Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Omzetbelasting: bedrag en termijn

Hoeveel geld moet ik opzij zetten voor omzetbelasting en wanneer moet ik dit betalen?

Misschien ten overvloede leggen we eerst even uit over welke aangifte het gaat aangezien er hier vaak termen door elkaar gebruikt worden. De omzetbelastingaangifte heeft ook de volgende namen: kwartaalaangifte en btw-aangifte. Hierbij hoor je regelmatig woorden als terugkrijgen, declaren, aftrekken, terugvorderen, opvoeren. Dit zorgt er voor dat veel startende ondernemers vaak wel de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Daarom leggen we het hieronder in jip en janneke taal uit. 

Hoeveel omzetbelasting je moet betalen (volgens de Belastingdienst)

De omzetbelasting aangifte betreft de aangifte die je doet om de ontvangen btw (op je facturen) aan de Belastingdienst 'te geven' en de betaalde btw (op je zakelijke kosten) 'terug te krijgen'. In sommige gevallen is dit per jaar of maandelijks mogelijk, maar over het algemeen doen ondernemers hun omzetbelastingaangifte iedere drie maanden (daarom heet het een kwartaalaangifte). In het onderstaande schema zie je precies wanneer je aangifte binnen moet zijn.

Uitgaande facturen

Om de facturen die je stuurt zit meestal btw. Afhankelijk van je vakgebied is dit vaak 21%, maar als je bijvoorbeeld kunstenaar, sporter of reparateur bent kan het zijn dat je (voor sommige) diensten 9% rekent. Lees hier wanneer dat het geval is. Daarnaast is er ook een 0% tarief of kan het zijn dat je vrijgesteld bent van btw. In dat laatste geval werk je bijvoorbeeld je jeugd of jongeren, ben je journalist of componeer je. Lees hier wanneer dat nog meer het geval is. In dit geval mag je niet alle btw aftrekken. Hieronder hoe dat werkt.

Bij de omzetbelastingaangifte is de factuurdatum leidend en niet de betalingsdatum. Dat wil zeggen dat het kan zijn dat je de btw op je factuur al aan de Belastingdienst hebt moeten betalen voordat de factuur aanjou betaald is.

Voorbelasting

Als zzp'er mag je de btw aftrekken die aan jou is berekend. Dat wil zeggen: de btw op diensten en goederen die je gebruikt voor je bedrijf, aka je belaste omzet. Dat laatste is de omzet waarvoor je op je facturen 21%, 9% of 0% btw in rekening brengt aan je opdrachtgever en/of klant. Deze aan jou doorberekende btw (kortom, de btw op je zakelijke kosten) noemen we voorbelasting.

Bij de btw-aangifte trekken wij nadat je op de knop Bijgewerkt in The Bookie Webapp hebt geklikt en wij je hele administratie gecontroleerd hebben de voorbelasting af van de btw die jij op je facturen ontvangen hebt. Dat doen we in de aangifte over de periode waarin je de factuur ontvangen hebt. Het kan dus zelfs zo zijn dat je de btw dus nog niet betaald te hebt. De factuurdatum is hierbij (net als bij de uitgaande factuur) leidend en niet de betalingsdatum.

Niet btw aftrekken

De Belastingdienst is heel duidelijk over de btw, die je niet als voorbelasting mag aftrekken. Het betreft omder andere

  • privéuitgaven (surprise, surprise!)
  • uitgaven voor je vrijgestelde omzet Dat is het deel van je omzet waarvoor je géén btw rekent aan je opdrachtgever 
  • uitgaven voor eten en drinken in een horecagelegenheid (daarom moet je in The Bookie Webapp altijd 0% invullen bij koffietjes, taartjes en andere uitgaven in The Bookie Webapp)/

Op de eerste na kan je deze uitgaven vaak wel in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken als zakelijke kosten

door Mari Laatste update: 12 Jul, 2019