Help > The Bookie Online > Uitgaven > Zakelijke kosten

Reiskosten: bonnen en facturen vs kilometers

Reiskosten kan je op meerdere manieren toevoegen. Zo kun je de facturen, bonnen van je zakelijke auto en of treinkaartjes invoeren, maar kan je indien je een privé auto of fiets hebt ook je zakelijk gereden kilometers noteren. Hieronder leggen we uit hoe beiden werken.

Op deze pagina:

Betaalbewijzen: kaartje, OV afschrijving of bon
Auto-, brommer of fietskosten
Zakelijk voertuig
Privé voertuig

Betaalbewijzen

Openbaar vervoer

Wanneer je voor je ondernemmet de bus, tram of trein reist, kun je deze kosten zakelijk opvoeren. Over openbaar vervoer wordt 9% BTW gerekend, dit BTW bedrag hoeft niet vermeld te worden op het trein- of buskaartje. Aangezien je tegenwoordig over het algemeen geen kaartjes meer ontvangt, kun je per week, maand of kwartaal een uitdraai maken van je reizen op https://login.ov-chipkaart.nl/. Hier kun je alleen je zakelijke reizen kiezen en deze als een uitdraai op een pdf te zetten.

Bij een boekcontrole kan je gevraagd worden om van deze reizen aan te tonen dat ze zakelijk waren. Daarom is het handig dat ze de afspraken in je kalender, agenda en/of urenregistratie matchen.

Auto-, brommer of fietskosten

Voertuig op de zaak (zakelijk gekocht en aanschaffactuur in administratie)

Als je een auto, fiets, scooter of ander voertuig zakelijk hebt gekocht, mag je alle kosten opvoeren. Lees hier hoe dat werkt. Is je auto van jou privé? Lees hieronder dan hoe je alsnog de kosten kunt meenemen in je uitgaven. 

Voertuig privé (dus niet zakelijk gekocht): Kilometerregistratie 

Als je auto of voertuig niet op de zaak staat, maar van jou persoonlijk is kun je niet de bonnen voor tanken, reparaties en verzekeringen opvoeren. Gelukkig is er een andere manier hoe je een deel van de kosten als nog als uitgaven kunt verwerken in je adminstratie. Voor elke kilometer die je zakelijk reist met een vervoersmiddel dat je privé hebt/bezit, mag je een vast bedrag per gereden kilometer bij je uitgaven opvoeren. 

> Welke autokosten mag ik invoeren en hoe doe ik dat goed?

door Mari Laatste update: 15 Apr, 2024