Thuiswerken; welke kosten kan ik aftrekken?
Extra kosten doordat je thuis aan het werk bent! Aftrekbaar?
Waarschijnlijk werk je door de corona crisis vaker uit huis, hierdoor maak je mogelijk extra kosten. Zijn deze kosten aftrekbaar?
Wat is een zakelijke uitgaven?
Het grondbeginsel; je mag alleen zakelijke uitgaven aftrekken, en dus geen privé- uitgaven. Zakelijke kosten heb je nodig om je bedrijf draaiende te houden. Privé uitgaven zijn al je andere uitgaven die je doet.
Een paar voorbeelden;
Zakelijke uitgaven |
Privé uitgaven |
|
|
Lees hier onze FAQ over zakelijke uitgaven.
Zijn internet kosten aftrekbaar nu ik thuis werk?
In principe zijn kosten voor werkruimtes niet aftrekbaar zonder te voldoen aan de eisen rondom een zakelijke werkruimte (zie ook hieronder). Maar, kosten voor een internetverbinding vallen in een grijs gebied.
Een ICT'er of programmeur maakt bijvoorbeeld extra kosten omdat hij/zij een snellere of speciale verbinding nodig heeft, voegen wij het weleens toe, maar corrigeren hier dan 50% op voor privégebruik. In het geval je wilt verdedigen dat je sterk afhankelijk bent van het zakelijk gebruik van je internet thuis, dan willen wij het voor je toevoegen onder jouw verantwoordelijkheid bij een controle van de Belastingdienst. Wij hanteren dan een privé correctie van minstens 50% op deze kosten. Een avond Netflix kijken kost bijvoorbeeld meer dataverbruik dan een hele dag mailen.
Kwalificerende werkruimte aan huis?
Als je een werkruimte aan huis hebt, dan verandert de situatie. Je moet dan wel een kwalificerende werkruimte hebben. Een kwalificerende werkruimte staat echt los van de rest van je huis. Zo moet je een aparte ingang hebben naar de straat, en apart sanitair. Als voorbeeld moet je bijvoorbeeld de ruimte aan een onbekend persoon kunnen verhuren, zonder dat deze jou privé hoeft te storen. Denk voor een klassiek voorbeeld aan een (losstaande) garage in de tuin.
Indien je de werkruimte voor 90% of meer gebruikt voor je onderneming kun je kosten aftrekken.
Denk hierbij aan een
- Huurkosten (naar rato oppervlakte)
- Energiekosten (naar rato)
- Kosten voor de inrichting
- De kantinekosten (denk hierbij aan; thee/koffie en koek voor klanten)
- Schoonmaakkosten
- Huishoudkosten (met als voorbeeld; servetten en toiletpapier voor de wc)