Help > Extra info en partners > De Belastingdienst

Investering

Wanneer is een uitgave een investering en wanneer is de KIA van toepassing?

Koop je een bedrijfsmiddel dat minder kost dan € 450 ex btw? Dan mag je het bedrag in 1 keer aftrekken als kosten. Kost het meer dan € 450 ex btw? Dan is het een investering. Hieronder leggen we uit wat er onder een investering valt en hoe investeringen je soms recht geven op een extra voordeel namelijk de KIA. Ben je klant bij ons en wil je dat we met meedenken? Lees dan meer over eindejaarstips.

Bedrijfsmiddelen die samen investering vormen

Onder de aanschafkosten (exclusief btw) vallen:

- de aanschafprijs

- de aankoopkosten (zoals de notariskosten bij aankoop van onroerend goed)

- de installatiekosten en de kosten van het bedrijfsklaar maken

Ook kunnen meerdere kleine investeringen samen 1 bedrijfsmiddel vormen. De belastingdienst geeft als voorbeeld:

Als u bijvoorbeeld voor uw onderneming een computer koopt van € 350 met een beeldscherm van € 150, een muis van  € 15 en een toetsenbord van € 25, vormt dit samen 1 bedrijfsmiddel van € 540. Dit kan van belang zijn voor de investeringsregelingen.

Ben je niet BTW plichtig, maar investeer je wel? Dan mag je het bedrag incl. btw als investeringsbedrag opvoeren. 

KIA

Als je in een jaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kan je in aanmerking komen voor de KIA, ook wel de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek.

Zodra je als ondernemer in een boekjaar meer dan € 2.400,- en minder dan € 58.238 (2020) investeert in bedrijfsmiddelen, dan heb je recht op een extra aftrekpost van maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag. Boven dit bedrag dan daalt de aftrekpost. 

PS Auto’s vallen hier (op enkele energiezuinige auto's na) niet onder.

Totaal investeringen

In het overzicht van The Bookie Webapp zijn investeringen net als prive uitgaven niet terug te vinden. Dit heeft te maken met het feit dat investeringen en privé niet thuis horen op de winst en verliesrekening, aangezien ze niet resultaat bepalend zijn.

Toch kun je je investeringen wel degelijk in de gaten houden door je investeringen bij elkaar op te tellen. Daarnaast kun je dit ook doen met behulp van de exports: zie deze FAQ. Denk je in de buurt van de bovenstaande bedragen te komen, dan kan het voordelig zijn om in dat boekjaar te overwegen om nog investeringen te doen.

The Bookie KIA laten berekenen

Ben je klant bij The Bookie? Dan passen wij de KIA indien van toepassing na afloop van het boekjaar voor je toe.

Heb je vantevoren vragen hierover? Dan kan je je Bookie altijd even mailen of rechtstreeks een consult inplannen zodat we in alle rust alle mogelijkheden kunnen bespreken. Lees hier wat we tijdens zo'n eindejaarsconsult voor je kunnen betekenen.

Zelf KIA berekenen 

Investeringen schrijf je (over het algemeen) af in vijf jaar. Hierop zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij bepaalde uitgaven of indien je vrijgesteld bent van btw. Daarnaast is het zo dat investeringen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen.

Tot slot moet je er rekening mee houden dat als je gedurende het jaar investeert, dat je in dat jaar naar rato afschrijft. Investeer je op 1 juli, dan schrijf je in dat kalenderjaar dus slechts 6 maanden af. Dat betekent dat je 5 jaren over 6 kalenderjaren verspreid zouden kunnen zijn.

Des te meer reden om dit door ons te laten doen. Om misverstanden te voorkomen doen wij dit automatisch na afloop van het boekjaar. 

door Mari Laatste update: 19 Jul, 2021