Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Belastingkorting | KIA: wat valt er onder de investeringsaftrek?

Als je in een jaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kan je in aanmerking komen voor de KIA, ook wel de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dat is een extra belastingkorting. De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor die investeringsaftrek.

Wat zijn de voorwaarden?

Het bedrag dat je minimaal moet uitgeven, verandert ieder jaar. Om je een richtlijn te geven: hou er rekening mee dat dit in 2023 al €2.600 was. Geef je dat bedrag minstens uit aan investeringen? Dan heb je recht op een extra aftrekpost van maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag. Boven dit bedrag dan daalt de aftrekpost. 

> Bekijk hier de KIA bedragen per jaar 

Wel

  • Veel voorkomende bedrijfsmiddelen zijn: Een computer, een bureau, een machine, een camera etc.
  • Een auto geldt alleen als bedrijfsmiddel als het een grijs kentekenauto is.

Niet

  • Tweedehands investeringen komen niet in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

  • Personenauto’s ook niet trouwens

KIA berekenen

The Bookie laten berekenen

Ben je klant bij The Bookie? Dan passen wij de KIA indien van toepassing na afloop van het boekjaar voor je toe.

Heb je vantevoren vragen hierover? Dan kan je je Bookie altijd even mailen of rechtstreeks een consult inplannen zodat we in alle rust alle mogelijkheden kunnen bespreken. Lees hier wat we tijdens zo'n eindejaarsconsult voor je kunnen betekenen.

Zelf KIA berekenen 

Investeringen schrijf je (over het algemeen) af in vijf jaar. Hierop zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij bepaalde uitgaven of indien je vrijgesteld bent van btw. Daarnaast is het zo dat investeringen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen.

Tot slot moet je er rekening mee houden dat als je gedurende het jaar investeert, dat je in dat jaar naar rato afschrijft. Investeer je op 1 juli, dan schrijf je in dat kalenderjaar dus slechts 6 maanden af. Dat betekent dat je 5 jaren over 6 kalenderjaren verspreid zouden kunnen zijn.

Des te meer reden om dit door ons te laten doen. Om misverstanden te voorkomen doen wij dit automatisch na afloop van het boekjaar. 

Gerelateerde thema's

        Wat is een investering?

 

door Mari Laatste update: 20 Nov, 2023