Help > The Bookie Online > Inkomsten > Facturen

Hoe maak ik een factuur?

1. Klik op de knop +Factuur
  2. Vul de velden in
  3. Controleer de concept factuur
  4. Verstuur

Op deze pagina:

Maak en stuur in The Bookie Webapp met 1 druk op de knop een factuur. Zo staat hij meteen in je administratie. Geen gedoe met word bestanden en losse mails. En stuur je vaker vergelijkbare factuur? Dan stuur je een (aangepaste) kopie.

Voorbereiding vóór je eerste factuur

Bedrijfsinformatie invullen

Als je onder Administratie Instellingen alle vakjes in The Bookie Webapp invult, mis je geen verplichte informatie en gebruikt The Webapp jouw zakelijke informatie automatisch op de facturen die je verstuurt.

> Administratie en bedrijfsinstellingen aanpassen

Sjablonen of templates maken

Om te voorkomen dat je ieder factuur opnieuw moet opmaken, maak je sjablonen. Met je eigen tekst, lettertype, opmaak en eventueel eigen logo.

> Template of sjablonen voor facturen maken

> Template of sjablonen voor mail bij factuur

Een nieuwe factuur

Je kunt op twee plekken een factuur aanmaken.

1. Klik op de knop + Factuur op je Dashboard
  2. Ga in linker zijbalk naar Verkopen en klik daar op de knop + Factuur

Nu je je sjabloon klaar hebt hoef je deze alleen maar in te vullen.

Klant

Selecteer een klant of maak een nieuwe aan. Zodra dat gedaan is voer je de benodigde gegevens in. Als je deze persoon nog niet eerder een factuur hebt gestuurd, voer dan ook de adresgegevens in door op "bewerken" te klikken.

> Nieuw contact aanmaken

Factuurnummer

Eenmaal in je nieuwe factuur kies je welke nummering je hanteert. Indien je de factuurnummering van The Bookie gebruikt, telt het programma automatisch door. Indien je een eigen nummering kiest, kan het zijn dat je dit handmatig moet aanpassen. In beide gevallen vragen we je altijd te controleren of de nummering logisch en oplopend is.

Btw verlegging

Soms reken je geen btw op je factuur, maar verleg je dit naar je klant Hiervoor moet je het btw-nummer hebben van je klant.

> Hoe verleg ik de btw naar mijn klant?

Kies je btw tarief

Er zijn drie btw-tarieven. 21%, het hoge tarief, is standaard. Het lage 9% tarief geldt voor sommige goederen zoals kunsten, etenswaren en bepaalde diensten. Tot slot is er het 0% tarief dat slechts in uitzonderlijke situaties wordt toegepast (onderwijs, zorg, therapie, KOR). Weet je het niet zeker? Ga dan voor zeker en kies het hoogste percentage. Klopt het niet? Dan hoor je het van zelf terug.

> welk btw percentages gebruik ik

Omschrijf je dienst (en onkosten) in de boekregels

Via de knop + Boekregel toevoegen kun je de aard van je opdracht of werk opsplitsen of categoriseren. Zo kun je hier als je een aantal dagen of weken aan een project gewerkt hebt dit op verschillende boekregels noteren, bijvoorbeeld maandag, dinsdag en woensdag + het aantal uur per dag of week 10, 11 en 14 + de bedragen per week. Ook kun je hier de gemaakte onkosten noteren, zoals je kilometerdeclaratie of voorgeschoten productionele uitgaven.

> Onkosten op factuur doorberekenen

Je factuur versturen

Nu is dit nog een concept factuur. Als je doorklikt wordt de factuur definitief gemaakt en automatisch aan je administratie toegevoegd. Daardoor wordt het totaalbedrag meegerekend bij je omzet. Wil je je factuur versturen? Klik op 'sturen'.

> Factuur versturen

Gerelateerde thema's

• Bestaande factuur (opnieuw) sturen
  • Een verstuurde factuur aanpassen
  • Bestaande factuur uit ander systeem uploaden
  • Eigen factuur uploaden
  • Contante verkopen of inkomsten uit een andere programma bij je inkomsten registreren
  • Verkoopfactuur van tussenpartij uploaden (reversed billing)
  • Betaling van factuur registreren

door Mari Laatste update: 26 Feb, 2024