Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Wat zijn VIA en SBA machtiging en wat doe ik ermee?

Zodra je klant bij ons wordt melden wij ons direct aan bij de Belastingdienst als je consulent. Gaan wij je inkomstenbelasting aangifte voor jou doen? Dan vragen we per aangiftejaar 2 machtigingen aan, de VIA en de SBA machtiging.

Wat betekent VIA en SBA?

  • De Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) machtiging geeft ons toestemming om bepaalde gegevens in te kunnen zien, en als dat nodig is, te wijzigen tijdens het verwerken van je inkomstenbelasting aangifte.
  • De ServiceBerichten Autorisatie (SBA) machtiging zorgt ervoor dat wij een kopie van de berichten krijgen die De Belastingdienst jou stuurt over de aangiften die wij voor jou gedaan hebben.

Een VIA of SBA machtiging is alleen geldig voor het jaar waarover we hem aangevraagd hebben daarom moeten we voor elk aangiftejaar een aparte machtiging aanvragen en moet jij hem ieder jaar doorsturen :)

Ik heb een brief gekregen, wat nu?

De Belastingdienst stuurt jou, per machtiging die we aanvragen, een brief met een activatiecode toe. Die code hebben we nodig.
Je hoeft niets op de post te doen, mag je ons gewoon kopietjes mailen. Dit kan direct naar info@thebookie.nl.
Wat je niet hoeft door te sturen is de code om een machtiging af te wijzen of in te trekken.

Activeringscode niet ontvangen, kwijt of niet op tijd ingestuurd?

Check bij je team of we nog voldoende tijd hebben om een nieuwe machtigingscode voor je aan te vragen.
Geen tijd meer? Download de VIA in je eigen omgeving van MijnBelastingdienst.

VIA informatie doorsturen zonder automatische machtiging

Let op: Wij kunnen je aangifte inkomstenbelasting alleen volledig verwerken als we de gegevens in de VIA in kunnen zien en eventueel corrigeren als dit nodig is.

door Mari Laatste update: 26 Mei, 2023