Help > The Bookie Online > Uitgaven > Zakelijke kosten

Werkkleding en/of persoonlijke verzorging op de zaak?

Werkkleding en/of persoonlijke verzorging op de zaak?

Waar moet ik rekening houden als ik kosten heb voor zakelijke kleding of persoonlijke verzorging?

Werkkleding.

Als je werkkleding hebt, mag je de enkel de kosten opgeven als het voldoet aan 1 van de volgende 3 eisen;

1. De kleding is hoofdzakelijk of uitsluitend te dragen in het kader van het werk. Denk hierbij aan werkschoenen en overalls maar ook bijvoorbeeld kostuums voor op het podium. Hierbij moet echt vast te stellen zijn dat de kleding in principe niet privé valt te dragen


2. De werkkleding is voorzien van een duidelijk zichtbaar bedrijfslogo of ander beeldkenmerk van het bedrijf (van minimaal 70 cm²).

3. De kleding wordt gedragen op de werkplek en daar achtergelaten in bijvoorbeeld een kast of locker. Hierbij mag het niet gaan om een werkruimte in huis, tenzij dit een kwalificerende werkruimte aan huis is. 
Wat is een kwalificerende werkruimteaan huis?
De werkruimte is zelfstandig als deze een eigen ingang/opgang heeft en als de werkruimte een eigen sanitaire voorziening heeft. Met als voorbeeld; de werkruimte moet je kunnen verhuren aan een onbekende. 

Voldoe je hier aan? Dan zijn zowel de kosten als de btw zakelijk aftrekbaar.

Persoonlijke verzorging?
In principe zijn kosten voor persoonlijke verzorging niet aftrekbaar.
Je hebt wel uitzonderingen als je voor je werk moet optreden. Denk bijvoorbeeld aan acteerwerk, presenteren, een topsporter bent, etc. Zolang je kan bewijzen dat je de kosten noodzakelijk zijn om je werk goed uit te kunnen voeren en je in deze groep valt, mag je deze (na een correctie voor privégebruik) opgeven.
Belangrijk: houdt er wel rekening mee dat het uitsluitend om extra kosten moet gaan en niet om kosten die je persoonlijk ook zou hebben gemaakt.
Als je hier gebruik van mag maken, ga er dus bescheiden mee om.

Kosten voor schmink en make up voor performances
De kosten zijn aftrekbaar en horen onder ‘overige inkoopkosten’.
Deze maak je natuurlijk direct om je beroep te kunnen uitoefenen.

“Ik heb kleding nodig om er goed uit te zien voor mijn klanten, kan ik deze kosten aftrekken?”
Het antwoord hierop is nee.  Volgens de belastingdienst: "Bij het bepalen van de winst komen niet in aftrek kosten en lasten die verband houden met de volgende posten: het voeren van een zekere staat." Oftewel, je mag geen kosten aftrekken om er representatief uit te zien.

door Selin Dural Laatste update: 27 Mrt, 2023