Help > Uitgaven > Btw op uitgaven > Kosten per branche/beroep

Zakelijke kosten | Onderwijs en kinderopvang

Welke specifieke zakelijke kosten kan ik opvoeren als ik in het onderwijs of de kinderopvang werk?

Als ondernemer kan je algemene zakelijke kosten natuurlijk opvoeren. Lees hier welke dat zijn.

Maar daarnaast heb je altijd kosten die je voor je beroep kunt opvoeren. Nu geeft Bookie Mariangela, die voordat ze bij The Bookie begon werd zelf in het onderwijs werkte, een paar tips.

Scholing / studiekosten

(Pedagogische en didactische) opleidingen, cursussen en seminars kunnen prijzig zijn. Al deze kosten zijn aftrekbaar, mits het voor je bedrijfsactiviteit is of om nieuwe ontwikkelingen en je kennis op peil te houden. Dit geldt bijvoorbeeld als zij-instromer in het onderwijs of als professional in de kinderopvang. Soms zijn er (fiscale) beperkingen, hier houden je Bookies rekening mee. Verder zijn de volgende kosten aftrekbaar zijn:

  • de btw krijg je natuurlijk terug (tenzij je van btw vrijgesteld bent)
  • je reiskosten naar deze scholing toe
  • je verblijfkosten en hotelkosten

Certificaten

Als pedagogisch medewerker, leerkracht of docent moet je regelmatig certificaten halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je EHBO en BHV, maar ook andere cerificaten om te voldoen aan de Wet Kinderopvang.

Abonnementen

Zo kan je aangesloten zijn bij een franchise organisatie of werken bij een gastouderbureau. Of werk je als leerkracht of docent juist via het platform Flex Onderwijs (wij zijn groot fan), waar je een jaarlijkse, vaste (en lage) bijdrage betaalt als zzp'er. Wij hebben een koppeling met Flex Onderwijs waardoor je facturen die je vanuit hun software stuurt direct in The Bookie Webapp komen te staan. Zo voorkom je extra werk. Lees hier hoe je dit activeert.

Programma's

Als docent blijf je continu op zoek naar manieren om kinderen en tieners te inspireren en te differentiëren. Hiervoor gebruik je regelmatig externe tools. Denk hierbij aan professionele accounts van presentatie software: Explain everything,  PowerPoint, Prezi.

door Mari Laatste update: 28 Mrt, 2023