Help > The Bookie Online > Inkomsten > Betaling factuur

Wat doe ik als mijn klant een factuur niet betaalt?

In de ideale situatie heb je hier niet te maken. Je stuurt immers een factuur met een betalingstermijn en binnen die termijn betaalt je opdrachtgever. Nu komt het helaas wel voor dat een opdrachtgever niet (meteen) betaalt.

The Bookie Webapp: status en overzicht

Zodra je betalingstermijn voorbij is, wordt de factuur in The Bookie Webapp rood. Daarnaast kun je op je Dashboard bij Inkomsten klikken op Openstaand en in één oogopslag zien welke facturen nog niet als betaald geregistreerd staan. Wat kun je doen als de factuur nog niet betaald is? 

Herinnering, 2e herinnering en aanmaning

Wij gaan altijd uit van de goede wil van onze klant: in een drukke periode is de factuur over het hoofd gezien of naar de achtergrond geschoven. Ons advies is daarom om altijd eerst een herinnering te sturen. Lees hier hoe je dat doet.

Heeft je klant na de nieuwe betalingstermijn nog steeds niet betaald? Dan kun je er voor kiezen om een tweede herinnering te sturen of een aanmaning. Dat kun je op dezelfde manier doen als de herinnering.

Reageert je opdrachtgever hier niet op? Bel dan voor de zekerheid voordat je de volgende stap zet. Zo voorkom je misverstanden en behoud je een betere klantrelatie.

Incasso: bureau en werkwijze

Het kan zo zijn dat ondanks herhaalde herinneringen en een telefoontje je opdrachtgever nog steeds niet betaalt. In dat geval kan je ervoor kiezen om de zaak uit te besteden aan een incassopartner. Een incassobureau is een bedrijf dat in opdracht van jouw onderneming openstaande facturen probeert te innen. Je kunt dit bureau per factuur een percentage betalen of je abonneren. 

Dit incassobureau verleent jouw onderneming diensten tegen een vergoeding, die jij als schuldeiser verhaalt op je opdrachtgever. Daarom probeert jouw incassobureau naast de hoofdsom (het bedrag op de factuur) ook deze vergoeding te incasseren.

Alsnog betaald 

In de meeste gevallen leidt een incasso tot uitbetaling van je factuur. Dat betekent dat je de factuur als betaald kunt registreren in The Bookie Webapp. Heb je een abonnement afgesloten en zijn de incassokosten dus voor jou? Dan registreer je deze extra inkomsten ook in The Bookie Webapp. Is dit bij jou het geval? Bel dan even je Bookie, dan zorgen we voor een extra aanpassing in je persoonlijke omgeving.

Niet betaald: oninbare vordering

Is je factuur nog steeds niet betaald en weet je zeker dat deze niet betaald gaat worden? Dan kan het zijn dat er sprake is van een oninbare vordering. Lees hier welke eisen de belastingdienst daaraan stelt.

  • Betaalt uw klant de factuur niet of maar gedeeltelijk, dan is uw vordering (gedeeltelijk) oninbaar. U hebt dan dus onterecht btw betaald. U kunt deze btw van ons terugvragen zodra het zeker is dat uw vordering oninbaar is. 
  • De vordering wordt in ieder geval als oninbaar beschouwd uiterlijk 1 jaar na de uiterste betaaldatum die u met uw klant hebt afgesproken.

Is er een factuur die oninbaar is doordat deze aan de regels voldoet van de Belastingdienst? Laat dit je Bookies weten, dan passen wij het juist aan in je administratie en corrigeren dit.

Onze partner, ook voor klanten: Straetus

Na een uitgebreide zoektocht heeft The Bookie ervoor gekozen om met Roy Bakker van Straetus in Utrecht te werken. Roy helpt jou als ondernemer ook graag.

 

door Mari Laatste update: 21 Sep, 2023