Help > The Bookie Online > Inkomsten- & Vennootschapsbelasting > Documenten inkomstenbelasting

Welke informatie is relevant voor mijn aangifte Inkomstenbelasting?

De aangifte inkomstenbelasting is de aangifte, die iedereen met inkomen moet doen. Als ondernemer bestaat in de meeste gevallen het grootste deel uit de inkomsten van je bedrijf. Er is nog meer informatie belangrijk. Daarom vragen we je om aanvullende informatie aan te leveren. 

> Vragenlijst aanleveren

Op deze pagina:

Je onderneming

Persoonlijk

Overige inkomsten en uitgaven


Je onderneming

Inkomsten, uitgaven en btw-aangiftes

OPTIE 1 Hele jaar Bookie abonnement in het jaar van je aangifte? Administratie in The Bookie Webapp

Dan hebben we een deel van de informatie voor de jaarstukken en de aangifte inkomstenbelasting al. Zo hebben we om je jaarstukken te kunnen opmaken alle uitgaven (dus alle bonnen én facturen die je betaald hebt) en alle inkomsten (dus alle facturen die je gestuurd hebt én overige inkomsten uit je bedrijf) nodig.

OPTIE 2 Deels of geen Bookie abonnement? Administratie (deels) niet in The Bookie Webapp

Dan geef je dit aan in de Vragenlijst en overleggen we met je wat de handigste manier is om je administratie aan te leveren.

Soms geef je ons de login van het boekhoudprogramma waarin je werkte of het excelsheet met de pdf's van verkoopfacturen en uitgaven. in een andere situatie 

Jaarrekening en/of IB aangifte voorgaand boekjaar

Is dit het eerste jaar dat The Bookie je aangifte doet? Upload eerdere jaren dan ook. 

Voorschot inkomstenbelasting (voorlopige aanslag) of ZVW

Heb je een voorschot betaald voor de inkomstenbelasting of bijdrage ZVW (Zorgverzekeringswet)? Upload dan een bewijs hiervan. Dit betaal je – naast de premie aan de ziektekostenverzekeraar – aan de Belastingdienst voor de zorgverzekering. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je ZVW bijdrage.

Je auto of motor

Heb je een zakelijke auto of motor (deze moet op naam van de zaak geregistreerd staan)? En/of een sluitende kilometerregistratie? Lever deze informatie ook aan.  Weet je niet wanneer een auto zakelijk is en wanneer privé? Of hoe je de kosten hiervan juist noteert. Lees dan verder.

Koophuis

Heb je een eigen koopwoning? Dan zijn je (hypotheek) rente en bepaalde kosten aftrekbaar. Je moet wel ook een bedrag bij je inkomen optellen als je woning je eigen huis is. Dat heet je eigenwoningforfait

> je huis: waarom is dit belangrijk?

Vermogen en schulden 

Hieronder vallen onder andere geld op je bank en/of in cypto’s, aandelen, een tweede woning, bezittingen: van jezelf, je fiscale partner en minderjarige kinderen. En hierbij breng je je schulden, zoals een krediet bij de bank of een webwinkel, in mindering.

> Wat is vermogen?

(fiscaal) Partner en/of kinderen

Heb je een fiscale partner en/of kinderen? Dan kan dit gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt

Lees hier welke informatie je moet aanleveren als je een fiscaal partner en hier welke informatie als je een of meerdere kinderen hebt.

Overige inkomsten en uitgaven 

Hieronder vallen allerlei vormen van inkomsten die niet voortkomen uit de verkoop van diensten en producten. En uitgaven, die niet direct verbonden zijn met de kosten die je maakt voor je onderneming.

Overige inkomsten

Naast dat je bij het ontvangen van een erfenis mogelijk erfbelasting betaalt, kan dit ook gevolgen hebben voor je inkomstenbelasting. Dit in het geval dat je vermogen boven het zogenoemde heffingsvrije vermogen komt (zie onder het bovenstaande kopje Saldi: Boekjaar afhankelijke bedragen).

Overige uitgaven

Geef je aan goede doelen? En is er per contract vastgelegd dat je deze schenkingen voor minstens 5 jaar aan een Algemeen Nut Beogende instelling (ANBI) doet? Voeg dan de notariële akte of de overeenkomst toe die je met deze ANBI hebt en geef gespecificeerd aan welk bedrag je aan welke ANBI hebt overgemaakt.

Onvergoede ziektekosten 

Heb je specifieke ziektekosten gemaakt die niet vergoed zijn door je verzekeraar? Check dan of deze wellicht meegenomen mogen worden bij de aangifte inkomstenbelasting. 

Hier kun je meer informatie vinden over welke zorgkosten aftrekbaar zijn. 

Box 2 en 3

Aangezien er meerdere vormen van inkomen zijn (bijvoorbeeld uit de aandelen van een ander bedrijf zoals een BV of NV), vragen we je daarnaar. Wil je weten waarom dit relevant is en hoe dit meegenomen wordt in je aangifte inkomstenbelasting?

> Hoe werken Belasting Box 1, 2 en 3?


Vragen voor je Bookie? Plan een consult in!

Als je klant bent bij The Bookie bellen we je altijd even voor we aan de slag gaan. Zo kan je eventuele onduidelijkheden na aanleiding van wat hier boven staat toelichten of vragen stellen.

Wil je wat uitgebreider opties bespreken? Dan kun je makkelijk hier een consult met je Bookies inplannen. Bel ons op 030 2072077.

 

door Mari Laatste update: 19 Jan, 2024