Help > The Bookie Online > Inkomsten- & Vennootschapsbelasting

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik later betalen?

Hebben je aangifte al ingediend? Dan krijg je binnen 3 maanden een aanslag van de Belastingdienst die je moet betalen.

Hebben we nog geen aangifte gedaan of wil je graag een schatting van hoeveel geld je opzij moet zetten? Dan hebben we een handige tool.

Hoe wordt de belasting van je inkomen bepaald?

Als ondernemer betaal je geen inkomstenbelasting over je inkomen, maar over je belastbare winst. En deze belastbare winst kan je niet zo maar uit je inkomsten en uitgaven afleiden. Aangezien hier heel veel verschillende factoren een rol bij spelen is het niet makkelijk te zeggen hoeveel geld je opzij moet houden.

Inkomstenbelasting tool van The Bookie

Juist om klanten van The Bookie niet te laten zitten met zo'n vaag verhaal en we je een schatting willen bieden van het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen, hebben we een tool ontwikkeld. 

Door de Winst van het desbetreffende boekjaar in de Tool in te vullen krijg je alvast een richtlijn van het bedrag dat je waarschijnlijk moet betalen. Hierin zijn een aantal ondernemersvoordelen zoals de Zelfstandigen- en Startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling al meegenomen. 

Uitleg wat je waar invult

1. Winst | In The Bookie Webapp vind je een (geautomatiseerde) Winst- en Verliesrekening in de linker zijbalk onder Overzichten. Zorg ervoor dat je boven aan het juiste jaar selecteert. NB Dit is niet de definitieve die wij voor je opstellen na afloop van het boekjaar.

> Waar vind ik het Winst- en verliesoverzicht in The Bookie Webapp?

2. Urencriterium | Steek je in het kalenderjaar minimaal 1225 uren in je bedrijf? Dan word je als echte zelfstandige gezien en krijg je ondernemersvoordelen. Voor die uren telt alle tijd dus ook voorbereidings- en reistijd, netwerken en administratie.

> Wat is het urencriterium?

3. Startersaftrek | In de eerste 5 jaar dat je ondernemer bent mag je drie keer een extra korting toepassen op je belasting. Weet je niet hoe vaak je dit al gedaan hebt? Reken dan zowel met als zonder korting uit. Bij je aangifte checken wij dit bij de Belastingdienst.

> Wat zijn ondernemersvoordelen zoals startersaftrek?

4. Heb je in loondienst gewerkt dit jaar? Dit hoeven we je niet uit te leggen.

Houd er wel rekening mee dat dit een automatische berekening is waarbij de correcties nog niet hebben plaatsgevonden en je persoonlijke gegevens nog niet zijn meegenomen. 

Gerelateerde thema's

Inkomstenbelasting | Wat moet ik betalen en wanneer?

 

door Mari Laatste update: 17 Jan, 2024