Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Bank | Zakelijke (spaar)rekeningen

Wat zijn de regels rondom een zakelijke (spaar)rekening?

Als je goed tewerk gaat als ondernemer komt er natuurlijk meer je bedrijf in dan je bedrijf uitgaat. Je weet niet zo goed wat je met dit bedrag moet doen, en je laat dit bedrag staan op een zakelijke spaarrekening. Mag dit zo maar?

Er zitten misschien meer haken en ogen aan dan je zo maar denkt. Zo mag je er voor kiezen om je zakelijke rekeningen niet mee te laten voor je box 3 vermogen, omdat je deze niet privé zijn. Dan moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Voor een betaalrekening is het vrij makkelijk:

  1. Je gebruikt de rekening (bijna) alleen zakelijk. Als je een rekening hebt waar je ook je huishoudelijke kosten van betaalt, voldoe je niet aan deze voorwaarde, en mag je de rekening niet zakelijk opgeven.
  2. De bankkosten (en eventuele creditrente) zijn aftrekbaar op de zaak.

Aan spaarrekeningen zitten meer eisen:

  1. Je wilt sparen voor eventuele dure zakelijke uitgaven, zoals investeringen. Houdt hierwel een doel voor in ogen, en zet geen geld apart voor niets.
  2. Je wilt geld apart hebben staan om je zakelijke lasten in moeilijkere tijden te van kunnen betalen. Hoeveel deze reserve is, hangt natuurlijk af van hoeveel je nodig hebt, en hoe je de situatie van je cashflow inschat. Sparen zodat je in lastige tijden je boodschappen kan betalen is privé.
  3. Je wilt geld apart zetten om de btw aangiftes van kunnen te betalen, zonder dat je in de knoop komt met de rest van je rekeningen. Dit gebeurd veel met een profit first methode. Houdt er rekening mee dat sparen voor de inkomstenbelasting privé is! Door de rechter is namelijk besloten dat de inkomstenbelasting in de hoofdzaakeen privé belasting is, zelfs al betaal je er belasting over je zakelijke winst mee.
  4. Je houd een Fiscale Oudedagsreserve aan. Dan mag je het gereserveerde geld op de rekening laten staan.
  5. Tel de eventuele ontvangen rente bij je winst op.

Het is niet de bedoeling dat je zakelijke rekeningen als een privé spaarvarken gebruikt wordt. Houdt dus altijd je rekeningen in balans, en maak op tijd geld over van zakelijk naar privé. Zo behoudt je de voordelen in box 3.

Let op! Dit zijn de regels die de belastingdienst hanteert rondom het hebben van geld op een zakelijke rekening. Dit staat dus los van of je volgens je bank een zakelijke rekening hebt. Dit laatste is een product wat de bank je aanbiedt; hier zitten vaak andere tarieven en voorwaarden aan verbonden dan met een particuliere rekening.

door Simon Giesen Laatste update: 28 Mrt, 2023