Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Ondernemersaftrek en voordelen

Wat zijn de ondernemersvoordelen?

Zoals je waarschijnlijk gehoord hebt, is het vaak fiscaal voordelig om als ondernemer te werken. Daarmee wordt vooral gedoeld op de ondernemersaftrek. Als je klant bent bij The Bookie en wij verzorgen jouw aangifte inkomstenbelasting dan passen wij de ondernemersvoordelen voor je toe.

Deze voordelen zijn een aftrekpost op je winst en bestaan uit:

zelfstandigenaftrek Dit is een korting, die je als ondernemer ontvangt doordat de zelfstandigaftrek in mindering wordt gebracht op je belastbare inkomen (ook wel je je winst) waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. 

startersaftrek De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met een startersaftrek indien je in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en maximaal 2 keer eerder zelfstandigenaftrek toepaste. Met andere woorden, je mag deze aftrek 3 keer in de eerste 5 jaar dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent toepassen.

startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

meewerkaftrek

stakingsaftrek

Als je ondernemer bent, winst uit onderneming hebt kun ondernemersaftrek krijgen als. Voor de meeste onderdelen van de ondernemersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Ben je medegerechtigde, dan krijgt je deze aftrek niet.

MKB Winstvrijstelling

Nadat de ondernemersaftrek is toegepast, is er als eenmanszaak ook een MKB Wintsvrijstelling van toepassing. In 2019 is de vrijstelling 14% van de winst, dus nadat je deze hebt verminderd met de ondernemersaftrek.

Inkomstenbelasting tool

Wil je een idee krijgen van de aftrek die op jou van toepassing is en hoe dit je belastbare winst beïnvloedt? Gebruik onze tool: https://www.thebookie.nl/tools/inkomstenbelasting/

N.B. De gemaakte berekeningen moeten gezien worden als een benadering en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend!

Voorbeeld 1: 20.000 winst, niet 1225 uur behaald, geen ondernemersaftrek

Voorbeeld 2: 20.000 winst, 1225 uur behaald, geen startersaftrek

Voorbeeld 3: 20.000 winst, 1225 uur behaald, startersaftrek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

door Mari Laatste update: 03 Feb, 2023