Help > The Bookie Online > Uitgaven

Horecakosten in je administratie

Zijn horecakosten declarabel of aftrekbaar?

Veel zzp'ers werken in café's en/of vertoeven dagen op werkplekken of zodanig in gerichte horecagelegenheden. De mythe's rondom lunchkosten, koffie's en zakelijke horeca uitgaven zijn talrijk, daarom lichtten we graag toe wat de verschillende overwegingen zijn.

Alleen invoeren, indien echt zakelijk

De kosten die je maakt bij het werken in een café vallen niet onder een zakelijke kostenpost. Enkel als je een zakelijke afspraak o.i.d. hebt. En zelfs in dit geval geldt er een aftrekbeperking (ja, ook wij gniffelen om de vele grappen die gemaakt kunnen worden): lees hier de uitleg van de Belastingdienst. De voedsel, drank, genotmiddelen en representatie drempel waaraan gerefereerd wordt betreft dus alleen kosten met een zakelijk karakter. Dat is er niet als je in je eentje in een café gaat zitten werken.

Btw 0%

Btw op diners en verteerkosten (aka horeca) is nooit aftrekbaar. Lees op de site van de Belastingdienst waarom dat zo is. Deze voer je daarom inclusief btw en eventuele fooien in. Let er hierbij op dat je altijd de reguliere btw bon invoert en niet (alleen) de pinbon. Dit is immers geen btw bon. De pinbon doe je er wel bij als je fooi hebt gegeven en dit zakelijk wilt opgeven.

In The Bookie Webapp zet je het btw-percentage op 0%, zelfs al staat er btw op het bonnetje. Dat betekent dat je het totaalbedrag invoert bij bedrag exclusief of inclusief btw en bij btw 0% selecteert.

Winst verlagen

Nu kan het zijn dat je je afvraagt waarom je kosten zou invoeren als de btw niet aftrekbaar is. Hier kun je lezen hoe de kosten die je maakt invloed hebben op de inkomstenbelasting die je na het sluiten van het boekjaar betaalt.

door Mari Laatste update: 12 Nov, 2020