Btw-aangifte stappenplan

Btw-aangifte stappenplan

Voorbereiding en aangifte btw-aangifte

Wat moet ik doen voor de btw-aangifte?

Waarschijnlijk moet je zoals de meeste zzp’ers per kwartaal aangifte omzetbelasting (= btw) doen. Als je een abonnement bij The Bookie hebt, hoef je deze niet zelf in te dienen, maar doet je Bookie dat voor jou. Wel wordt er van je verwacht dat je tijdig je facturen verstuurt, je uitgaven uploadt en ons een seintje geeft dat je klaar bent. Hieronder leggen we uit hoe je dat doet. 

Verkopen

Door facturen vanuit The Bookie Webapp te versturen, staan je inkomsten automatisch bij je Verkopen geregistreerd. Voor de btw-aangifte hoef je zodoende geen extra handeling te doen.

Wil je weten hoe je facturen stuurt of verstuurde facturen toevoegt? Lees dan dit artikel.

Uitgaven

Door je ontvangen bonnen en facturen van je kosten in te voeren bij je Uitgaven staan al je zakelijke kosten in The Bookie Webapp.

Wil je weten hoe je uitgaven toevoegt? Lees dan dit artikel.

Deadline herinneringen btw aangife

Om er voor te zorgen dat we elke btw-aangifte op tijd doen, herinneren wij je ieder kwartaal om je administratie te updaten. Een week voor het einde van het kwartaal krijg je de eerste kwartaalherinnering. Werk je administratie in ieder geval vòòr de 8e van de eerste maand van het nieuwe kwartaal bij, zodat we genoeg tijd hebben je administratie te controleren en de aangifte in te dienen.

De deadlines om je administratie bij te werken zijn: 8 april, 8 juli, 8 oktober en 8 januari.

Weet je niet zeker of je een bepaalde bon moet invoeren of onder welke kostenpost een uitgave valt? Bel dan even of kom naar The Bookie Borrel. Deze vindt ieder kwartaal plaats vòòr die aanleverdeadline. Meer lezen over The Bookie Borrel? Lees dit artikel.

Klik op knop 'Bijgewerkt'

Wanneer je je administratie hebt bijgewerkt, druk je op je dashboard op de knop Bijgewerkt dat achter het betreffende kwartaal verschijnt. Nadat je op Bijgewerkt'hebt geklikt kun je niets meer aan je administratie toevoegen of verwijderen. Dit doen we om misverstanden te voorkomen. Ben je een bon of factuur vergeten? Dan kun je deze toevoegen aan het volgende kwartaal. Als je kwartaal afgesloten is, wordt deze automatisch in het nieuwe kwartaal geplaatst, ook al ligt de datum op de bon of factuur in een eerder kwartaal.

Controle en aangifte door je Bookie 

Nu controleren en corrigeren we je administratie en dienen we je aangifte in. Jij ontvangt van The Bookie de omzetbelastingaangifte met daarin het bedrag dat je moet betalen, het betalingskenmerk en de uiterste betaaltermijn. Aan de hand van je administratie en correcties die we doen geven we je eventueel tips over hoe je fouten kunt voorkomen en voordeel kunt behalen.

Houd er rekening mee dat het bedrag dat je moet betalen altijd vòòr het eind van de maand binnen moet zijn op de rekening van De Belastingdienst.

Deadline niet halen

Heb je op de 20e van de eerste maand van het nieuwe kwartaal nog niet op Bijgewerkt geklikt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het doen van je btw aangifte. Stuur ons een kopie van de aangifte in PDF zodat we die aan je dossier toe kunnen voegen.

Btw aangifte begrijpen en betalen

Ik heb mijn btw aangifte gekregen of gedaan, wat nu?

Zodra je omzetbelasting aangifte gedaan is, ontvang je van ons een mail met twee to do's: de aangifte bekijken en indien van toepassing de btw tijdig over te maken naar het rekeningnummer van de Belastingdienst. Heb je de aangifte zelf gedaan, dan kun je de betaling verrichten aan de hand van de PDF die je ontvangt.

Wat moet je precies doen?

- Als je de PDF van je aangifte opent dan zie je een hele rij met cijfers, dat is het resultaat van alle facturen en bonnen die je ingevoerd hebt. 

- Boven aan je aangifte bij 'Gegevens bedrijf' staat ook altijd je betalingskenmerk genoteerd.

- Onderaan de streep bij 'Te betalen omzetbelasting' staat wat je dit kwartaal moet betalen, wat je ontvangt of staat er € 0,-.

- Daaronder staat: 'Het verschuldigde bedrag dient uiterlijk op *datum* bijgeschreven te zijn op het rekeningnummer van de Belastingdienst onder vermelding van betalingskenmerk *16 cijfers*.' 

Op deze manier proberen wij zo duidelijk als mogelijk alle informatie aan te leveren die jij nodig hebt om de betaling in orde te maken. Uiteindelijk ben je als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk voor het op tijd betalen van je aangiften.  Wij hebben natuurlijk geen toegang tot jouw bankrekening en dat willen we ook helemaal niet :)

Opzet mail:

We hebben je aangifte van dit kwartaal gedaan. Alle relevante informatie kun je vinden in het bijgevoegde formulier; we vragen je om dit goed door te nemen.

Moet je een bedrag betalen? Dan dien je het 'te betalen' bedrag voor het einde van de maand te hebben overgemaakt naar NL86 INGB 0002 4455 88 t.n.v. Belastingdienst Apeldoorn. Geef daarbij het betalingskenmerk op dat vermeld staat op het formulier in de bijlage.

In het geval je niets hoeft te betalen of geld terug krijgt, hoef je niets te doen. Het bedrag terug wordt vanzelf gestort op je rekening. Is je rekeningnummer nog niet bekend bij de Belastingdienst? Dan kun je dit doorgeven via de ondernemerspagina van de Belastingdienst. Je kiest vervolgens voor het formulier 'wijzigen rekeningnummer ondernemers'. 

Wil je meer weten over de belangrijke zaken rondom het aangifte proces van de omzetbelasting? Lees hier de FAQs die we geschreven hebben over dit aangifteproces: FAQ- OB; hoe lees je de aangifte

Een factuur maken

Hoe maak ik mijn (eerste) factuur aan?

Factuur: vereisten en instellingen

De Belastingdienst heeft regels voor hoe je een factuur opstelt en wanneer je een factuur verstuurt. Deze regels hebben bij als leidraad gebruikt voor het maken van je persoonlijke facturen template. Als je onder Administratie Instellingen alle vakjes in The Bookie Webapp invult, mis je geen verplichte informatie en gebruikt The Webapp jouw zakelijke informatie automatisch op de facturen die je verstuurt. Lees hier hoe dit werkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Factuur maken en versturen

Je kunt op twee plekken een factuur aanmaken. Dit kan via de knop Factuur op je Dashboard en door in linker zijbalk onder Verkopen op de knop + Factuur te klikken.

Nummering Eenmaal in je nieuwe factuur kies je welke nummering je hanteert. Indien je de factuurnummering van The Bookie gebruikt, telt het programma automatisch door. Indien je een eigen nummering kiest, kan het zijn dat je dit handmatig moet aanpassen. In beide gevallen vragen we je altijd te controleren of de nummering logisch en oplopend is.

Klant Zodra dat gedaan is voer je de benodigde gegevens in. Als je deze persoon nog niet eerder een factuur hebt gestuurd, voer dan ook de adresgegevens in door op "bewerken" te klikken.

Btw Er zijn drie btw-tarieven. 21%, het hoge tarief, is standaard. Het lage 9% tarief geldt voor sommige goederen zoals etensware en bepaalde diensten. Tot slot is er het 0% tarief dat slechts in uitzonderlijke situaties wordt toegepast. Lees op deze site van de Belastingdienst welk percentage in welke situatie van toepassing is.

Boekregels Via de knop + Boekregel toevoegen kun je de aard van je opdracht of werk opsplitsen of categoriseren. Zo kun je hier indien je een aantal dagen of weken aan een project gewerkt hebt dit op verschillende boekregels noteren, bijvoorbeeld maandag, dinsdag en woensdag + het aantal uur per dag of week 10, 11 en 14 + de bedragen per week. Ook kun je hier de gemaakte onkosten noteren, zoals je kilometerdeclaratie of voorgeschoten productionele uitgaven. Lees hier hoe je dat doet.

 

 

 

 

Factuur uit ander systeem

LET OP: heb je dit boekjaar vanuit een ander systeem eerder facturen gestuurd? Upload deze dan één voor één in The Bookie Webapp vòòrdat je een nieuwe factuur verstuurt. Zo staan deze inkomsten geregistreerd in je administratie én kan je je eigen factuurnummering voortzetten. Lees hier hoe je een eigen factuur in The Bookie Webapp uploadt.
Of neem contact op met customer support en vraag naar de mogelijkheden voor het importeren van je administratie. Neem contact op via 030-207 2077 of info@thebookie.nl.

Factuur versturen?

Nu is dit nog een concept factuur. Zodra je deze factuur verstuurd hebt, wordt de factuur automatisch aan je administratie toegevoegd. Daardoor wordt het totaalbedrag meegerekend bij je omzet. Wil je weten hoe je de factuur verstuurt? Klik op verder of lees deze FAQ.

Een uitgave aan je administratie toevoegen

Hoe voeg ik een uitgave toe aan mijn administratie en hoe upload ik een bon of factuur?

Net als je inkomsten, voeg je ook je onkosten toe aan je administratie. Lees hieronder aan welke voorwaarden een onkosten boeking moet voldoen volgens De Belastingdienst.
Wil je weten welke kosten als zakelijke kosten worden gezien? Lees dan dit artikel.
Vind je het nu al te veel gedoe? Neem een Plus abonnement en laat ons het voor je doen!

Voeg bon of factuur toe

Bij het digitaal bijhouden van je bedrijfsadministratie moet elke uitgave voorzien zijn van een bewijs van betaling (uitzonderingen zijn bankkosten en verzekeringsuitkeringen). Dit kan een digitale factuur zijn of een fysieke bon. 

Je kunt een factuur uploaden op je computer of uit je cloud door deze te zoeken en/of te slepen.

Een papieren bon of factuur kun je toevoegen aan je administratie via de Bookie Bonnen mobiele app. Deze is direct gekoppeld aan je administratie in The Bookie Webapp. Wil je weten hoe je deze installeert en gebruikt? Lees dan dit artikel.

 

 

Boekingsnummer

De Belastingdienst wil dat je een uitgavenoverzicht hebt waarbij de nummering een opvolgende lijst van nummers is. Zorg er dus voor dat er geen gaten in je uitgavenoverzicht zitten. 

Datum

Bij het toevoegen van een uitgave aan je administratie gebruik je altijd de datum die op de bon of factuur staat, niet de betaaldatum. Idealiter is een administratie chronologisch, zodat de datum van de facturen oploopt met de nummering. Als je een bonnetje bent vergeten, hoef je je zich geen zorgen te maken; voeg hem gewoon later in het kwartaal toe.

Als je een uitgave uit een eerder kwartaal bent vergeten toe te voegen, voeg je die toe aan een later kwartaal. Als het om een groot aantal bonnen gaat, neem dan contact op met je Bookie-team.

Leverancier

Schrijf de naam op van de leverancier waar je het product of de dienst hebt gekocht. Alleen de naam is voldoende.

BTW

Als op je kassabon het bedrag inclusief BTW en het BTW percentage staat, kun je de volgende knop aanvinken: bedragen incl. BTW
Voeg nu eenvoudig het volledige bedrag inclusief BTW toe bij Bedrag incl. Pro tip: controleer of je het juiste BTW percentage hebt gekozen. The Bookie Webapp zal automatisch alle bedragen voor je registreren.

 

 

BTW verlegd

Als je een artikel of dienst buiten Nederland hebt gekocht zie je vaak geen BTW percentage op de bon of het is een ander percentage dan wij in Nederland hanteren. Selecteer in dat geval de juiste BTW verlegde optie (binnen of buiten de EU) en tel het totaalbedrag van de uitgave op inclusief BTW.
Voorbeeld: een Adobe software abonnement wordt gefactureerd door Adobe Ierland. Kies bij het boeken van deze uitgave voor BTW verlegd binnen de EU en voeg het totaalbedrag van het abonnement (inclusief Iers BTW%) toe bij 'Bedrag'.

Omschrijving

Geef een korte beschrijving van het gekochte artikel of de gekochte dienst.

Categorie

Selecteer een categorie voor elke dienst of product dat je toevoegt. Na je eerste boeking koppelt The Bookie Webapp automatisch de categorie aan je leverancier. Maak je niet te veel zorgen over of je de juiste categorie hebt gekozen, je Bookie Team zal dit controleren en corrigeren bij het verwerken van je BTW-aangifte. Wil je meer weten over de verschillende categorieën? Lees dan dit artikel. 
Vind je het nu al te veel gedoe? Neem een Plus abonnement en laat ons het voor je doen!

Bedrag ex btw / btw-percentage / Bedrag incl. btw

We weten dat jullie slim genoeg zijn om zelf uit te vogelen wat dit betekent ;-p

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Meer info daarover hier. Of neem contact op met je Bookie Team.

Bookie Borrel

Mag ik mijn Bookie vragen stellen?

Natuurlijk mag dat! Wij hechten juist veel waarde aan ons persoonlijke klantcontact. Daarom organiseren wij ieder kwartaal een borrel zodat Bazen en Bookies in alle rust kunnen praten, sparren en fantaseren over hun onderneming.

De terugkerende borrels van The Bookie zijn niet alleen berucht, maar vooral behulpzaam. Want ieder kwartaal bundelen we als ondernemers onze krachten. Zo voeren we samen bonnen in, beantwoorden we vragen en stomen we je administratie klaar voor de aangifte omzetbelasting. Daarna proosten we de kwartaaloverwinning met een borrel!


Workshop Basis Boekhouden van 11 uur tot 12 uur

Voor startende ondernemers en ondernemers die het systeem beter willen snappen, hebben we ieder kwartaal een korte workshop over de basics van boekhouden. Wees welkom en meld je hier aan.

 

Boekhouding van 12 uur tot 17 uur

Heb je je administratie nog niet bijgewerkt, heb je vragen of loop je vast? Werk dan bij ons op kantoor je kwartaal administratie bij. Je kunt dan ook live je vragen aan je Bookie Team stellen bijvoorbeeld over je zakelijke kosten.
 

Borrel van 17 uur tot 19 uur

Overwinningen mogen gevierd worden. Daarom ben je van harte welkom om een drankje te drinken om zo je btw-stress van je af te laten glijden. We zijn supertrots op onze te gekke ondernemers die we graag met elkaar in contact brengen. Wie weet levert een goede borrel je nieuw werk of nieuwe samenwerkingspartners op!
 

Redenen om naar een Bookie Borrel te komen

 • Een vast moment per kwartaal om je administratie bij te werken.

 • Tijd om vragen te stellen.

 • Sparren over je onderneming met andere Bookie Bazen.

 • Borrelen aan de Oudegracht.

 • Reallife flirten met je boekhouder in plaats van over de mail.
   

Zo zijn de borrels in 2020 op:

 • vrijdag 3 januari

 • vrijdag 3 april

 • vrijdag 3 juli -> aangepast programma ivm maatregelen. Lees hier meer: 

  https://www.thebookie.nl/nieuws/bookie-online-boekhouden-en-borrelen-1e-vrijdag-van-het-nieuwe-kwartaal/

   

 • vrijdag 2 oktober

Tot de eerste vrijdag van het kwartaal!

Btw overzicht

Waar kan ik zien hoeveel btw ik moet betalen?

Hoeveel btw je moet betalen over je inkomsten van het afgelopen kwartaal kun je op twee plekken terug vinden. Op je dashboard in het vakje ‘Btw kwartaal’ of via het ‘btw- aangiftes’ in de groene balk links onder ‘overzichten’.


Allebei deze overzichten zijn een richtlijn. Heb je een abonnement, en klik je op tijd op ‘bijgewerkt’ dan doen je Bookies je btw aangifte en zullen ze alle uitgaven voor je controleren en corrigeren. In het aangifte rapport dat we je mailen staat dan hoeveel btw je moet betalen of misschien wel terugkrijgt.

Dashboard

Btw aangiftes onder Overzichten

​​​​​​​

De kleineondernemersregeling (KOR tm 2019):: wat, wanneer en hoe

Wat is de (oude) kleineondernemersregeling en hoe pas is die toe?

NOTA BENE Dit gaat over de KOR die van toepassing is tot en met 2019. Vanaf 2020 is een ander Kleineondernemersregelig van toepassing. Lees hier meer over de nieuwe KOR en hoe je je aanmeldt.


Op elke factuur die je stuurt, zit (tenzij je btw verlegd is) 0%, 9%* of 21% btw. De kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling waardoor je geen of minder van die ontvangen btw aan de Belastingdienst hoeft te betalen.  Je kunt belastingvermindering krijgen op het btw-bedrag dat je moet betalen als je aan de volgende 4 voorwaarden voldoet:

 • je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma.
 • je moet na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 btw betalen in een jaar.
 • je onderneming is in Nederland gevestigd.
 • je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw.

Tot € 1.345

Moet je in een jaar € 1.345 of minder btw betalen? Dan hoef je helemaal geen btw (meer) te betalen.

Van € 1.345 tot € 1.883

Moet je in een jaar meer dan € 1.345, maar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kan je in aanmerking komen voor belastingvermindering. 

The Bookie

Als je klant bij The Bookie hoef jij nergens aan te denken. Jij hoeft dit namelijk niet zelf toe te passen, je Bookie doet dit aan het eind van het jaar voor jou. Zie je rond november/december dat je rond die grens verkeert (onder je btw-overzichten in The Bookie Webapp: lees dit artikel)? En heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je Bookie.