Help > Extra info en partners > De Belastingdienst

Uitstel voor betalen belasting: btw en inkomstenbelasting

Kan ik uitstel vragen of een betalingsregeling treffen als ik de belasting niet (op tijd) kan betalen?

Als je The Bookie Webapp gebruikt zie je rechts op je Dashboard wat je ongeveer aan btw moet betalen ieder kwartaal. Zo kun je dat geld opzij houden en kom je niet voor verrassingen te staan. Met inkomstenbelasting is het wat lastiger om in te schatten hoeveel geld je opzij moet zetten: lees hier hoe dat werkt. Toch kan het zo zijn dat niet voldoende geld opzij hebt gezet voor de btw, nog aan het opstarten bent of dit hebt uitgegeven aan investeringen of andere zaken. Lees hier hoe het werkt als je niet voldoende geld opzij hebt gezet.

1. Kortdurend Uitstel

Heb je een (naheffings)aanslag ontvangen van de Belastingdienst en kun je deze niet op tijd betalen? Dit kan het geval zijn als wij btw-aangifte voor je gedaan hebben, maar je de aangifte niet direct kunt betalen. Lees hieronder de belangrijkste voorwaarden om te zien of je 4 maanden uitstel kunt krijgen. Je kunt kort telefonisch uitstel van betaling krijgen voor een (naheffings)aanslag. Hier gelden een aantal voorwaarden voor. Op de site van de belastingdienst staan alle voorwaarden.

  • eerder altijd op tijd aangifte gedaan.
  • niet eerder voor deze aanslag of voor andere openstaande aanslagen uitstel van betaling gekregen
  • totale openstaande belastingschuld is minder dan € 20.000 (een belastingschuld waartegen je bezwaar hebt gemaakt en waarvoor je uitstel van betaling hebt gekregen telt niet mee).
  • nog geen dwangbevel voor openstaande aanslagen

Mocht je hieraan voldoen dan vraag je pas uitstel van betaling aan nádat je van de Belastingdienst een naheffingsaanslag hebt ontvangen. Je kunt dus alleen kort telefonisch uitstel van betaling krijgen voor een (naheffings)aanslag. Bel hiervoor zelf de BelastingTelefoon op 0800 - 0543 vanuit Nederland en op 0031 555 385 385 vanuit het buitenland.

2. Betalingsregeling

Lukt het niet binnen 4 maanden dan kan je om een betalingsregeling vragen? Dit blijkt in de praktijk vaak meer werk dan het lijkt. Met een uitgebreid formulier kun je een betalingsregeling aanvragen voor maximaal 12 maanden. Deze periode geldt vanaf de laatste betaaldatum van de belastingaanslag waarvoor u de betalingsregeling aanvraagt.

Op de site van de Belastingdienst staat de benodigde informatie. Lees dit goed door.  

3. Bijzonder uitstel

Uitzonderlijke situaties vragen om uitzonderlijke regelingen. Daarom heeft de Belastingdienst ten tijde van onze Corona crisis het mogelijk gemaakt om bijzonder uitstel aan te vragen. Hiervoor dien je zelf een brief te schrijven en stellen wij met liefde als derde een aanvullende verklaring op. Lees hier hoe dit werkt.

Uitstel of betalingsregeling door The Bookie

Een kortdurend uitstel is over het algemeen één telefoontje. Dit kan je makkelijk zelf doen maar doen wij ook met liefde voor je.

De betalingsregeling vraagt meer tijd. Ook dit doen we met liefde voor je. Dit valt normaal gesproken echter buiten je abonnement. Hiervoor rekenen we onze uurprijs van €75 ex btw. Een situatie van een betalingsregeling wil je het liefst vermijden omdat de aanvraag veel tijd vraagt.

In het geval van het Bijzonder Uitstel door de COVID-19 omstandigheden hebben wij als Bookies toegezegd op onze manier te willen bijdragen om zzp'ers te ondersteunen: dit doen wij als Bookies vrijwillig en is zodoende in de meeste gevallen kosteloos.

door Mari Laatste update: 18 Mrt, 2020