Help > The Bookie Online > Inkomsten

Subsidies, fondsen en overige inkomsten

Hoe registreer ik een subsidie, fonds of een andere vorm van inkomsten in mijn administratie?

Inkomsten

De subsidie en stipendia horen bij jouw omzet en mag je dus bij de verkopen toevoegen. Vergeet hierbij niet je bewijs te uploaden. Een subsidie is meestal onbelast omdat er geen tegenprestatie gevraagd wordt. Daardoor zijn ze btw-vrij. Nu is het tegenprestatie verhaal alleen relevant voor de vraag of de opbrengst belast is voor de omzetbelasting. Deze inkomsten zijn wel belast voor de inkomstenbelasting. Het zijn namelijk inkomsten behaald in het kader van je onderneming, oftewel je zelfstandig uitgeoefend beroep.Hierdoor dragen ze bij aan je winst uit onderneming of resultaat uit werkzaamheden.

Uitgaven

Kosten die je voor de subsidie maakt, zijn zakelijke kosten. Je mag de kosten dus in de app zetten.

Gerelateerde inkomsten - cases van Bookie Bazen

Patreon

VRAAG Ik heb sinds een patreon-account, waar mensen geld kunnen bijdragen als support voor de podcast die ik maak. Hoe doe ik dat met belastingen? Dit is een link naar de info van patreon zelf.

ANTWOORD Jij hebt alleen te maken met Punt 14, tweede deel. Je bent natuurlijk een maker binnen de EU, dus je hoeft er zo te zien geen btw over af te dragen omdat Patreon dit al voor je doet. Het enige wat je moet doen, aan je Bookie doorgeven hoeveel inkomsten je uit Patreon hebt. Je stelt dan een factuur in The Bookie Webapp op aan jezelf. Dit kan per maand, kwartaal, of jaar. Ik heb even een notitie gemaakt dat er geen btw over hoeft afgedragen te worden.

door Mari Laatste update: 04 Jan, 2021