Help > The Bookie Online > Uitgaven

Een uitgave aan je administratie toevoegen

Hoe voeg ik een uitgave toe aan mijn administratie en hoe upload ik een bon of factuur?

Net als je inkomsten, voeg je ook je onkosten toe aan je administratie. Lees hieronder aan welke voorwaarden een onkosten boeking moet voldoen volgens De Belastingdienst.
Wil je weten welke kosten als zakelijke kosten worden gezien? Lees dan dit artikel.
Vind je het nu al te veel gedoe? Neem een Plus abonnement en laat ons het voor je doen!

Voeg bon of factuur toe

Bij het digitaal bijhouden van je bedrijfsadministratie moet elke uitgave voorzien zijn van een bewijs van betaling (uitzonderingen zijn bankkosten en verzekeringsuitkeringen). Dit kan een digitale factuur zijn of een fysieke bon. 

Je kunt een factuur uploaden op je computer of uit je cloud door deze te zoeken en/of te slepen.

Een papieren bon of factuur kun je toevoegen aan je administratie via de Bookie Bonnen mobiele app. Deze is direct gekoppeld aan je administratie in The Bookie Webapp. Wil je weten hoe je deze installeert en gebruikt? Lees dan dit artikel.

 

 

Boekingsnummer

De Belastingdienst wil dat je een uitgavenoverzicht hebt waarbij de nummering een opvolgende lijst van nummers is. Zorg er dus voor dat er geen gaten in je uitgavenoverzicht zitten. 

Datum

Bij het toevoegen van een uitgave aan je administratie gebruik je altijd de datum die op de bon of factuur staat, niet de betaaldatum. Idealiter is een administratie chronologisch, zodat de datum van de facturen oploopt met de nummering. Als je een bonnetje bent vergeten, hoef je je zich geen zorgen te maken; voeg hem gewoon later in het kwartaal toe.

Als je een uitgave uit een eerder kwartaal bent vergeten toe te voegen, voeg je die toe aan een later kwartaal. Als het om een groot aantal bonnen gaat, neem dan contact op met je Bookie-team.

Leverancier

Schrijf de naam op van de leverancier waar je het product of de dienst hebt gekocht. Alleen de naam is voldoende.

BTW

Als op je kassabon het bedrag inclusief BTW en het BTW percentage staat, kun je de volgende knop aanvinken: bedragen incl. BTW
Voeg nu eenvoudig het volledige bedrag inclusief BTW toe bij Bedrag incl. Pro tip: controleer of je het juiste BTW percentage hebt gekozen. The Bookie Webapp zal automatisch alle bedragen voor je registreren.

 

 

BTW verlegd

Als je een artikel of dienst buiten Nederland hebt gekocht zie je vaak geen BTW percentage op de bon of het is een ander percentage dan wij in Nederland hanteren. Selecteer in dat geval de juiste BTW verlegde optie (binnen of buiten de EU) en tel het totaalbedrag van de uitgave op inclusief BTW.
Voorbeeld: een Adobe software abonnement wordt gefactureerd door Adobe Ierland. Kies bij het boeken van deze uitgave voor BTW verlegd binnen de EU en voeg het totaalbedrag van het abonnement (inclusief Iers BTW%) toe bij 'Bedrag'.

Omschrijving

Geef een korte beschrijving van het gekochte artikel of de gekochte dienst.

Categorie

Selecteer een categorie voor elke dienst of product dat je toevoegt. Na je eerste boeking koppelt The Bookie Webapp automatisch de categorie aan je leverancier. Maak je niet te veel zorgen over of je de juiste categorie hebt gekozen, je Bookie Team zal dit controleren en corrigeren bij het verwerken van je BTW-aangifte. Wil je meer weten over de verschillende categorieën? Lees dan dit artikel. 
Vind je het nu al te veel gedoe? Neem een Plus abonnement en laat ons het voor je doen!

Bedrag ex btw / btw-percentage / Bedrag incl. btw

We weten dat jullie slim genoeg zijn om zelf uit te vogelen wat dit betekent ;-p

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Meer info daarover hier. Of neem contact op met je Bookie Team.

door Gijs Rietveldt Laatste update: 21 Jul, 2021