Help > The Bookie Diensten > Maatwerk - werkzaamheden & kosten

Consult: eindejaarsoverzicht en mogelijkheden

Waarop moet je opletten vòòrdat het boekjaar eindigt en hoe help je Bookie. Dat is een vraag die we vaak krijgen. We geven feedback in The Bookie Webapp, sturen updates en contacteren je als iets echt belangrijk voor jou is. Daarnaast kun je altijd een consult inplannen. Zo hebben we echt de tijd om alle opties met je door te spreken.

Op deze pagina:

Wat is een eindejaarsconsult?
Wat zijn fiscaal relevante thema's?
1. te betalen inkomstenbelasting
2. investeringen
3. jaarruimte
4. zelfstandigenaftrek icm urencriterium
5. toeslagen

 

Eindejaarsconsult

Toch zijn keuzes niet zo zwart wit of makkelijk te maken. Daarom plannen veel van onze klanten, ook ter voorbereiding op de aangifte inkomstenbelasting, een extra consult aan het eind van het boekjaar. Zo kun je in alle rust op kantoor of online een aantal opties met ons willen doorspreken die meer tijd vergen.

Tijdens je consult kan je alle vragen stellen, die je op het gebied van fiscale mogelijkheden hebt. Aangezien we aan het eind van het jaar vaak dezelfde soort vragen voorbij komen, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van veelvoorkomende vragen tijdens een eindejaarsconsult. Uiteindelijk kies je natuurlijk zelf wat je wilt bespreken. Een consult kost € 110 ex btw per uur.

Geïnteresseerd in een consult? Mail je Bookie of bel Danica en plan samen een consult in wanneer het jou uitkomt.

Afronding boekjaar 2023

De afronding van een boekjaar bieden vaak meerdere mogelijkheden. Dit zijn geen verplichtingen, maar extra opties. Hieronder hebben we een deel van de opties uitgelegd. In 2023 is het kantelpunt voor de inkomstenbelasting € 73.032: over alle belastbare winst die daar boven uitkomt betaal je niet 36,93%, maar 49,50% inkomstenbelasting. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe veel inkomstenbelasting je uiteindelijk betaalt. 

1. Bereid je voor op de te betalen inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting betaal je over de belastbare winst. Dus in makkie taal werkt dat als volgt: 

2. Investeer, als je de zaken nodig hebt - KIA

Als je in een jaar boven een bepaald bedrag investeert (in 2023 een bedrag tussen € 2.601 en € 353.973 ex btw), dan kan je in aanmerking komen voor de KIA, ook wel de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hieronder vallen bijvoorbeeld een laptop, telefoon, machines en andere bedrijfsmiddelen die meerdere jaren meegaan en per stuk minimaal €450 ex btw kosten. Lees hier hoe de KIA werkt.

Tijdens je consult onderzoeken we wat de staat van je investeringen en afschrijvingen is voor dit boekjaar. 

PS Ook persoonlijk kan het, als je veel vermogen hebt, verstandig zijn op privé uitgaven te doen. 

3. Denk aan de toekomst - jaarruimte / pensioen

Indien je financieel een goed jaar gedraaid hebt, kan het voordelig zijn om een deel van je inkomen fiscaal voordelig opzij te zetten voor je pensioen. Voor het vormen van een oudedagsreserve hoef je niet daadwerkelijk geld opzij te zetten, maar reserveer je een deel van je winst, waardoor je uitstel van belastingheffing hebt over dat deel van de winst. Het levert je dus op de korte termijn belastingvoordeel op. Nu lijkt het vaak voordelig, zijn er wel een aantal risico's, waarbij het zo kan zijn dat het je meer kost dan het je oplevert indien je bijvoorbeeld eerder staakt met je bedrijf.

De zogenoemde jaarruimte is een fiscaal voordeel die je veel kan opleveren. Daarnaast mag je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog inhalen. Dit heet reserveringsruimte. Dit kunnen wij ook toepassen voor je.

Aangezien het belangrijk is alle voor- en nadelen goed af te wegen, geven wij slechts tijdens een consult hier advies over. Het toepassen doen we pas ten tijde van de aangifte Inkomstenbelasting, maar door voorafgaand te weten wat de mogelijkheden zijn kun je dan beter en sneller een keuze maken en dit bij ons aangeven.

4. Check je urenregistratie en kilometerregistratie of bijtelling privé

Om gebruik te mogen maken van ondernemerskortingen moet je 1225 uur in je onderneming gestoken hebben. Lees hier hoe dit werkt. in verband met corona was het urencriterium in 2020 en 2021 door De Belastingdienst versoepeld. Dit is bijvoorbeeld ook van toepassing als je zwanger bent.

Rijd ook zakelijk met je eigen (privé) voertuig? Dan kan je kilometers 'vergoed' krijgen, mits je een kilometerregistratie bijhoudt.

5. Bekijk of je recht hebt op Toeslagen (Privé)

Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen van de Belastingdienst in de kosten voor je zorg(verzekering), huur of kind. Of je recht hebt op deze toeslagen is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. De toeslagen zelf en het aanvragen hiervan zijn geen onderdeel van je onderneming en dus ook niet van je abonnement. Toch zijn je inkomen uit je onderneming en het toekennen van deze toeslagen wel degelijk met elkaar verbonden. Lees hier hoe dit werkt.

Voorbereiding boekjaar 2024

Continuïtiet en Ondernemerschap

In deze situatie kijken we met name naar de zelfstandigheid van je onderneming, bijvoorbeeld in het geval dat je slechts enkele opdrachtgevers hebt. Daarnaast denken we met je mee of je je werkzaamheden in de juiste vorm uitvoert.

 

door Mari Laatste update: 21 Nov, 2023