Help > The Bookie Online > Uitgaven

Reiskosten: bonnen en facturen vs kilometers

Hoe voer ik mijn reiskosten in?

Reiskosten kan je op meerdere manieren toevoegen. Zo kun je de facturen, bonnen van je zakelijke auto en of treinkaartjes invoeren, maar kan je indien je een privé auto of fiets hebt ook je zakelijk gereden kilometers noteren. Hieronder leggen we uit hoe beiden werken.

Betaalbewijzen

Openbaar vervoer

Wanneer je voor je ondernemmet de bus, tram of trein reist, kun je deze kosten zakelijk opvoeren. Over openbaar vervoer wordt 9% BTW gerekend, dit BTW bedrag hoeft niet vermeld te worden op het trein- of buskaartje. Aangezien je tegenwoordig over het algemeen geen kaartjes meer ontvangt, kun je per week, maand of kwartaal een uitdraai maken van je reizen op https://login.ov-chipkaart.nl/. Hier kun je alleen je zakelijke reizen kiezen en deze als een uitdraai op een pdf te zetten.

Bij een boekcontrole kan je gevraagd worden om van deze reizen aan te tonen dat ze zakelijk waren. Daarom is het handig dat ze de afspraken in je kalender, agenda en/of urenregistratie matchen.

Auto-, brommer of fietskosten

Als je een auto, fiets, scooter of ander voertuig zakelijk hebt gekocht, mag je alle kosten opvoeren. Lees hier hoe dat werkt. Is je auto van jou privé? Lees hieronder dan hoe je alsnog de kosten kunt meenemen in je uitgaven. 

Kilometerregistratie 

Als je auto of voertuig niet op de zaak staat, maar van jou persoonlijk is kun je niet de bonnen voor tanken, reparaties en verzekeringen opvoeren. Gelukkig is er een andere manier hoe je een deel van de kosten als nog als uitgaven kunt verwerken in je adminstratie. Voor elke kilometer die je zakelijk reist met een vervoersmiddel dat je privé hebt/bezit, mag je €0,19 bij je uitgaven opvoeren. 

Kilometers invoeren in The Bookie Webapp

Als je je kilometers registreert, dan kan je daar een keer per maand, kwartaal of jaar een pdf van maken en die in The Bookie Webapp als ‘bon’ toevoegen aan je uitgaven. Je voert dan het aantal kilometers maal € 0,19 per kilometer in en kiest als rubriek (kostenpost) ‘Km-vergoeding privé vervoer’. Hier zit geen btw op, dus je selecteert 0%.

 

Voorbeeld voor een kilometerregistratie

Heb je een auto privé aangeschaft, maar rijd je voor zakelijke doeleinden, dan kan je dus alsnog kosten bij je uitgaven opnemen. Deze kosten voer je in The Bookie Webapp in aan de hand van je kilometerregistratie. Er zijn heel veel kilometerregistraties variërend van excelsheets tot fancy apps. Hierin houd je bij hoeveel kilometers je zakelijk rijdt, met je privé voertuig. 

Kilometerregistratie

Om je kilometers makkelijk te kunnen registreren hebben we een documentje ontwikkeld. Volg de link en maak een kopie (klik op Bestand -> Kopie Maken) en plaats deze in je eigen Google Drive of download het bestand.

door Mari Laatste update: 30 Nov, 2020