Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Kleineondernemersregeling (KOR)

De KOR is afhankelijk van je omzet. Is je omzet per kalenderjaar niet hoger dan € 20.000? Dan kan je misschien gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee krijg je een vrijstelling van je btw-plicht, maar vervalt dus ook de korting op de btw.

Voor wie

Je kunt meedoen aan de nieuwe KOR, als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

- Je bent als ondernemer in Nederland gevestigd. 

- Je bent ondernemer voor de btw.

- Je omzet is niet hoger dan € 20.000 per boekjaar, oftewel van 1 januari tot en met 31 december.

Ook rechtspersonen, zoals verenigingen, stichtingen en BV’s kunnen van de nieuwe KOR gebruik van maken.

Hoe werkt het

Wil je gebruik maken van de nieuwe KOR? Dan dien je zelf een verzoek in bij de Belastingdienst. Let hierbij wel op dat je dit uiterlijk 4 weken doet voor aanvang van het kwartaal waarin je wilt beginnen met de KOR.

Zodra dit goedgekeurd is, noteer je geen btw meer op de facturen die je stuurt. Je hoeft geen aangiftes meer te doen, maar mag vanaf dat moment dus ook geen btw meer terugvragen op de gemaakte kosten.

Samenvatting voor- en nadelen

Voordelen zijn:

- minder administratieve verplichtingen, namelijke geen btw-aangiftes

- voor de consument, die minder betaalt aan ondernemers die hier gebruik van maken. Dus verkoop je voornamelijk aan particulieren én weet je zeker dat je onder de omzetgrens blijft dan zou het voordelig kunnen zijn (aangezien je product voor de koper goedkoper wordt) NB Werk je dus met bedrijven samen? Dan scheelt het helemaal niets aangezien de btw altijd boven op je tarief komt en de koper de btw terugkrijgt.

Nadelen zijn:

- je kunt geen btw meer aftrekken of terugvragen op de zakelijke kosten die je maakt. Dus heb je veel inkopen met btw, dan kan dit nadelig voor je uitpakken. Hetzelfde geldt voor een grote investering.

- je aanmelding moet voorafgaand in plaats van achter gedaan worden, namelijk op uiterlijk 20 november 2023. Deze aanmelding geldt voor 3 jaar.

- een onoverzichtelijke boekhouding aangezien je geen omzetbelastingaangiftes meer hoeft te doen. Je moet namelijk nog steeds een ordenlijke administratie met alle betaalbewijzen van uitgaven hebben om je jaarlijkse inkomstenbelasting te doen.

- als je boven het bedrag van € 20.000 tijdens het jaar uitkomt, moet je meteen handelen alsof de KOR niet van toepassing is: dus die factuur heeft wel btw en je doet wel aangifte. Vergeet dit niet meteen te melden bij de Belastingdienst.

Wel of niet doen?

Wij vinden het als boekhouders meestel zo moeilijk om de afweging te maken:

- werk je met ondernemers? Dan is het bijna nooit voordelig. 

- werk je alleen of voornamelijk voor particulieren (kapper, tattoerder, verkoop kunst)? Dan kan het voordelig zijn.

Twijfel je? Bel ons. 

 

 

door Mari Laatste update: 11 Jun, 2024