Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Migratie vanuit en naar buitenland

Een veelgehoorde vraag: ik ben van of naar Nederland verhuisd. Waar moet ik aan denken.

Wat is een aangifte M en wanneer heb ik dit nodig?

In het jaar van migratie moet een zogenaamd M-formulier worden ingediend bij de Belastingdienst. Het M-formulier is een ingewikkeld belastingformulier. Het combineert een buitenlandse periode met een ingezeten periode. Met andere woorden, je hebt niet het hele jaar in Nederland gewoond: omdat je halverwege bent gekomen of vertrokken.

Of inkomsten in beide perioden moeten worden opgegeven op het M formulier hangt af van de specifieke situatie. Normaal gesproken laat het M formulier een belastingteruggave zien.

Dit is wat de Belastingdienst ons vertelt.

Je mag je aangifte niet digitaal doen als je maar een deel van het jaar in Nederland hebt gewoond omdat je in jaar x naar Nederland bent geëmigreerd of uit Nederland bent geëmigreerd. In dat geval moet je formulier M gebruiken.

Als je een M-formulier hebt ontvangen, moet je vóór de uiterste datum die op het aangifteformulier staat, aangifte doen. 

Een M-formulier aanvragen

Als je geen M-biljet hebt ontvangen van de Belastingdienst en je wilt aangifte doen over het jaar van migratie dan kun je een M-biljet aanvragen.

Jij kunt het M formulier niet elektronisch indienen, het moet op papier worden ingediend.

M-Form door The Bookie

Wij kunnen dit wel voor je. Dat scheelt een hoop gezeur. Aangezien het meer werk is, betaal je hier eenmalig extra voor. Dit krijg je gefactureerd nadat we deze aangifte voor je gedaan hebben.

Informatie die The Bookie nodig heeft

Wat we sowieso nodig hebben om de M-aangifte voor jou of je partner te kunnen doen, is:

  • nationaliteit
  • land van vertrek of aankomst
  • datum van vertrek uit of aankomst in Nederland

door Mari Laatste update: 25 Jun, 2024