Help > The Bookie Online > Inkomsten > Overige inkomsten

Inkomsten | Subsidies, fondsen en overig

Een veelvoorkomende vraag: hoe registreer ik een subsidie, fonds of een andere vorm van inkomsten in mijn administratie? Makkelijk, gewoon als inkomsten. 

Inkomsten

Maak een inkomstenoverzicht aan

De subsidie en stipendia horen bij jouw omzet en mag je dus bij de verkopen toevoegen met 'een factuur' die je maakt voor je interne administratie. Deze verstuur je niet. Vergeet hierbij niet je bewijs te uploaden.

> Hoe registreer ik inkomsten zonder factuur?

BTW

Een subsidie is meestal onbelast omdat er geen tegenprestatie gevraagd wordt. Daardoor zijn ze btw-vrij. 

Nu is het tegenprestatie verhaal alleen relevant voor de vraag of de opbrengst belast is voor de omzetbelasting. Deze inkomsten zijn wel belast voor de inkomstenbelasting. Het zijn namelijk inkomsten behaald in het kader van je onderneming, oftewel je zelfstandig uitgeoefend beroep. Hierdoor dragen ze bij aan je winst uit onderneming of resultaat uit werkzaamheden.

Uitgaven

Kosten die je voor de subsidie maakt, zijn zakelijke kosten. Dus ook al krijg je (on)kosten vergoed van de subsidieverstrekker, jij maakt wel degelijk uitgaven. Dus je mag de kosten in The Bookie Webapp zetten.

> Een uitgave toevoegen

> Een buitenlandse uitgave toevoegen

Gerelateerde inkomsten - cases van Bookie Bazen

Niet alle subsidies komen van een Nederlands of Europees Fonds. Je hebt ook particuliere mecenassen, ook wel patronen. Zo heb je een platform als Patreon dat ook geld als subsidie.

Patreon

VRAAG Ik heb sinds een patreon-account, waar mensen geld kunnen bijdragen als support voor de podcast die ik maak. Hoe doe ik dat met belastingen? Dit is een link naar de info van patreon zelf.

ANTWOORD Je bent natuurlijk een maker binnen de EU, dus je hoeft er zo te zien geen btw over af te dragen omdat Patreon dit al voor je doet. Het enige wat je moet doen, aan je Bookie doorgeven hoeveel inkomsten je uit Patreon hebt.

Je stelt dan een factuur in The Bookie Webapp op aan jezelf. Dit kan per maand, kwartaal, of jaar. 

door Mari Laatste update: 03 Jan, 2024