Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Onjuiste btw aangifte of geen aangifte

Wat zijn de gevolgen van het niet goed indienen van je btw-aangifte?

btw(aangifte)

Lees hier uitgebreid wat omzetbelasting is en hoe de aangifte werkt.

een btw-administratie volgens de Belastingdienst

U bent als ondernemer verplicht voor de btw een administratie bij te houden en te bewaren in een voor ons controleerbare boekhouding. Die administratie hebt u niet alleen nodig om correct btw-aangifte en opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) te doen, maar ook om uw bedrijf goed te kunnen voeren. Hoe u die administratie inricht, leest u bij Een administratie opzetten.

Geen volledige btw-administratie bijhouden

De volgende ondernemers hoeven geen volledige btw-administratie bij te houden:

Administratie niet op orde voor btw-aangifte

Veel ondernemers zijn zo druk met hun bedrijf dat hun administratie niet voor aan de prioriteitenlijst staat. Toch adviseren we je om in ieder geval altijd de btw over de verstuurde facturen in het juiste kwartaal af te dragen. Als je met The Bookie Webapp werkt worden de verkopen inclusief de ontvangen btw automatisch genoteerd en doet je Bookie je btw aangifte ieder kwartaal. Voor de btw aangifte kan je vrijwel nooit geen uitstel aanvragen. Lees hier hoe dat werkt. 

Gevolgen van niet doen onjuiste aangifte

Indien je (regelmatig) een incomplete, onjuiste of geen btw aangifte doet kan het zijn dat de Belastingdienst je niet alleen boetes geeft, maar daarnaast ook je aangifte termijn verkort van een kwartaalaangifte naar een maandelijkse aangifte. In uitzonderlijke situaties kan het zelfs zo zijn dat de Belastingdienst je btw-nummer intrekt. Dit kan het geval zij indien je als ondernemer langer dan een jaar geen btw betaalt of in rekening hebt gebracht. Hierbij gaat de Belastingdienst er van uit dat je geen ondernemer (voor de omzetbelastingdienst) meer bent, omdat je met je gebrek aan aangiftes suggereert dat je onderneming inactief is.

Is dat niet het geval, dan moet de betreffende btw-ondernemer dat binnen drie weken schriftelijk laten weten aan de Belastingdienst/ Centrale Invoer te Heerlen. Lever je alleen goederen en diensten die onder een bijzondere regeling of vrijstelling vallen? Dan dien je dit ook aan te geven. Je btw nummer registratie komt dan niet te vervallen.

door Mari Laatste update: 23 Apr, 2023