden: saldo van je spaartegoeden aan het begin van het boekjaar waarover je inkomstenbelasting moet betalen. Onder je spaargelden vallen niet alleen het tegoed op je reguliere bankrekening, maar ook je crypto’s. Schenkingen: opgave van alle schenkingen, giften, donaties e.d.

 • je lijfrente of bankspaarproduct. Heb je lijfrentes of periodieke betaling voor jouw pensioen gedaan (die niet door jouw werkgever werden vergoed)? Zo ja, voeg dan een overzicht toe van je afdrachten van dit jaar en een overzicht van je jaarruimte van de afgelopen 8 jaar, als je dit hebt.

 • je schulden (lees hier wat hieronder valt). Een studieschuld kan relevant zijn. Daarom adviseren we je deze aan te leveren. Als je de hoogte van de studieschuld op vraagt, vraag dan de schuld op per 1 januari 2019.

 • AOV. De kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Veel van onze Bookie Bazen zijn echter aangesloten bij een Broodfonds of Common Easy. Houd er bij je IB aangifte rekening mee dat je het saldo op de rekening van je arbeidsongeschiktheidvoorziening moet opgeven.

Saldi: 01-01 van het desbetreffende boekjaar

Heb je een eigen vermogen (op 1 januari van het IB-jaar) naast je liquide middelen? Lees dan hieronder de betreffende bedragen per jaar.

Boekjaar afhankelijke bedragen
2017 2018 2019
Vermogen > € 25.000 Vermogen > € 30.000
Vermogen > € 30.360

Partner en kinderen

Als je een fiscale partner en/of kinderen hebt, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Heb je (een deel van) het jaar een fiscale partner? Dan wordt het heffingsvrij vermogen namelijk verdubbeld. Zo kan dit voordelen opleveren aangezien je je gezamenlijke vermogen mag verdelen op de manier die voor jullie beiden het voordeligst is. Relevante documenten zoals de jaaropgaaf van het loondienst verband van je partner upload je ook in The Bookie Webapp zodra je de checklist volgt. 

Heb je maar een deel van het jaar een fiscale partner? Dan kan je ervoor kiezen om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd. Als jij, je fiscale partner of je kinderen niet in Nederland wonen willen we dit ook graag weten.

Ben je gescheiden en betaal/ontvang je alimentatie? Upload dan een gespecificeerd overzicht in The Bookie Webapp. Let op: enkel partneralimentatie aftrekbaar is en kinderalimentatie niet.

De lijst onder Vermogen, schulden en kosten hierboven is ook van toepassing op je partner en/of kinderen.

Boekjaar afhankelijke bedragen
2017 2018 2019
Spaartegoeden: saldi per 01-01-2017 van de spaartegoeden van je minderjarige kinderen Spaartegoeden: saldi per 01-01-2018 van de spaartegoeden van je minderjarige kinderen Spaartegoeden: saldi per 01-01-2019 van de spaartegoeden van je minderjarige kinderen
Kinderopvang: jaaropgave betaalde kosten van kinderopvang 2017 Kinderopvang: jaaropgave betaalde kosten van kinderopvang 2018 Kinderopvang: jaaropgave betaalde kosten van kinderopvang 2019

Overige inkomsten en uitgaven 

Hieronder vallen allerlei vormen van inkomsten die niet voortkomen uit de verkoop van diensten en producten. En uitgaven, die niet direct verbonden zijn met de kosten die je maakt voor je onderneming.

Overige inkomsten

Naast dat je bij het ontvangen van een erfenis mogelijk erfbelasting betaalt, kan dit ook gevolgen hebben voor je inkomstenbelasting. Dit in het geval dat je vermogen boven het zogenoemde heffingsvrije vermogen komt (zie onder het bovenstaande kopje Saldi: Boekjaar afhankelijke bedragen).

Overige uitgaven

Indien je geen recht hebt op studiefinanciering kan je toch studiekosten opvoeren. Upload een specificatie van je studiekosten betaald in 2019 (of in 2018 in het geval van je aangifte van 2018)

Geef je aan goede doelen? En is er per contract vastgelegd dat je deze schenkingen voor minstens 5 jaar aan een Algemeen Nut Beogende instelling (ANBI) doet? Voeg dan de notariële akte of de overeenkomst toe die je met deze ANBI hebt en geef gespecificeerd aan welk bedrag je aan welke ANBI hebt overgemaakt.

Onvergoede ziektekosten 

Heb je specifieke ziektekosten gemaakt die niet vergoed zijn door je verzekeraar? Check dan of deze wellicht meegenomen mogen worden bij de aangifte inkomstenbelasting. Hier kun je meer informatie vinden over welke zorgkosten aftrekbaar zijn. Heb je het gecheckt en kan het? Voeg dan een overzicht met bewijzen toe van de zorgkosten die je via de inkomstenbelasting wilt declareren. 

Box 2 en 3

Aangezien er meerdere vormen van inkomen zijn (bijvoorbeeld uit de aandelen van een ander bedrijf zoals een BV of NV), vragen we je daarnaar. Wil je weten waarom dit relevant is en hoe dit meegenomen wordt in je aangifte inkomstenbelasting, lees dan deze FAQ over de verschillende boxen.


Vragen voor je Bookie? Plan een IB kwartiertje in!

Als je klant bent bij The Bookie bellen we je altijd even voor we aan de slag gaan. Zo kan je eventuele onduidelijkheden na aanleiding van wat hier boven staat toelichten of vragen stellen. Wil je zelf dit moment bepalen? We hebben een extra mogelijkheid om een online of telefonisch kwartiertje met je Bookie in te plannen. Lees hier hoe dit werkt.

 

Online of telefonisch IB-Kwartiertje met Bookie

Kan ik The Bookie ook vragen stellen over de IB Checklist?

The Bookie gaat je inkomstenbelastingaangifte verzorgen. In The Bookie Webapp kun je via de checklist Start Aangifte Inkomstenbelasting makkelijk alles aanleveren wat we nodig hebben om je jaarstukken op te stellen en je aangifte inkomstenbelasting te verzorgen. Lees hier hoe dat werkt. Nu kan het zijn dat je nieuw bent en/of je situatie veranderd is (fiscaal partner, nieuw huis, loondienst, vermogen) en dat je extra vragen hebt. Daarom hebben we een extra mogelijkheid om via de onderstaande link een kwartiertje met je Bookie in te plannen Doe dit pas nadat je het meeste aangeleverd hebt! Weet je niet welke informatie relevant is voor de aangifte Inkomstenbelasting? Bekijk dan dit uitgebreide overzicht.

Datumprikken

Via deze site kun je eenvoudig een moment kiezen dat je telefonisch of online contact wilt hebben:https://www.meetingbird.com/l/TheBookieAfspraak/ibkwartiertje

Houd er ajb rekening mee dat we tijdens de kwartaalaangifte maanden in principe minder tijd aan inkomstenbelastingaangitfes besteden en we zodoende ook geen online kwartiertjes inplannen. En over de deadline van 1 mei hoef je je geen zorgen te maken aangezien we standaard uitstel aanvragen, mits je bij ons gemeld hebt dat we je aangifte mogen verzorgen en je je persoonlijke informatie tijdig hebt aangeleverd. Lees hier hoe uitstel werkt.

Locatie online afspraak 

Op het afgesproken tijdstip en datum zal je Bookie hier op je wachten: 

https://whereby.com/thebookie

Eigen account voor vennoot van VOF

Hoe kan ik als vennoot in een VOF mijn eigen Bookie account aanmaken?

Als vennoot in een VOF bent, kan het zo zijn dat een van jullie de administratie bijhoudt en wellicht zelfs inlogt met een info@ adres. Toch zijn er meerdere redenen waarom je als vennoot ook een eigen Bookie Webapp account wilt hebben.

Inzicht in je administratie

Zelfs al houd je je niet bezig met de boekhouding van je onderneming kan het fijn zijn om wel inzicht in je inkomsten en uitgaven te hebben. Door een koppeling van de mobiele app Bookie Bonnen kan je zelfs rechtstreeks je bonnen naar de administratie uploaden en heb je inzicht in je Winst- en Verliesrekening.

Aanleveren voor aangifte Inkomstenbelasting

Daarnaast verzorgen wij in het geval van een VOF abonnement ook de aangifte Inkomstenbelasting voor alle vennoten (indien er niet alleen jaarstukken aangeleverd hoeven te worden) en in sommige gevallen ook voor hun fiscale partners. Hiervoor hebben we naast de jaarstukken van de VOF ook aanvullende informatie nodig van alle vennoten én hun fiscale partners. Deze informatie lever je via je eigen Bookie Webapp account aan. Lees hier welke informatie we nodig hebben.

NB Zorg er voor dat je tijdig de voorletters, achternamen, bsn en geboortedata van alle 'betrokkenen' (vennoten en fiscale partners) bij The Bookie hebt aangeleverd zodat wij voor 1 mei de machtigingen en het uitstel voor de aangifte bij de Belastingdienst kunnen aanvragen.

To do

 • Log zelf in in de administratie van de VOF of laat je vennoot dit doen
 • Ga linksboven onder je bedrijfsnaam naar Administratie instellingen en kies het vijfde tabblad Gebruikers.
 • Selecteer Nieuwe gebruiker toevoegen en vul hier je emailadres in.
 • In je mailbox vind je nu een uitnodiging om je eigen account aan te maken.
 • Via dit account kun je nu altijd inloggen om je bokehouding te bekijken en je persoonlijke gegevens aan te leveren van je jezefl en je fiscale partner.

 

 

Inkomstenbelasting: bedrag en termijn

Hoeveel geld moet ik opzij zetten voor inkomstenbelasting en wanneer moet ik dit betalen?

Hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen (volgens de Belastingdienst)

Het is een vraag die terecht vaker gesteld wordt. Dit is het antwoord dat de Belastingdienst geeft.

Dat kunnen we niet zo 1-2-3 zeggen. Het hangt onder andere af van hoeveel inkomsten en vermogen u hebt. Want we hebben 4 belastingschijven met verschillende tarieven. Het hangt ook af van, of u bijvoorbeeld aftrekbare kosten of schulden hebt.

Voor de inkomstenbelasting zijn er verschillende soorten inkomens. Voor uw inkomen uit werk en woning (box 1) gelden andere belastingtarieven dan voor uw vermogen (box 3). En die tarieven kunnen per jaar verschillen.

Belastingtarieven voor inkomen uit werk en woning

Inkomstenbelasting voor ondernemers

Dit is het geval als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Lees hier wanneer je dat bent. Hierbij spelen een aantal factoren een rol waaronder de hoogte van je winst, het 1225 uren criterium, het aantal opdrachtgevers, of je je diensten bekend maakt en promoot, je zelfstandigheid en het lopen van ondernemersrisico.

Ondernemers betalen belasting over de gemaakte winst en dus niet over hun inkomsten. Deze belastbare winst is de optelsom van alle inkomsten van je bedrijf verminderd met de bedrijfskosten. Dit zijn al je zakelijke kosten. Als je klant bent bij The Bookie, dan heb je in The Bookie Webapp altijd een up-to-date overzicht van je financiën, zowel inkomsten als uitgaven. In de linkerbalk onder Overzichten vind je je Btw-overzichten én Winst-/verliesrekening. In dit laatste overzicht zie je wat je Winst is.

Zijn je inkomsten een resultaat uit overige werkzaamheden (ook wel inkomsten uit overig werk)? Dan is dit dus niet van toepassing op jou. Lees hier wanneer dat het geval is. In dit geval kun je toch ondernemer zijn voor de btw.

Inkomstenbelasting tool van The Bookie

Juist om klanten van The Bookie niet te laten zitten met zo'n vaag verhaal en we je een schatting willen bieden van het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen, hebben we een tool ontwikkeld. Lees hier hoe dat werkt.

Inkomstenbelasting en Zvw betalen

Aan het begin van het nieuwe boekjaar ontvang je van ons een verzoek om aanvullende informatie aan te leveren. Nadat we dit compleet ontvangen hebben, kan je van ons binnen drie maanden een conceptversie van je jaarstukken verwachten. Zodra jij deze hebt goedgekeurd, dienen we je aangifte Inkomstenbelasting in. 

Houd er naast de inkomstenbelasting rekening mee dat je ook de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) moet betalen. Indien je in loondienst werkt wordt deze bijdrage al ingehouden door de werkgever of uitkeringsinstantie, maar als ondernemer moet je deze bijdrage zelf betalen. 

Nadat wij je aangifte inkomstenbelasting hebben gedaan, ontvang je dus ook nog een aparte aanslag voor de Zvw. Deze bijdrage kan je ook in de Inkomstenbelasting tool van hierboven terugvinden.

Meestal ontvang je binnen 3 maanden de (voorlopige) aanslag van de Belastingdienst. Hierop staat de betalingstermijn van je inkomstenbelasting en in een aparte brief de zvw.

Belastingrente

Door het uitstel van aangifte (dat wij voor je aanvragen: lees hier meer) vervalt de deadline van 1 mei. 

Wordt je aangifte pas na 1 mei ingediend? Dan kan het door de behandeltermijn van de Belastingdienst zo zijn dat je je aanslag pas na 1 juli ontvangt. Als ondernemer betaal je 4% aan rente op het bedrag dat je moet betalen, indien de Belastingdienst de aanslag oplegt na 1 juli volgend op het belastingjaar. 

Snelle inkomstenbelastingaangifte vs belastingrente

+ Als je je administratie snel compleet aanlevert zodat wij je aangifte kunnen indienen, hoef je geen tot weinig belastingrente te betalen. Mits je administratie compleet was en er zodoende geen afwijking wordt vastgesteld door de Belastingdienst. In het geval van een afwijking betaal je vaak nog steeds rente. Lees hier hoe dit werkt.

- Een nadeel van je aangifte snel indienen is dat je administratie wellicht niet compleet was (alsnog gecorrigeerd moet worden) en je je inkomstenbelasting wel al meteen moet betalen. Dat is immers waarom je geen rente hoeft te betalen.

Belastingrente voorkomen of minimaliseren door een tijdige voorlopige aanslag

Indien je omzet hoog is en wordt je denitieve aangifte niet voor 1 mei ingediend? Dan kan je de hoge belastingrente voorkomen door tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen die je te betalen belasting zoveel mogelijk benadert. Wil je hiervan gebruik maken? Neem dan voor april contact met ons op, dan onderzoeken we samen wat de beste oplossing is.

Administratie uit ander boekhoudprogramma exporteren

Hoe maak ik een export van mijn administratie uit een ander boekhoudprogramma?

Als je door ons je aangifte inkomstenbelasting van een voorgaand boekjaar laat doen of zelf een back up wilt hebben van je administratie in een ander boekhoudprogramma, is het soms even puzzelen hoe je een uitdraai maakt. Hieronder lees je hoe het werkt.

Acumulus

Heb je je boekhouding in Acumulus bijgehouden en wil je voor ons een exceloverzicht aanmaken? Een exceloverzicht maak je aan door bij Overzichten én Jaarrekening Verlies- en Winstrekening te klikken en dan onderaan op “Export naar Excel” te klikken.

Moneybird

Ook Moneybird biedt een mogelijkheid om een export in excel te maken en om in een .zip je facturen en uitgaven te ontvangen. Lees hier hoe dat moet: 

https://www.moneybird.nl/kennisbank/back-up-maken/

Moneymonk

MoneyMonk daarentegen heeft geen mogelijkheid om makkelijk een excel of csv export te maken. De vorm die zij gebruiken is een Auditfile die wel te lezen is door ons, maar jou weinig inzicht geeft. Lees hier wat er mogelijk is: 

https://www.moneymonk.nl/help/135

Gekko

Je kunt via je instellingen (afbeelding A) ten aller tijden je data downloaden (afbeelding B). Inclusief bijlagen (dus alle bonnetjes, alle facturen etc.). Deze kun je dan weer in een ander systeem laden. Lees hier uitgebreid hoe dat werkt.

Afbeelding A. Instellingen

 

Afbeelding B. Data downloaden

Rompslomp

Stap je van Rompslomp over naar The Bookie dan is het belangrijk dat je je gehele administratie inclusief alle documenten in eigen beheer krijgt. Rompslomp heeft het mogelijk gemaakt om al je gegevens te exporteren naar Excel en al je documenten (facturen en uitgaven) te downloaden zodat je deze zelf kunt opslaan. 

Lees via deze link hoe dat moet: https://rompslomp.nl/support/veelgestelde-vragen/backup-maken

XPS

Allereerst ga je via Menu > Boekhouding naar Verkopen

Vervolgens selecteer je alle gewenste items via het vinkje linksboven, klik je op de dropdown bij "Met selectie" en selecteer je de optie "Exporteren naar CSV. Dit zorgt ervoor dat de gegevens naar een Excel/CSV bestand worden geëxporteerd. 

Exact dezelfde logica gaat op voor de inkopen.

Snelstart

Omschrijving

Vanaf het pakket inKaart of de module plus is  het mogelijk om van nagenoeg alle rapportages die u in SnelStart kunt maken, een export naar excel te maken. Dit doet u als volgt:

Uitleg

Een rapport exporteren naar Excel

Deze stappen werken vanuit nagenoeg elk rapport in SnelStart.

 1. Ga naar het tabblad Rapportage en open de rapportage die u wilt bekijken;
 2. Vul de selectiecriteria in;
 3. Klik op de knop Exporteer;

SF000002494_afbeelding_001

4. Pas eventueel de doellokatie en de bestandsnaam aan;

5. Bewaar het bestand op de gekozen lokatie met de ingevoerde naam met de knop Opslaan

SF000002494_afbeelding_002

6. Klik de melding weg en het bestand is opgeslagen;

SF000002494_afbeelding_003

Werkzaamheden en kosten buiten abonnement

Wat zijn de kosten voor werkzaamheden buiten het abonnement?

Uurprijs: €75 ex btw 

We hebben een vast uurtarief. Zodra je niet gebruik maakt van het abonnement of om extra werkzaamheden gevraagd hebt, noteren we de uren die we bezig zijn met jouw administratie en krijg je deze gespecificeerd gefactureerd. Dat houdt in dat je op de factuur kunt zien hoeveel uren we waaraan besteed hebben. Lees hieronder waarom we (naast het abonnement) niet met vaste prijzen, inschattingen of offertes werken.

Consult: €95 ex btw per uur 

Als je uitgebreider de tijd nodig hebt of geen abonnement bij The Bookie hebt, kan je een consult plannen. Omdat je bijvoorbeeld een huis gaat kopen, een investering wilt bespreken, een nieuwe rechtsvorm of samenwerking start of een ander financieel vraagstuk hebt. Hiervoor maken we graag tijd vrij in onze agenda’s zodat we in alle rust jouw specifieke situatie kunnen bespreken. Voor deze tijd brengen we extra kosten in rekening.

Een consult kun je rechtstreeks inplannen onder kopje 3 op: https://www.thebookie.nl/plan-een-afspraak/

Ben je geen klant bij The Bookie? Dan werken we met een consult met een minimum van één uur.

€ 75,- ex btw per jaar voor gezamenlijke aangifte fiscaal partner

De overeengekomen opdracht heeft geen betrekking op je partner (die in loondienst is). De partneraangifte doen we echter met liefde. Wil je hiervan gebruik maken, vink dan in The Bookie Webapp ‘fiscaal partner’ aan en vul de aanvullende informatie voor de deadline van 1 mei in. Lees hier waar je dat noteert. De extra kosten voor een gezamenlijke aangifte met fiscaal partner in loondienst zijn per jaar € 75,- ex btw.

Extra werkzaamheden buiten het abonnement

De abonnementsprijs geldt in combinatie met het gebruik van The Bookie Webapp en betreft de reguliere werkzaamheden rondom een goed bijgehouden administratie. Onder de werkzaamheden vallen btw-aangiftes, het opstellen van je jaarstukken, het indienen van je inkomstenbelastingaangifte en korte vragen. Het kan echter zo zijn dat vanwege een verhuizing naar of vanuit het buitenland een extra formulier (M- of C-form) moet invullen, gebruik wilt maken van een investerings- of subsidiemogelijkheid of onze hulp nodig hebt bij een betalingsregeling. In alle gevallen kan je The Bookie inschakelen. Je ontvangt nadat we onze werkzaamheden hebben afgerond een factuur.

Jaarstukken en aangifte inkomstenbelasting per uur

Helaas kunnen we voorafgaand geen goede inschatting maken van de kosten voor het opmaken van een jaarrekening en doen het van de Aangifte Inkomstenbelasting. Naast het feit dat we de (omvang en complexiteit) het bedrijf nog niet kennen, betreft je Aangifte Inkomstenbelasting nog veel meer zaken dan je onderneming. Zo nemen we je inkomsten uit andere werkzaamheden of uitkering mee, kijken we naar je privé situatie waaronder kinderen, huis, fiscaal partner en schulden en kunnen we aan de hand van je feedback de conceptversie van je aangifte nog aanpassen.

Aangezien we daar nog geen zicht op hebben, kunnen we de duur en complexiteit van het werk niet inschatten en werken we zodoende niet met offertes.

Wil je voor het huidige boekjaar graag met een vast tarief werken? Activeer dan een abonnement en lees hier hoe dat werkt.