Help > Extra info en partners > De Belastingdienst

Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR vanaf 2020)

Is nieuwe kleineondernemersregeling OVOB vanaf 2020 gunstig voor mij?

Vanaf 1 januari 2020 verandert de KOR. Met de huidige kleineondernemersregeling wordt er gekeken naar de verschuldigde btw en krijg je als kleine ondernemer korting op je btw aangifte. Hierbij kan het zijn dat je geen (btw < €1345) of minder (€1345 > btw < €1883) ontvangen btw aan de Belastingdienst hoeft te betalen. Deze KOR passen wij voor het laatst voor je toe bij de 4e kwartaal aangifte van 2019. Lees hier hoe dit werkt. 

De nieuwe KOR is afhankelijk van je omzet. Is je omzet per kalenderjaar niet hoger dan € 20.000? Dan kan je vanaf 1 januari 2020 misschien gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee krijg je een vrijstelling van je btw-plicht, maar vervalt dus ook de korting op de btw.

Voor wie

Je kunt meedoen aan de nieuwe KOR, als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

- Je bent als ondernemer in Nederland gevestigd. 

- Je bent ondernemer voor de btw.

- Je omzet is niet hoger dan € 20.000 per boekjaar, oftewel van 1 januari tot en met 31 december.

Ook rechtspersonen, zoals verenigingen, stichtingen en BV’s kunnen van de nieuwe KOR gebruik van maken.

Hoe werkt het

Wil je gebruik maken van de nieuwe KOR? Dan dien je zelf een verzoek in bij de Belastingdienst. Let hierbij wel op dat je dit uiterlijk 4 weken doet voor aanvang van het kwartaal waarin je wilt beginnen met de KOR.Lees hieronder hoe dit werkt. Zodra dit goedgekeurd is, noteer je geen btw meer op de facturen die je stuurt. Je hoeft geen aangiftes meer te doen, maar mag vanaf dat moment dus ook geen btw meer terugvragen op de gemaakte kosten.

Samenvatting voor- en nadelen

Voordelen zijn:

- minder administratieve verplichtingen, namelijke geen btw-aangiftes

- voor de consument, die minder betaalt aan ondernemers die hier gebruik van maken. Dus verkoop je voornamelijk aan particulieren én weet je zeker dat je onder de omzetgrens blijft dan zou het voordelig kunnen zijn (aangezien je product voor de koper goedkoper wordt)

Nadelen zijn:

- je kunt geen btw meer aftrekken of terugvragen op de zakelijke kosten die je maakt. Dus heb je veel inkopen met btw, dan kan dit nadelig voor je uitpakken. Hetzelfde geldt voor een grote investering.

- je aanmelding moet voorafgaand in plaats van achter gedaan worden, namelijk op uiterlijk 20 november 2019. Deze aanmelding geldt voor 3 jaar.

- een onoverzichtelijke boekhouding aangezien je geen omzetbelastingaangiftes meer hoeft te doen. Je moet namelijk nog steeds een ordenlijke administratie met alle betaalbewijzen van uitgaven hebben om je jaarlijkse inkomstenbelasting te doen.

- als je boven het bedrag van € 20.000 tijdens het jaar uitkomt, moet je meteen handelen alsof de KOR niet van toepassing is: dus die factuur heeft wel btw en je doet wel aangifte. Vergeet dit niet meteen te melden bij de Belastingdienst.

Check of de KOR op jou van toepassing kan zijn

Het is moeilijk om een afweging te maken. Zo kan het zijn dat je je omzet van 2020 niet kan inschatten of niet weet welke omzet meetelt voor de nieuwe KOR. Via deze link van de Belastingdienst kun je zelf kijken of u mee kunt doen met de nieuwe KOR.

Meer informatie via de site van de Belastingdienst

Lees meer bij Wat betekent meedoen aan de nieuwe kleineondernemersregeling voor u?

Voor de ene ondernemer kan het interessanter zijn om mee te doen aan de nieuwe kleineondernemersregeling dan de andere. Dat hangt af van uw specifieke situatie.

Lees meer bij Wel of niet meedoen aan de nieuwe kleineondernemersregeling?

Wij hebben daarom voor u een aantal voorbeelden op een rijtje gezet waarin u ziet hoe deze regeling in de praktijk werkt voor verschillende beroepsgroepen en in verschillende situaties.

Lees meer bij Voorbeelden nieuwe kleineondernemersregeling

Aanmelden en afmelden

Lees hoe u zich aanmeldt voor de nieuwe kleineondernemersregeling

Lees hoe u zich afmeldt voor de nieuwe kleineondernemersregeling

 

door Mari Laatste update: 02 Dec, 2020