Help > The Bookie Online > Uitgaven

Reiskosten als uitgave invoeren

Hoe voer ik mijn reiskosten als uitgave in?

Er zijn verschillende type reiskosten, die je op verschillende manieren invoert. Daarom hebben we ze hieronder op een rijtje gezet. Wil je meer weten over hoe je reiskosten (door)factureert aan je opdrachtgever? Lees dan dit artikel.

Treinkosten

Je kan treinkosten het beste per maand boeken, dus dat je een maandoverzicht van de transacties van je zakelijke reizen download via OV-chipkaart of NS, en dan boek je het totaalbedrag onder "Openbaar vervoer" van de zakelijke reizen en vink je 9% btw aan.

Autokosten (ook andere voertuigen)

Bij autokosten hangt het er vanaf of je een autop op de zaak hebt staan of een privé auto zakelijk gebruikt. In beide gevallen heb je vrijwel altijd een kilometerregistratie nodig. Lees hier de uitgebreide uitleg over de verschillende opties. 

Km's die je met de auto, fiets, longboard, boot of step maakt, boek je onder "Km-vergoeding privé vervoer". Als je een kostenpost mist, kan je die toevoegen als je op de knop naast "Rubriek" klikt bij de uitgave. Vervolgens voer je € 0,21 * de zakelijke km's in als uitgave.

Vliegkosten

Zakelijke vliegtickets zijn aftrekbaar als kosten voor de inkomstenbelasting. In tegenstelling tot veel andere reiskosten zit op deze kosten zit geen btw, het 0% tarief wordt gehanteerd. Hierdoor kun je geen btw terugvorderen bij de omzetbelastingaangifte. Wel zet je de kosten in The Bookie Webapp in het kwartaal dat de kosten gemaakt zijn.

PS Vaak staat er luchthavenbelasting op je factuur. Dit is echter geen overheidsbelasting, maar een bedrag dat vliegvelden aan luchtvaartmaatschappijen per passagier berekenen.

Kostenposten aanpassen of toevoegen

Aangezien er ontzettend veel uitgaven soorten zijn, hebben we bij de keuze onder een uitgave niet alle opties zichtbaar gemaakt. Jij kunt dit echter zelf aanpassen. Wil je weten hoe je dit doet? Lees hier het artikel.

door Mari Laatste update: 09 Feb, 2023