Help > The Bookie Online > Uitgaven

Hoe voeg ik een uitgave aan mijn administratie toe?

Net als je inkomsten, voeg je ook je (on)kosten toe aan je administratie. Heb je een Plus abonnement dan doen wij dat voor je. Heb je een Basis abonnement? Dan voer je zelf uitgaven in.

Op deze pagina:

Zakelijke uitgaven

Plus abonnement

Basis abonnement

Nieuwe uitgave

Bon of factuur toevoegen

 

Zakelijke uitgaven

Zakelijke kosten zijn uitgaven die je maakt voor je bedrijf (bijvoorbeeld inkoopmaterialen of reiskosten) of kosten moet maken om je onderneming in het algemeen te kunnen draaien (dus ook mobiele telefoonkosten). 

> wat zijn zakelijke kosten

1. Plus abonnement | wij voeren uitgaven voor je in

Jij stuurt doorlopend bonnen en facturen naar je Bookie Inbox door zodat je Bookies je uitgaven goed kunnen invoeren. Dat kan kan per mail en via de mobiele app Bookie Bonnen. Jij hoeft deze FAQ niet verder te lezen.

> hoe werkt The Bookie Plus?

>  mobiele app Bookie Bonnen installeren

2. Basis abonnement | jij voert zelf uitgaven in

Bij een Basis abonnement voer jij zelf uitgaven in The Bookie Webapp in. Hiervoor kun je ook de mobiele app Bookie Bonnen gebruiken. De Bookie Inbox is alleen te gebruiken in combinatie met een Plus abonnement.

 

PS Vind je het nu al te veel gedoe? Neem een Plus abonnement en laat ons het voor je doen!

Nieuwe uitgave

Je kunt op twee plekken een uitgave toevoegen.

1. Klik op de knop + Uitgave op je Dashboard

2. Ga in linker zijbalk naar Uitgaven en klik daar op de knop + Uitgave.

Voeg bon of factuur toe

Bij het digitaal bijhouden van je bedrijfsadministratie moet elke uitgave voorzien zijn van een bewijs van betaling (uitzonderingen zijn bankkosten en verzekeringsuitkeringen). Dit kan een digitale factuur zijn of een fysieke bon. 

1. Je kunt een factuur uploaden op je computer of uit je cloud door deze te zoeken en/of te slepen.

2. Een papieren bon of factuur kun je toevoegen aan je administratie via de Bookie Bonnen mobiele app. Deze is direct gekoppeld aan je administratie in The Bookie Webapp. 

Invullen

  • Boekingsnummer De Belastingdienst wil dat je een uitgavenoverzicht hebt waarbij de nummering een opvolgende lijst van nummers is. Zorg er dus voor dat er geen gaten in je uitgavenoverzicht zitten. 
  • Datum Bij het toevoegen van een uitgave aan je administratie gebruik je altijd de datum die op de bon of factuur staat, niet de betaaldatum.

Het liefst is een administratie chronologisch, zodat de datum van de facturen oploopt met de nummering. Als je een bonnetje bent vergeten, hoef je je zich geen zorgen te maken; voeg hem gewoon later in het kwartaal toe. Als je een uitgave uit een eerder kwartaal bent vergeten toe te voegen, voeg je die toe aan een later kwartaal. Als het om een groot aantal bonnen gaat, neem dan contact op met je Bookies.

  • Leverancier Schrijf de naam op van de leverancier waar je het product of de dienst hebt gekocht. Alleen de naam is voldoende.
  • BTW Als op je kassabon het bedrag inclusief BTW en het BTW percentage staat, kun je de volgende knop aanvinken: bedragen incl. BTW. Voeg nu eenvoudig het volledige bedrag inclusief BTW toe bij Bedrag incl.

Pro tip: controleer of je het juiste BTW percentage hebt gekozen. The Bookie Webapp zal automatisch alle bedragen voor je registreren.

  • BTW verlegd Als je een artikel of dienst buiten Nederland hebt gekocht zie je vaak geen BTW percentage op de bon of het is een ander percentage dan wij in Nederland hanteren. Selecteer in dat geval de juiste BTW verlegde optie (binnen of buiten de EU) en tel het totaalbedrag van de uitgave op inclusief BTW.

Voorbeeld: een Adobe software abonnement wordt gefactureerd door Adobe Ierland. Kies bij het boeken van deze uitgave voor BTW verlegd binnen de EU en voeg het totaalbedrag van het abonnement (inclusief Iers BTW%) toe bij 'Bedrag'.

  • Omschrijving Geef een korte beschrijving van het gekochte artikel of de gekochte dienst.
  • Categorie Selecteer een categorie voor elke dienst of product dat je toevoegt. Na je eerste boeking koppelt The Bookie Webapp automatisch de categorie aan je leverancier. Maak je niet te veel zorgen over of je de juiste categorie hebt gekozen, je Bookies controleren dit en passen het (als het echt nodig is) aan bij het verwerken van je BTW-aangifte.

> Wat zijn de verschillende categorieën of kostenposten?

  • Bedrag ex btw / btw-percentage / Bedrag incl. btw We weten dat jullie slim genoeg zijn om zelf uit te vogelen wat dit betekent ;-p

   > Wat zijn de verschillende btw percentages?

Gerelateerde thema's

Uitgave verwijderen

Fooi verwerken

Maandelijks terugkerende uitgave verwerken

Btw naar mij verlegd of vrijgesteld

door Mari Laatste update: 24 Nov, 2023