Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Belastingplan 2020

Wat verandert er door het Belastingplan 2020 voor mij als zzp'er?

In het Belastingplan 2020 staan de plannen van het kabinet voor de belastingen in 2020. Dit Belastingplan wordt jaarlijks op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, aangeboden aan het parlement. Het hele plan kun je hier lezen. Wij hebben hieronder de belangrijkste ontwikkelingen uitgelicht.

Zelfstandigenaftrek lager

Een van de ondernemersvoordelen die wij toepassen is de zelfstandigenaftrek. Lees hier wat dat inhoudt en hoe dat werkt. De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren tot 2028 in stappen van 250 euro verlaagd tot uiteindelijk een bedrag van 5000 euro. Het belastingvoordeel ZZP-ers ten opzichte van werknemers wordt hierdoor kleiner dan het was. Daarbij komt wel dat je als zelfstandige in de komende drie jaar profiteert van de stijgende arbeidskorting.

Tariefschijven inkomstenbelasting: vanaf 2020 naar twee schijven

Hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen is van heel veel factoren afhankelijk. Wat er onder andere een rol speelt lees je hier. Momenteel zijn er drie belastingtarieven, ook wel bekend als belastingschijven. Pas in 2021 zou dit naar twee gaan, maar de invoering is vervroegd naar 2020. De hoogste tariefschijf start nu bij een inkomen van € 68.507. Hoe zien de schijven er in 2020 uit? 

Schijf 1: 37,35% voor inkomens tot en met € 68.507.

Schijf 2: 49,50% voor inkomens boven € 68.507.

Wil je alvast een idee hebben van de inkomstenbelasting voor 2019? Neem de gegevens over vanuit je Winst- en Verliesrekening in The Bookie Webapp en vul deze in de Inkomstenbelastingtool in. Lees hier hoe dit werkt.

Arbeidskorting hoger

De arbeidskorting verlaagt de inkomstenbelasting voor mensen die werken. Doordat de arbeidskorting verhoogd wordt, gaat het meer lonen om te werken.  Dit betreft mensen met een inkomen tussen de € 10.000 en € 98.000 per jaar.

Algemene heffingskorting hoger

Daarnaast wil ons kabinet de algemene heffingskorting verhogen. Ondernemers met een inkomen tot € 68.507 hebben hier voordeel van. Deze verhoging komt bovenop de stapsgewijze verhoging van de algemene heffingskorting die al in 2019 inging. 

Wijziging Tarief box 2 

De komende jaren zal in box 2 het tarief worden verhoogd. De verhoging van het tarief ziet er de komende jaren als volgt uit:

2019: 25 procent

2020: 26,25 procent

2021: 26,90 procent

Post van de Belastingdienst digitaal of op papier

De post van de Belastingdienst kan je zometeen digitaal of op papier ontvangen. De keuze geldt voor elke belastingplichtige (en burgers die recht hebben op toeslagen). De Belastingdienst is momenteel bezig met de voorbereidingen. Dus binnenkort kun je aangeven of je je post op papier of digitaal willen ontvangen. Zo als je weet, zijn wij groot fan van digitaal, aangezien het vaak overzichtelijker en meer 2019 is. Maar indien je zaken liever op papier blijft ontvangen, is dat geen probleem. Je kunt door middel van een foto of scan alles alsnog naar ons digitaal doorsturen.

Afschaffing aftrek scholingsuitgaven

Het voorstel is om de fiscale aftrek van scholingsuitgaven in de inkomstenbelasting af te schaffen per 2020. Het kabinet wil een en ander graag vervangen door een individuele leerrekening. Er komt geen overgangsregeling voor deze afschaffing.

door Andrew Ho Sam Sooi Laatste update: 06 Nov, 2019