Btw-aangifte stappenplan

Btw-aangifte stappenplan

BTW | Zo werkt je btw aangifte

Heb je een abonnement bij The Bookie? Dan dienen je Bookies je btw-aangifte voor je in. We leggen uit wat je zelf doet, wat je Bookie voor je doet en hoe het aangifte proces werkt.

Op deze pagina:

Deadline btw aangifte: herinneringen
Je voorbereiding
Uitgave of inkomsten vergeten?
Btw aangifte (inclusief controle) door je Bookie
Betaal de Belastingdienst (tenzij je geld terugkrijgt)
Wat als ik te laat ben?

Deadline btw aangifte: herinneringen

Administratie updaten

De deadlines om je administratie bij te werken zijn: 8 april, 8 juli, 8 oktober en 8 januari. Zo hebben we genoeg tijd hebben je administratie te controleren, je feedback te geven en de aangifte in te dienen.

Herinneringen

Wij sturen je ieder kwartaal herinneringen om je administratie te updaten. De eerste reminder voor je btw-aangifte sturen we een week voor het einde van het kwartaal.

Aangifte indienen

De deadlines om je aangifte in te dienen zijn 30 april, 31 juli, 31 oktober en 31 januari. 

Je voorbereiding

Om je aangifte te kunnen indienen, hebben we de complete administratie van je bedrijf nodig. Afhankelijk van welk abonnement je hebt, is je voorbereiding iets anders.

> Heb je een Basis abonnement? Dan moet je dit doen.

> Heb je een Plus abonnement? Dan moet je dit doen. 

Controle en aangifte door je Bookie 

Nu controleren en corrigeren we je administratie en dienen we je aangifte in. Jij ontvangt van je Bookies een link naar deze aangifte: hier staat het bedrag dat je moet betalen, het betalingskenmerk en de uiterste betaaltermijn. Deze aangiftes staan ook in The Bookie Webapp onder Overzichten -> Aangiftes. Aan de hand van je administratie en correcties die we doen geven we je eventueel tips over hoe je fouten kunt voorkomen en voordeel kunt behalen.

Betaal de Belastingdienst (tenzij je geld terugkrijgt)

Houd er rekening mee dat het bedrag dat je moet betalen altijd vòòr het eind van de maand binnen moet zijn op de rekening van De Belastingdienst.

Omzetbelasting | Btw aangifte begrijpen en betalen

Ik heb mijn btw aangifte gekregen of gedaan, wat nu?

Zodra je omzetbelasting aangifte gedaan is, ontvang je van ons een melding met twee to do's:

1) bekijk de aangifte in The Bookie Webapp en (indien van toepassing) 

2) maak de btw tijdig over naar het rekeningnummer van de Belastingdienst. Heb je de aangifte zelf gedaan, dan kun je de betaling verrichten aan de hand van de PDF die je ontvangt. Bekijk hier waar je de aangifte kunt vinden.

Wat moet je precies doen?

- Als je de PDF van je aangifte opent dan zie je een hele rij met cijfers, dat is het resultaat van alle facturen en bonnen die je ingevoerd hebt. 

- Boven aan je aangifte bij 'Gegevens bedrijf' staat ook altijd je betalingskenmerk genoteerd.

- Onderaan de streep bij 'Te betalen omzetbelasting' staat wat je dit kwartaal moet betalen, wat je ontvangt of staat er € 0,-.

- Daaronder staat: 'Het verschuldigde bedrag dient uiterlijk op *datum* bijgeschreven te zijn op het rekeningnummer van de Belastingdienst onder vermelding van betalingskenmerk *16 cijfers*.' 

Op deze manier proberen wij zo duidelijk als mogelijk alle informatie aan te leveren die jij nodig hebt om de betaling in orde te maken. Uiteindelijk ben je als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk voor het op tijd betalen van je aangiften.  Wij hebben natuurlijk geen toegang tot jouw bankrekening en dat willen we ook helemaal niet :)

Wil je meer weten over de belangrijke zaken rondom het aangifte proces van de omzetbelasting? Lees hier de FAQs die we geschreven hebben over dit aangifteproces: FAQ - OB; hoe lees je de aangifte

 

 

Hoe maak ik een factuur?

  1. Klik op de knop +Factuur
  2. Vul de velden in
  3. Controleer de concept factuur
  4. Verstuur

Op deze pagina:

 

Maak en stuur in The Bookie Webapp met 1 druk op de knop een factuur. Zo staat hij meteen in je administratie. Geen gedoe met word bestanden en losse mails. En stuur je vaker vergelijkbare factuur? Dan stuur je een (aangepaste) kopie.

Voorbereiding vóór je eerste factuur

Bedrijfsinformatie invullen

Als je onder Administratie Instellingen alle vakjes in The Bookie Webapp invult, mis je geen verplichte informatie en gebruikt The Webapp jouw zakelijke informatie automatisch op de facturen die je verstuurt.

> Administratie en bedrijfsinstellingen aanpassen

Sjablonen of templates maken

Om te voorkomen dat je ieder factuur opnieuw moet opmaken, maak je sjablonen. Met je eigen tekst, lettertype, opmaak en eventueel eigen logo.

> Template of sjablonen voor facturen maken

> Template of sjablonen voor mail bij factuur

Een nieuwe factuur

Je kunt op twee plekken een factuur aanmaken.

  1. Klik op de knop + Factuur op je Dashboard
  2. Ga in linker zijbalk naar Verkopen en klik daar op de knop + Factuur

Nu je je sjabloon klaar hebt hoef je deze alleen maar in te vullen.

Klant

Selecteer een klant of maak een nieuwe aan. Zodra dat gedaan is voer je de benodigde gegevens in. Als je deze persoon nog niet eerder een factuur hebt gestuurd, voer dan ook de adresgegevens in door op "bewerken" te klikken.

> Nieuw contact aanmaken

Factuurnummer

Eenmaal in je nieuwe factuur kies je welke nummering je hanteert. Indien je de factuurnummering van The Bookie gebruikt, telt het programma automatisch door. Indien je een eigen nummering kiest, kan het zijn dat je dit handmatig moet aanpassen. In beide gevallen vragen we je altijd te controleren of de nummering logisch en oplopend is.

Btw verlegging

Soms reken je geen btw op je factuur, maar verleg je dit naar je klant Hiervoor moet je het btw-nummer hebben van je klant.

> Hoe verleg ik de btw naar mijn klant?

Kies je btw tarief 

Er zijn drie btw-tarieven. 21%, het hoge tarief, is standaard. Het lage 9% tarief geldt voor sommige goederen zoals kunsten, etenswaren en bepaalde diensten. Tot slot is er het 0% tarief dat slechts in uitzonderlijke situaties wordt toegepast (onderwijs, zorg, therapie, KOR). Weet je het niet zeker? Ga dan voor zeker en kies het hoogste percentage. Klopt het niet? Dan hoor je het van zelf terug.

> welk btw percentages gebruik ik

Omschrijf je dienst (en onkosten) in de boekregels 

Via de knop + Boekregel toevoegen kun je de aard van je opdracht of werk opsplitsen of categoriseren. Zo kun je hier als je een aantal dagen of weken aan een project gewerkt hebt dit op verschillende boekregels noteren, bijvoorbeeld maandag, dinsdag en woensdag + het aantal uur per dag of week 10, 11 en 14 + de bedragen per week. Ook kun je hier de gemaakte onkosten noteren, zoals je kilometerdeclaratie of voorgeschoten productionele uitgaven.

> Onkosten op factuur doorberekenen

Je factuur versturen

Nu is dit nog een concept factuur. Als je doorklikt wordt de factuur definitief gemaakt en automatisch aan je administratie toegevoegd. Daardoor wordt het totaalbedrag meegerekend bij je omzet. Wil je je factuur versturen? Klik op 'sturen'.

> Factuur versturen

Gerelateerde thema's

  • Bestaande factuur (opnieuw) sturen
  • Een verstuurde factuur aanpassen
  • Bestaande factuur uit ander systeem uploaden
  • Eigen factuur uploaden
  • Contante verkopen of inkomsten uit een andere programma bij je inkomsten registreren
  • Verkoopfactuur van tussenpartij uploaden (reversed billing)
  • Betaling van factuur registreren

Hoe voeg ik een uitgave aan mijn administratie toe?

Net als je inkomsten, voeg je ook je (on)kosten toe aan je administratie. Heb je een Plus abonnement dan doen wij dat voor je. Heb je een Basis abonnement? Dan voer je zelf uitgaven in.

Op deze pagina:

Zakelijke uitgaven

Plus abonnement

Basis abonnement

Nieuwe uitgave

Bon of factuur toevoegen

 

Zakelijke uitgaven

Zakelijke kosten zijn uitgaven die je maakt voor je bedrijf (bijvoorbeeld inkoopmaterialen of reiskosten) of kosten moet maken om je onderneming in het algemeen te kunnen draaien (dus ook mobiele telefoonkosten). 

> wat zijn zakelijke kosten

1. Plus abonnement | wij voeren uitgaven voor je in

Jij stuurt doorlopend bonnen en facturen naar je Bookie Inbox door zodat je Bookies je uitgaven goed kunnen invoeren. Dat kan kan per mail en via de mobiele app Bookie Bonnen. Jij hoeft deze FAQ niet verder te lezen.

> hoe werkt The Bookie Plus?

>  mobiele app Bookie Bonnen installeren

2. Basis abonnement | jij voert zelf uitgaven in

Bij een Basis abonnement voer jij zelf uitgaven in The Bookie Webapp in. Hiervoor kun je ook de mobiele app Bookie Bonnen gebruiken. De Bookie Inbox is alleen te gebruiken in combinatie met een Plus abonnement.

 

PS Vind je het nu al te veel gedoe? Neem een Plus abonnement en laat ons het voor je doen!

Nieuwe uitgave

Je kunt op twee plekken een uitgave toevoegen.

1. Klik op de knop + Uitgave op je Dashboard

2. Ga in linker zijbalk naar Uitgaven en klik daar op de knop + Uitgave.

Voeg bon of factuur toe

Bij het digitaal bijhouden van je bedrijfsadministratie moet elke uitgave voorzien zijn van een bewijs van betaling (uitzonderingen zijn bankkosten en verzekeringsuitkeringen). Dit kan een digitale factuur zijn of een fysieke bon. 

1. Je kunt een factuur uploaden op je computer of uit je cloud door deze te zoeken en/of te slepen.

2. Een papieren bon of factuur kun je toevoegen aan je administratie via de Bookie Bonnen mobiele app. Deze is direct gekoppeld aan je administratie in The Bookie Webapp. 

Invullen

  • Boekingsnummer De Belastingdienst wil dat je een uitgavenoverzicht hebt waarbij de nummering een opvolgende lijst van nummers is. Zorg er dus voor dat er geen gaten in je uitgavenoverzicht zitten. 
  • Datum Bij het toevoegen van een uitgave aan je administratie gebruik je altijd de datum die op de bon of factuur staat, niet de betaaldatum.

Het liefst is een administratie chronologisch, zodat de datum van de facturen oploopt met de nummering. Als je een bonnetje bent vergeten, hoef je je zich geen zorgen te maken; voeg hem gewoon later in het kwartaal toe. Als je een uitgave uit een eerder kwartaal bent vergeten toe te voegen, voeg je die toe aan een later kwartaal. Als het om een groot aantal bonnen gaat, neem dan contact op met je Bookies.

  • Leverancier Schrijf de naam op van de leverancier waar je het product of de dienst hebt gekocht. Alleen de naam is voldoende.
  • BTW Als op je kassabon het bedrag inclusief BTW en het BTW percentage staat, kun je de volgende knop aanvinken: bedragen incl. BTW. Voeg nu eenvoudig het volledige bedrag inclusief BTW toe bij Bedrag incl.

Pro tip: controleer of je het juiste BTW percentage hebt gekozen. The Bookie Webapp zal automatisch alle bedragen voor je registreren.

  • BTW verlegd Als je een artikel of dienst buiten Nederland hebt gekocht zie je vaak geen BTW percentage op de bon of het is een ander percentage dan wij in Nederland hanteren. Selecteer in dat geval de juiste BTW verlegde optie (binnen of buiten de EU) en tel het totaalbedrag van de uitgave op inclusief BTW.

Voorbeeld: een Adobe software abonnement wordt gefactureerd door Adobe Ierland. Kies bij het boeken van deze uitgave voor BTW verlegd binnen de EU en voeg het totaalbedrag van het abonnement (inclusief Iers BTW%) toe bij 'Bedrag'.

  • Omschrijving Geef een korte beschrijving van het gekochte artikel of de gekochte dienst.
  • Categorie Selecteer een categorie voor elke dienst of product dat je toevoegt. Na je eerste boeking koppelt The Bookie Webapp automatisch de categorie aan je leverancier. Maak je niet te veel zorgen over of je de juiste categorie hebt gekozen, je Bookies controleren dit en passen het (als het echt nodig is) aan bij het verwerken van je BTW-aangifte.

> Wat zijn de verschillende categorieën of kostenposten?

  • Bedrag ex btw / btw-percentage / Bedrag incl. btw We weten dat jullie slim genoeg zijn om zelf uit te vogelen wat dit betekent ;-p

   > Wat zijn de verschillende btw percentages?

Gerelateerde thema's

Uitgave verwijderen

Fooi verwerken

Maandelijks terugkerende uitgave verwerken

Btw naar mij verlegd of vrijgesteld

Wat is The Bookie Borrel en wanneer?

De terugkerende borrels van The Bookie zijn berucht en behulpzaam. Ieder kwartaal staan je Bookies de hele dag op het Jaarbeursplein in Utrecht voor je klaar en bundelen we als ondernemers onze krachten.

Volg een of meerdere workshops volgen, doe je achterstallig boekhouding en stel je laatste vragen over je omzet- of inkomstenbelasting. Daarna proosten we de kwartaaloverwinning met een borrel!

> Blijf op de hoogte via de Linkedingroep: The Bookie Netwerk.

Op deze pagina:

Wat is het doel van The Bookie Borrel?
Redenen om naar een Bookie Borrel te komen
Aanmelden
Programma: workshops & kennissessies

Wat is het doel van The Bookie Borrel?

Wij hechten juist veel waarde aan ons persoonlijke klantcontact. Daarom organiseren wij ieder kwartaal een borrel zodat Bazen en Bookies in alle rust kunnen praten, sparren en fantaseren over hun onderneming. En heb je vragen? Pak een drankje en schuif aan bij je Bookies.

Redenen om naar een Bookie Borrel te komen

  • Een vast moment per kwartaal om je administratie bij te werken.

  • Workshops voor eenmanszaken, VOF en BV, van starter tot doorgewinterde ondernemers

  • Tijd om vragen te stellen.

  • Sparren over je onderneming met andere Bookie Bazen.

  • Borrelen op het Jaarbeursplein.

  • Reallife flirten met je boekhouder in plaats van over de mail.

Aanmelden

Laat je ons dit via de link weten. Dan staan we klaar met genoeg drankjes en aandacht.

Programma

Boekhouding van 15 uur tot 18 uur

Heb je je administratie nog niet bijgewerkt, heb je vragen of loop je vast? Werk dan bij ons op kantoor je kwartaal administratie bij. Je kunt dan ook live je vragen aan je Bookie Team stellen bijvoorbeeld over je zakelijke kosten.

Workshops

  • van 15 uur tot 16 uur ieder kwartaal een wisselend thema
  • van 16 uur tot 17 uur Workshop Basis Boekhouden Nederland/Engels 

Voor startende ondernemers en ondernemers die het systeem beter willen snappen, hebben we ieder kwartaal een korte workshop over de basics van boekhouden. Wees welkom en meld je hier aan.

Borrel van 17 uur tot 19 uur

Overwinningen mogen gevierd worden. Daarom ben je van harte welkom om een drankje te drinken om zo je btw-stress van je af te laten glijden. We zijn supertrots op onze te gekke ondernemers die we graag met elkaar in contact brengen. Wie weet levert een goede borrel je nieuw werk of nieuwe samenwerkingspartners op!

Data in 2024

  • vrijdag 29 maart 2024
  • vrijdag 28 juni 2024
  • vrijdag 27 september 2024
  • (Q4 2024 = vrijdag 3 januari 2025)

 

Btw overzicht

Waar kan ik zien hoeveel btw ik moet betalen?

Hoeveel btw je moet betalen over je inkomsten van het afgelopen kwartaal kun je op twee plekken terug vinden. Op je dashboard in het vakje ‘Btw kwartaal’ of via het ‘btw- aangiftes’ in de groene balk links onder ‘overzichten’.


Allebei deze overzichten zijn een richtlijn. Heb je een abonnement, en klik je op tijd op ‘bijgewerkt’ dan doen je Bookies je btw aangifte en zullen ze alle uitgaven voor je controleren en corrigeren. In het aangifte rapport dat we je mailen staat dan hoeveel btw je moet betalen of misschien wel terugkrijgt.

Dashboard

Btw aangiftes onder Overzichten

​​​​​​​

De kleineondernemersregeling (KOR tm 2019):: wat, wanneer en hoe

Wat is de (oude) kleineondernemersregeling en hoe pas is die toe?

NOTA BENE Dit gaat over de KOR die van toepassing is tot en met 2019. Vanaf 2020 is een ander Kleineondernemersregelig van toepassing. Lees hier meer over de nieuwe KOR en hoe je je aanmeldt.


Op elke factuur die je stuurt, zit (tenzij je btw verlegd is) 0%, 9%* of 21% btw. De kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling waardoor je geen of minder van die ontvangen btw aan de Belastingdienst hoeft te betalen.  Je kunt belastingvermindering krijgen op het btw-bedrag dat je moet betalen als je aan de volgende 4 voorwaarden voldoet:

  • je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma.
  • je moet na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 btw betalen in een jaar.
  • je onderneming is in Nederland gevestigd.
  • je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw.

Tot € 1.345

Moet je in een jaar € 1.345 of minder btw betalen? Dan hoef je helemaal geen btw (meer) te betalen.

Van € 1.345 tot € 1.883

Moet je in een jaar meer dan € 1.345, maar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kan je in aanmerking komen voor belastingvermindering. 

The Bookie

Als je klant bij The Bookie hoef jij nergens aan te denken. Jij hoeft dit namelijk niet zelf toe te passen, je Bookie doet dit aan het eind van het jaar voor jou. Zie je rond november/december dat je rond die grens verkeert (onder je btw-overzichten in The Bookie Webapp: lees dit artikel)? En heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je Bookie.