Help > The Bookie Online > Inkomsten

Btw verleggen naar opdrachtgever

Hoe en wanneer moet ik de btw verleggen?

Ja, dit kan en gebeurt regelmatig bij werkzaamheden bijvoorbeeld in Nederland binnen de bouw of zodra je naar een buitenlandse opdrachtgever factureert. Let erop dat je bij het opstellen van een factuur onder het kopje Btw verlegd de juiste optie selecteert.

Werkzaam in de bouw

In de bouw is dit afhankelijk van de afspraken die gemaakt hebt met je opdrachtgever. Om te kunnen verleggen moet het btw-nummer van je klant altijd op jouw factuur staan. Deze verlegging geldt ook voor de eventuele onkosten die je hebt gemaakt of voorgeschoten. Let op: is je afnemer een particulier? Dan heeft hij/zij geen btw nummer en reken je gewoon btw.

Opdrachtgever in buitenland

Zit je opdrachtgever in het buitenland? Dan is de kans groot dat je btw verlegt. Kijk eerst of je klant binnen of buiten de EU gevestigd is. Hoofdkantoor is hierbij leidend.

Afnemer binnen de EU

Het gaat hier om het Europese belastinggebied. Lees hier goed welke Europese gebieden niet bij EU horen. Om te kunnen verleggen moet het btw-nummer van je klant altijd op jouw factuur staan. Let op: is je afnemer een particulier? Dan heeft hij/zij geen btw nummer en reken je gewoon Nederlandse btw.

Uitzondering Duitsland

Let op met klanten in Duitsland. In dit land werken ze met verschillende btw-nummers. Zo hebben ze naast het Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (Ust.-Id.) ook het Steuernummer. De eerste is correct. Dit bestaat altijd uit DE + 9 cijfers. Heeft jouw afnemer geen Ust.-Id.? Dan moet deze door hen worden aangevraagd, voordat jij kan factureren. Het Steuernummer is alleen relevant binnen Duitsland.

Afnemer buiten de EU

Dan is de btw per definitie verlegd, ook bij particulieren.

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020. Op 1 februari is een overgangsperiode ingegaan die duurt tot en met 31 december 2020. In deze periode onderhandelen de EU en het VK over een nieuw samenwerkingsakkoord. Tot 31 december 2020 verandert er dus niets voor je belastingzaken en toeslagen. De btw op facturen die je stuurt naar opdrachtgevers in de VK mag je daarom tot die tijd verleggen binnen de EU.

door Mari Laatste update: 08 Jan, 2021