Een laptop is voor veel zzp’ers een onmisbaar onderdeel van de onderneming. Dus in het kort: ja, een laptop mag je zakelijk kopen. Hieronder leggen we uit wat de regels zijn, of dit 100% zakelijk is en in welke gevallen we een privé correctie voor je toepassen.
Op deze pagina:
Wie mag een laptop aftrekken?
Als je interim-manager, ontwerper, vormgever of journalist bent, dan heb je de computer specifiek voor je branche nodig. Maar ook als loodgieter, kapper of masseur moet je je administratie kunnen bijhouden, afspraken kunnen boeken of online producten of diensten kunnen komen.
100% of deels zakelijk
De aanschaf van een laptop is niet altijd 100% aftrekbaar als bedrijfskosten. De mate van aftrekbaarheid hangt af van het gebruik van de laptop. Als je je laptop alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt, dan zijn de kosten natuurlijk volledig aftrekbaar.
Als je de laptop echter ook privé gebruikt, dan is de aftrekbaarheid beperkt. In dat geval moet je een zakelijk gebruik percentage vaststellen en alleen dat percentage van de aanschafkosten als bedrijfskosten aftrekken.
In de praktijk blijkt echter dat dit moeilijk aan te tonen is en de Belastingdienst coulanter is, tenzij je juist specifiek bent over je privé gebruik, omdat je (grotendeels) in loondienst bent of een beroep hebt waarbij je echt (bijna) nooit een laptop nodig hebt.
> Zakelijke kosten: wat is 100% zakelijk en wat is privé?
Wij regelen dit voor je.
Investering
Een laptop van meer dan € 450 (ex btw) is een investering. Dat betekent dat je een laptop zakelijk afschrijft over meerdere jaren.
Ook hierover hoef je niet na te denken aangezien wij dit boekhoudkundig voor je oppakken.
Kosten voordat je ondernemer werd
Sterker nog, je mag vaak zelfs een laptop die je gekocht hebt voordat je je inschreef bij de Kamer van Koophandel opvoeren bij je eerste btw-aangifte.