Elke beroepsgroep heeft specifieke zakelijke kosten, die deze kan opvoeren. Hieronder geven we een overzicht wat je als dans of sportinstructeur of docent kun opvoeren.
Algemene kosten
Als ondernemer kan je algemene zakelijke kosten natuurlijk opvoeren.
> Welke zakelijke kosten kan ik opvoeren?
Scholing / studiekosten: danslessen of andere classes
(Pedagogische en didactische) opleidingen, cursussen en seminars kunnen aardig aantikken. Gelukkig heb je van je hobby je werk gemaakt en zijn veel van deze kosten aftrekbaar. mits het voor je bedrijfsactiviteit is of om nieuwe ontwikkelingen en je kennis op peil te houden. Zo zijn de volgende 'studie' kosten aftrekbaar:
- volg je cursussen in lichaamswerk of classes op het gebied van sport of dans, die je eigen kennis op peil houden? Dan is dat natuurlijk zakelijk. Dit draagt namelijk bij aan je werk als zzp'er in de sport of dans.
- ook workshops en conferenties waar veel van je mede zzp'ers zijn (denk aan workshops) tellen zakelijk mee.
Je reiskosten naar deze scholing toe en je verblijfkosten en hotelkosten daar mag je ook meenemen.
De btw krijg je natuurlijk terug (tenzij je van btw vrijgesteld bent of in de KOR zit).
Certificaten
Als instructeur of docent kan het ook zijn dat je certificaten moet halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je EHBO en BHV, maar ook andere cerificaten.
Kleding, kostuums en schoenen
In principe is bedrijfskleding alleen aftrekbaar als het strict zakelijk is (dus als je het echt niet in je privé tijd gebruikt).
Denk hierbij aan dans- en sportkleding, kostuums en schoenen die je exclusief voor het dansen gebruikt. Gewone schoenen, kleding en dergelijke mag je NIET aftrekken van je belastingaangifte.
Als je de kleding ook buiten werktijd kunt dragen, dan moet er een logo opstaan van je onderneming van minimaal 70cm2. Goede reden om een vet logo te laten ontwerpen?
> Wanneer is kleding en uiterlijke verzorging zakelijk aftrekbaar?
Reclame en Marketing
Onder marketingkosten vallen kosten voor je website (zoals je domeinnaam of serverruimte), maar ook het maken van een online ad voor een voorstelling die je maakt of lessen die je verzorgt.
Denk ook aan professionele foto’s. Natuurlijk zijn dit zakelijke kosten.
Reiskosten
Heb je een zakelijke auto of scooter waarvan de bon of factuur in je administratie staat? Dan kunnen alle kosten op de zaak. Dus ook tank en verzekeringskosten.
Onder de reiskosten vallen daarnaast natuurlijk alle zakelijke reizen met het OV, het huren van een auto en taxikosten (indien nodig en niet structureel omdat je in stijl naar de club wilt).
Rijd je zakelijk maar heb je een privé voertuig? Dan houd je een kilometerregistratie bij en 'betaal' je jezelf (namens je bedrijf) een kilometervergoeding uit. Dit doe je niet echt, maar is een aftrekpost die wij voor je regelen.
Muziek en streamaccounts
Voor vele instructeurs en dansers onmisbaar: (goede) muziek! Of je nou tracks koop of een abonnement op Spotify of Deezer hebt: de aanschafprijs van muziek of je abonnementskosten zijn een zakelijke uitgave omdat je niet zonder je dienst kunt leveren.
Huur van studio’s en/of zalen
Als je voor repetities of lessen een studio of zaal moet huren, zijn ook dit zakelijke kosten.
Lidmaatschap(pen) van verenigingen
Sinds kort zijn er ook voor dansprofessionals beroeps/brancheverenigingen. Hiervoor betaal je een lidmaatschap.