Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Fiscale Oudedagreserve (FOR)

Wat is de FOR en wanneer pas ik deze toe?

Indien je financieel een goed jaar gedraaid hebt, kan het voordelig zijn om een deel van je inkomen fiscaal voordelig opzij te zetten voor je pensioen. Voor het vormen van een oudedagsreserve hoef je niet daadwerkelijk geld opzij te zetten, maar reserveer je een deel van je winst, waardoor je uitstel van belastingheffing hebt over dat deel van de winst. Het levert je dus op de korte termijn belastingvoordeel op.

De FOR doteer je indien je in een hogere schijf van de Inkomstenbelasting zit door een deel van je winst te reserveren voor een moment dat je met je pensioen gaat. Hierbij hoop je natuurlijk op een gunstiger belastingklimaat. Op het moment dat het vrijkomt kan je er een lijfrente van kopen.

Nu lijkt het vaak voordelig, zijn er wel een aantal risico's, waarbij het zo kan zijn dat het je meer kost dan het je oplevert indien je het slecht aanpakt. Zo dien je de belasting als nog te betalen, zodra je eerder staakt met je bedrijf.

Hoe werkt het?

Je oudedagsvoorziening kun je regelen door bijvoorbeeld de aankoop van een lijfrente bij een verzekeraar. De oudedagsreserve neemt af als je voor (een deel van) de reserve een lijfrente aankoopt. Het bedrag waarmee de reserve afneemt, is belastbare winst. Daar staat tegenover dat u de premie voor de aangekochte lijfrente kunt aftrekken.

Lees hier uitgebreid wat dit inhoudt.

FOR toepassen door The Bookie

Het toepassen doen we pas ten tijde van de aangifte Inkomstenbelasting, maar door voorafgaand te weten wat de mogelijkheden zijn kun je dan beter en sneller een keuze maken op het moment dat je dit moet aangeven. Aangezien het belangrijk is alle voor- en nadelen goed af te wegen, adviseren we je hier over na te denken voordat we aan je aangifte inkomstenbelasting beginnen. Zo kunnen we je keuze meenemen in de conceptversie van de aangifte die we je meesturen. 

Wil je hier advies over? Wij bespreken dit vaak tijdens een eindsjaarsconsult met onze klanten. Wil je weten wat dit inhoudt en wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Lees deze FAQ.

door Mari Laatste update: 22 Dec, 2023