Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Jaarcijfers | Overlopende omzet

Bij het afsluiten van je boekjaar kijkt de Belastingdienst naar het jaar waarin je de diensten hebt geleverd. Werk in december 2022 valt onder de omzet van 2022, ook al stuur je de factuur pas in 2023 en wordt er dan pas door de klant betaald. 

Om dit goed voor je te kunnen afhandelen, vragen we je al in het 4e kwartaal naar 'overlopende omzet': dit zijn dus werkzaamheden die al (deels) afgerond zijn in 2022, maar nog niet gefactueerd zijn in 2022. Je maakt een schatting van dit bedrag. Indien nodig corrigeren we dit later. Deze overlopende omzet heeft GEEN invloed op je btw-aangifte of de te betalen btw. Deze informatie vragen we om je jaarcijfers (onderdeel van je aangifte inkomstenbelasting) goed te kunnen voorbereiden.

Voorbeeld 1

Moet je in januari een factuur sturen voor werkzaamheden in november of december hebben plaatsgevonden? Dan noteer je het gehele bedrag dat je factureert in januari. 

Voorbeeld 2

Moet je in januari een factuur sturen voor werkzaamheden die deel in december en deels in januari plaatsvinden? Dan geef je alleen het bedrag door voor je werkzaamheden van december (of een gedeelte). 

door Mari Laatste update: 07 Jan, 2024