Mag ik een fiets/scooter/auto zakelijk aanschaffen?
Ja, dat mag. Vanaf dat moment mogen onderhoudskosten, reparaties, verzekerings- en stallingskosten aan/voor het voertuig opgevoerd worden als zakelijke kosten.
Wanneer je een voertuig zakelijk aangeschaft hebt (of eerder aangeschaft hebt en zakelijk onder wil brengen) gelden er wel andere regels m.b.t. vergoedingen. Heb je je voertuig zakelijk aangeschaft, dan mogen er geen kilometers meer worden opgevoerd à 23 ct / km.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn voertuig als zakelijk voertuig gezien wordt?
- Plus | Stuur de factuur van je voertuig door naar je Bookie Inbox
- Basis | Voer de bon van aanschaf in bij je uitgaven.
Daarmee zetten wij je voertuig meteen op de balans. Net als bij alle andere zakelijke kosten is een pinbon alleen niet voldoende je moet dus een aanschaffactuur hebben. Heb je je voertuig tweedehands gekocht op bijv. Marktplaats dan kun je een screenshot van de advertentie en overeenkomst toevoegen.
Investering - KIA
Is je fiets duurder dan € 450 (exclusief btw)? Dan is het niet zo maar een aanschaf, maar een investering en komt de fiets op de balans van je onderneming als bedrijfsvermogen te staan. In dit geval kunnen we de fiets dus ook afschrijven en de aankoop meenemen in de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Bij auto's in dit slechts in enkele gevallen van energie zuinige voertuigen van toepassing.
Mag ik ook accessoires voor mijn voertuig aanschaffen?
Ja, dat mag en is ook het voordeel van een zakelijk voertuig. Je voert namelijk geen kilometers op, maar kunt in plaats daarvan alle kosten gemaakt in relatie tot het voertuig in je administratie opnemen.
Wil je dat de uitgave meegenomen wordt voor de KIA? Dan zitten daar wel regels aan verbonden. De accessoires moeten vast zitten aan/in het voertuig. Voorbeeld: je hebt voor je fiets een extra sterk slot gekocht dat vastgemonteerd zit aan de fiets zelf, dan mag je deze kosten opvoeren. Heb je een los kettingslot gekocht, dan niet.