Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Winst verlagen

Hoe zorg ik dat ik niet te veel belasting betaal?

Je hebt hard gewerkt, een goede omzet gedraaid en nu verwacht je dat je winst hoog is. Dat klinkt goed. Maar je weet ook dat je over je winst inkomstenbelasting betaalt. Dus hoe hoger hoger je winst, hoe meer belasting je betaalt. Gelukkig heb je een boekhouder die met je meedenkt zodat je de belasting legaal beperkt het strikt noodzakelijk. Want de meeste ondernemers vinden het toch fijner om zoveel als mogelijk in hun zak te houden. Door je administratie goed bij te houden in The Bookie Webapp (of een ander programma) hebben wij samen met jou goed zicht op je financiën en kunnen we meedenken over de mogelijkheden die de Belastingdienst je biedt om dat het bedrag onder de streep lager te krijgen. Aanvullend op je abonnement kun je altijd bij je Bookies terecht voor een consult of aanvullendende werkzaamheden.

Aftrek, regelingen en kortingen

Naast de hoogte van je omzet is het ook zo dat je hoe meer je verdient hoe lager andere fiscale regelingen zijn. Wil je je winst liever lager houden? Dan kan je dit onder andere doen door slim gebruik te maken van een aftrek, zoals de KIA door te investeren in bedrijfsmiddelen of door zakelijk een opleiding te volgen.

Uitgaven

Plan je uitgaven op het juiste moment. Als je verwacht dit boekjaar veel winst te maken, dan is het goed om dan grote uitgaven ook nog voor het eind van het jaar te maken. Verwacht je juist volgend jaar een hoge winst te hebben, dan is het juist slim om de uitgaven of investeringen na 1 januari te maken.

Middelen

Wisselt je winst erg per jaar of werk je nog niet zo lang als zelfstandige? Dan kan een middelingsregeling je veel belasting besparen. Lees hier meer. Zo kunnen we een gemiddelde op papier creëren waadoor je de jaren verrekent met elkaar. Dit kan interessant zijn als je in een van die jaren zo veel winst maakt dat je in het hoogste belastingtarief komt, terwijl je het jaar daarvoor een veel lagere omzet had waardoor je onder een ander belastingtarief viel. In dit geval kunnen wij het gemiddelde nemen van de aangiftes van drie jaren waardoor je misschien alle jaren in een lager tarief uitkomt. Lees hier meer over tarieven.

Aflossing hypotheek

Veel ondernemers zetten hun winst op een spaarrekening. Over dit geld betaal je, als je in totaal meer dan €30.000 aan vermogen hebt, vermogensbelasting over. Met andere woorden, als je veel spaart betaal je over spaargeld belasting. Dit is onderdeel van je inkomstenbelasting aanslag, onder box 3. Aangezien je momenteel weinig rente ontvangt over spaargeld is het soms voordeliger om een deel van je hypotheek af te lossen, als je een koopwoning hebt. Aangezien de aangifte gaat over het totaal van je spaargeld dat op 1 januari op je rekening stond, is het slim om aan het eind van het jaar al met je Bookie te overleggen. Dit scheelt niet alleen in je belastingaangifte, maar ook bij je maandelijkse hypotheek lasten.

door Mari Laatste update: 12 Mei, 2020