Help > The Bookie Online > Inkomsten > Btw op inkomsten

Btw verleggen naar opdrachtgever

Hoe en wanneer moet ik de btw verleggen?

Ja, dit kan en gebeurt regelmatig bij werkzaamheden bijvoorbeeld in Nederland binnen de bouw of zodra je naar een buitenlandse opdrachtgever factureert. Let erop dat je bij het opstellen van een factuur onder het kopje Btw verlegd de juiste optie selecteert.

Werkzaam in de bouw

In de bouw is dit afhankelijk van de afspraken die gemaakt hebt met je opdrachtgever. Om te kunnen verleggen moet het btw-nummer van je klant altijd op jouw factuur staan. Deze verlegging geldt ook voor de eventuele onkosten die je hebt gemaakt of voorgeschoten. Let op: is je afnemer een particulier? Dan heeft hij/zij geen btw nummer en reken je gewoon btw.

Opdrachtgever in buitenland

Zit je opdrachtgever in het buitenland? Dan is de kans groot dat je btw verlegt. Kijk eerst of je klant binnen of buiten de EU gevestigd is. Hoofdkantoor is hierbij leidend.

Afnemer binnen de EU

Het gaat hier om het Europese belastinggebied. Lees hier goed welke Europese gebieden niet bij EU horen. Om te kunnen verleggen moet het btw-nummer van je klant altijd op jouw factuur staan. Let op: is je afnemer een particulier? Dan heeft hij/zij geen btw nummer en reken je gewoon Nederlandse btw. Je kan altijd controleren of je een geldig btw nummer hebt via het Europese VIES systeem.

Uitzondering Duitsland

Let op met klanten in Duitsland. In dit land werken ze met verschillende btw-nummers. Zo hebben ze naast het Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (Ust.-Id.) ook het Steuernummer. De eerste is correct. Dit bestaat altijd uit DE + 9 cijfers. Het Steuernummer is alleen relevant binnen Duitsland. Heeft jouw afnemer geen Ust.-Id.? Dan moet deze door hen worden aangevraagd, voordat jij kan factureren. Anders mag je de btw niet verleggen, en handel je de factuur af net zoals met een nederlandse klant met nederlandse btw regels.

Uitzondering Frankrijk

Let ook goed op met klanten uit Frankrijk. Soms leveren je klanten een SIREN / SIRET nummer aan. Dit is eigenlijk de Franse versie van het KvK nummer. Een SIREN nummer is 9 cijfers, het SIRET nummer deze zelfde 9 cijfers plus 5 extra getallen (14 totaal). Ook deze nummers zijn alleen relevant binnen Frankrijk.

Het BTW nummer (Numéro de TVA) is het SIREN nummer plus FR en 2 getallen ervoor. Het ziet er dan zo uit: FR 00 123 456 789. Je kan je klant altijd vragen om hun SIREN nummer, plus FR ## (2 cijfers). Let op! Sommige kleine klanten hebben alleen een SIREN nummer, en geen btw nummer. Je mag dan de btw niet verleggen, en je handelt de factuur af net zoals met een Nederlandse klant..

Afnemer buiten de EU

Dan is de btw per definitie verlegd, ook bij particulieren.

Verenigd Koninkrijk / Brexit

Als je wilt weten hoe je zaken moet doen met het Verenigd Koninkrijk, lees dan onze aparte Brexit FAQ.

 

door Mari Laatste update: 24 Jul, 2023