Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Vrijgesteld van btw | wat betekent dat en moet ik doen?

Mijn beroep of mijn werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw. Wat moet ik (niet) doen?

Sommige beroepen rekenen geen btw. Dat heeft een aantal gevolgen. Daarom leggen we je uit hoe het invloed heeft.

Check of je echt vrijgesteld bent

Voordat je er vanuit gaat dat je vrijgesteld bent, controleer of je echt niet btw plichtig bent. Soms 0% rekenen omdat je bijvoorbeeld lesgeeft is niet hetzelfde als vrijgesteld zijn. Als dat laatste bij jou het geval is reken je dus 0%, aangezien jij als ondernemer niet vrijgesteld bent. Op de site van de Belastingdienst vind je hier een overzicht van de beroepsgroepen. Voor specifieke groepen zoals Onderwijs, Therapeuten.

Update je bookie

Aangezien dit een aantal consequenties heeft, is het belangrijk dat wij dit weten en dat je Bookie Webapp goed ingesteld is. Over je vergoeding breng je namelijk geen btw in rekening. De btw over inkopen en kosten kun je niet aftrekken. Je hoeft geen btw-aangiftes te doen. Maar je hebt wel een administratieplicht én je kunt wel degelijk kosten aftrekken waardoor je minder belasting betaalt. 

Administratie bijhouden

  • Inkomsten | Facturen versturen of in The Webapp uploaden. Zijn je diensten vrijgesteld? Dan breng je geen btw in rekening.
  • Uitgaven | De btw over inkopen en kosten kun je niet aftrekken. Je voert dus het hele bedrag inclusief btw op of wij doen dat voor je met een Plus abonnement.

Aangifte | btw en inkomstenbelasting

Als je vrijgesteld bent van btw, dan doe je GEEN btw-aangifte.

Als je vrijgesteld bent van btw, dan doe je WEL Inkomstenbelasting aangifte, net als iedere inwoner van Nederland met inkomen. Juist dan kan deze aangifte extra belangrijk zijn aangezien er wel regelingen zijn waardoor je fiscaal voordeel kunt hebben. Daarom is het belangrijk dat je kosten wel goed opvoert.

door Mari Laatste update: 20 Mrt, 2023