Help > Extra info en partners > Overige ondernemersvragen > Starten & stoppen je bedrijf

Van eenmanszaak naar B.V.: afwegingen

Grote kans dat je als ondernemer een van de volgende situaties wel kent: vrienden die in de kroeg opscheppen over hun B.V.-tjes, collegae die zeggen dat je ‘je werk echt niet onder een eenmanszaak kunt uitvoeren’ en de online berichten die preken dat echte ondernemers een B.V. hebben.

Op deze pagina:

Waarom een B.V.?

Afwegingen

Belangrijke feiten

Hoe richt je een bv op?

Waar richt je een bv op?

Wanneer richt je een bv op?

Waarom B.V. en niet eenmanszaak?

Nu zijn er genoeg redenen om van eensmanszaak over te stappen naar een B.V. bijvoorbeeld

  • het feit dat je minder persoonlijke aansprakelijkheid hebt
  • om risico’s te spreiden of
  • voor meer fiscale voordelen (in sommige situaties).
  • In sommige situaties doen ondernemers het om hun onderneming makkelijker te kunnen verkopen of zodra ze van plan zijn om met pensioen te gaan.

Om je een goed idee te geven van de voors- en tegens zetten we hieronder de belangrijkste punten op een rijtje.

Afwegingen

Een eenmanszaak is aantrekkelijk voor starters: Mkb-winstvrijstelling, starters- & zelfstandigenaftrek en andere regelingen maken je het fiscaal makkelijker.  Een bv wordt fiscaal aantrekkelijker wanneer de winst in je eenmanszaak groter is dan €150 000. Daarnaast is de persoonlijke aansprakelijkheid binnen een bv een stuk lager dan bij een eenmanszaak. Risicospreiding is een stuk gemakkelijker door de oprichting van meerdere bv’s. Verder heeft een bv niet alleen een overzichtelijke organisatiestructuur, het staat ook professioneel achter je bedrijfsnaam.

Er zijn drie mogelijkheden om je eenmanszaak om te zetten naar een BV:

  1. Activa – passivatransactie
  2. Geruisloze inbreng
  3. Ruisende inbreng

Dat klinkt ingewikkeld, en daar houden we niet van bij The Bookie. Door de volgende twee vragen te beantwoorden maken we het een stuk eenvoudiger:

Belangrijke feiten

Welke formulieren zijn er nodig, bij wie moet er een afspraak gemaakt worden en wat heeft de belastingdienst nodig? Geen zorgen! Je Bookie weet precies bij welke keuze wat gedaan moet worden. Boek een consult en we maken het in orde. 

In het kort komt het hierop neer:

Hoe richt je een bv op?

Hoe -> Door middel van statuten die horen bij de oprichtingsakte. Deze statuten zijn regels en procedures die gelden voor jouw rechtspersoon (= jouw bv). Er wordt ook vermeld waarom de bv wordt opgericht.  

Waar richt je een bv op?

Waar -> Je boekhouder, notaris en belastingdienst zijn je gesprekspartners. Je Bookie weet precies wie wanneer in actie moet komen, en met welke documenten. 

Woon je in het buitenland en wil je voor de oprichting niet naar Nederland reizen? Geen probleem, maar let er wel op dat het land waar je woont een apostille verdrag getekend moet hebben om het via een buitenlandse notaris te kunnen regelen. The Bookie kan dit uiteraard voor je uitzoeken en je adviseren.

Wanneer richt je een BV op?

Wanneer Wist je dat we ook kunnen helpen met fiscale voordelen bij een ruisende inbreng door slim te plannen? Wanneer je je BV op met terugwerkende kracht op 1 januari ruisend wilt inbrengen, dan moet je intentieverklaring voor 1 april naar de belastingdienst op sturen. De geboekte resultaten vanaf 1 januari komen dan op de balans van je BV, en hierdoor bespaar je belasting. Geen stress, want je hebt vervolgens tot 1 oktober om je BV daadwerkelijk op te richten.

Gerelateerde thema's

           Starten met je B.V.'s: to do's

Abonnement van The Bookie voor B.V.'s: werkwijze en kosten  

           Wat is een intentieverklaring?

door Stefan Handstede Laatste update: 03 Apr, 2023