Help > The Bookie Diensten

Handleiding voor klanten van The Bookie

Je bent klant bij de Bookie. Hoe werkt dat?

Kortgezegd, super simpel, mits je deze handleiding hebt gelezen. Hierin staan de vele boekhoudkundige handigheidjes van onze werkwijze én worden veelgestelde vragen beantwoord. Aangezien je waarschijnlijk niet zit te wachten op een lap tekst, stoppen we er een aantal leuke plaatjes bij. 

wink*, je Bookies.        

Werkzaamheden abonnement

The Bookie is een all-in boekhoudoplossing. Je houdt zelf eenvoudig je uitgaven en verkopen in The Bookie Webapp bij, maar iedere keer als er contact is met de Belastingdienst, zit The Bookie er tussen om te zorgen dat alles zo ‘smooth’ als mogelijk verloopt. Zo vallen je btw-aangiftes, het opstellen van je jaarstukken, het indienen van je inkomstenbelastingaangifte en korte vragen binnen de Starter, ZZP en Ondernemer abonnementen. We mailen je als we iets van je verwachten, dus als je die leest en 'je taakjes' doet, komt het goed. Daarnaast is eigen oplettendheid natuurlijk ook aanbevolen aangezien je bedrijf verandert en je als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk blijft! Activeer hier je abonnement.

Extra mogelijkheden

De abonnementsprijs geldt alleen in combinatie met het gebruik van The Bookie Webapp en betreft de reguliere werkzaamheden rondom een goed bijgehouden administratie.

Heb je een langere vraag of uitgebreider financieel advies over investeringen, een hypotheek of werk je vanuit een ander programma? Dan kan je rechtstreeks een langer consult tegen betaling (online of offline) inplannen op een moment dat het jou uitkomt. Houd je je administratie geheel of gedeeltelijk in een ander programma bij? Dan doen we je administratie op maat en reken we een uurtarief. Lees hier hoe dat werkt. Kosten hiervoor zijn € 75 ex btw per uur.

The Bookie Webapp

Je houdt administratie het handigste bij door via een computer in te loggen in de webapplicatie van The Bookie. Doorloop via ‘de rondleiding’ de opties voordat je enthousiast aan de slag gaat. Via de help knop bovenin beeld kom je makkelijk bij deze supportpagina waarop de veelgestelde vragen zijn beantwoord. De zoekfunctie geeft je inzicht in je klanten, je inkomsten en uitgaven. Werk de persoonlijke gegevens en die van je bedrijf bij. Lees hier hoe

Verkopen

Je maakt, verstuurt en herinnert je facturen op een plék. Je facturen kun je met een simpele Mollie koppeling ook met een druk op de knop met iDeal later betalenOnder de rubriek Inkomsten lees je meer hier meer over facturen, andere inkomsten, creditfacturen en meer.

Uitgaven

Met de mobiele app Bookie Bonnen voeg je in no-time foto’s van de papieren bonnen van je zakelijke uitgaven toe. Lees hier hoe dat werkt. Heb je facturen via de mail gekregen of online staan? Lees dan hier hoe je die digitale uitgaven op je computer sleept en toevoegt.

Onder de rubriek Uitgaven lees je ook meer over autokosten, buitenlandse kosten, verlegging, kostenposten en nog veel meer.

The Bookie Diensten

Btw-aangiftes

Als klant bij The Bookie hoef je je kwartaalaangiftes (ook wel omzet - of btw-aangifte) niet zelf in te dienen, maar doet je Bookie dat voor jou.* Wel wordt er van je verwacht dat je tijdig je facturen verstuurt en uitgaven compleet met bon of factuur uploadt en aan een rubriek koppelt. Een week voor het einde van het kwartaal krijg je de eerste kwartaalherinnering. Werk je administratie in ieder geval vóór de 8e van de eerste maand van het nieuwe kwartaal bij, zodat we genoeg tijd hebben je administratie te controleren en je aangifte in te dienen. De deadlines zijn: 8 april, 8 juli, 8 oktober en 8 januari. Lees hier hoe het proces werkt.

Wanneer alle inkomsten en uitgaven compleet in je administratie staan, druk je op je dashboard op de knop “Bijgewerkt” dat achter het betreffende kwartaal verschijnt. Nu controleren en corrigeren we je administratie en dienen we je Kwartaal 3 - Q3 omzetbelasting aangifteaangifte in. Jij ontvangt van ons een mail met je aangifte waarin naast het rekeningnummer van de Belastingdienst staat wat je moet betalen (of terugkrijgt) onder vermelding van je betalingskenmerk. Deze betaling moet voor de 1ste op het rekeningnunmmer van de Belastingdienst binnen zijn. Red je het niet voor de 8ste? Dan dien je in overleg je eigen aangifte in en stuur je ons de pdf.

Aan de hand van je administratie en correcties die we doen geven we je eventueel tips over hoe je fouten kunt voorkomen en voordeel kunt behalen. Zo leer je je administratie beter kennen en voorkom je fouten in de toekomst.

*Moet je niet ieder kwartaalaangifte maar één keer per jaar btw-aangifte doen? Overleg dit dan met ons.

Jaarcijfers en aangifte inkomstenbelasting

Na afloop van het jaar moet de (verkorte) jaarrekening worden opgesteld en je aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. Hiervoor hebben we meer gegevens van je nodig dan alleen je zakelijke administratie. Nu willen we graag je zakelijke bankafschriften, jaaropgaven en andere documenten.

Hiervoor kun je via  “Start aangifte inkomstenbelasting” vanaf februari de benodigde informatie aanleveren. Het formulier geeft een compleet beeld van je situatie die van belang is voor je aangifte inkomstenbelasting. Bekijk hier alvast het overzicht.

Nadat je de checklist hebt ingevuld en de meeste documenten hebt aangeleverd, kun je een kwartiertje met je Bookie inplannen om telefonisch of online aanvullende vragen te stellen of uitleg te geven. Lees hier hoe dat werkt en plan het meteen via de link.

We proberen alle jaarstukken binnen 3 maanden na het invullen van het formulier én het compleet aanleveren van de benodigde informatie op te stellen. Na het opstellen van je conceptrapport, dienen we na je goedkeuren je aangifte in. 

De Belastingdienst

Uitstel en verlengd uitstel

Aangezien het voor ons onmogelijk is om alle aangiftes inkomstenbelasting voor 1 mei af te ronden, vragen we (zoals gebruikelijk is) uitstel aan voor het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Als je je administratie bij ons gedaan hebt, raden we je aan om in februari meteen de IB checklist te volgen en alle benodigdheden aan te leveren. Wij hanteren drie maanden, maar proberen dan je IB aangifte vòòr 1 mei in te dienen. Een voordeel hiervan is dat je geen belastingrente hoeft te betalen, mits de administratie compleet was en er zodoende geen afwijking wordt vastgesteld door de Belastingdienst. Een nadeel is dat je je inkomstenbelasting ook snel moet te betalen.

Als je geen uitstel aanvraagt en de aangifte niet op tijd indient, loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Wel geldt: wie het eerst het formulier invult en z’n documenten aanlevert, zal als eerste aan de beurt zijn.  Het uitstel geeft ons standaard tot 1 september uitstel en kan, slechts indien de ondernemer voorheen alle aangiftes tijdig heeft ingediend, verlengd worden tot 1 mei van het daaropvolgende jaar. Hier mag je echter niet vanuit gaan. 

Heb je ook een fiscaal partner en wil je dat we ook haar/zijn aangifte doen? Meld vòòr 1 mei bij je Bookie. Dan vragen we ook voor haar/hem uitstel aan. Lees onderaan hoe dit werkt.

Machtiging doorsturen

Voor het mogen indienen van je aangifte vragen we een machtiging aan die je te zijner tijd even aan ons door moet doorsturen. Lees wat deze machtigingen inhouden en hoe je ze doorstuurt.

Tarieven

Het all-in pakket bieden we aan in abonnementsvorm. Zo kost het meestgebruikte abonnement (ZZP abonnement) in 2019 €480,- excl. 21% btw per kalenderjaar bij een omzet tot €60.000. Kies zelf het juiste abonnement dat past bij je omzet. Afhankelijk van het type abonnement wordt er na je eerste betaling met iDeal maandelijks €30,- €40,- of € 50,- exclusief btw afgeschreven. Facturen voor deze afschrijvingen vind je via je Account rechtsboven onder Abonnement.

Jaarlijks totaalbedrag

De maandbetalingen zijn ook een vooruitbetaling op de jaarrekening en aangifte inkomstenbelasting die na afloop van het boekjaar gedaan worden. Mocht je na januari klant worden, dan ontvang je aan het eind van het jaar een aanvullende factuur voor de delen die je nog niet betaald hebt. Aan het eind van het boekjaar wordt je abonnement aan de hand van de daadwerkelijke omzet gecorrigeerd en nagefactureerd. 

Wil je je jaarstukken of aangifte sneller dan drie maanden? Dan plannen we extra uren in op en rekenen we 25% van je jaarabonnement extra.

Abonnement wijzigen

Bij The Bookie hebben we drie abonnementen. Blijkt je omzet anders dan gedacht? Zet dan je abonnement makkelijk om naar hoger of lager tarief in The Bookie Webapp onder ‘Account’. Lees hier hoe je dat doet.

Fiscaal partner? Meld dit!

De overeengekomen opdracht heeft geen betrekking op je fiscale partner. De gezamenlijke aangifte met een partner in loondienst is, doen we echter met liefde. Wil je hiervan gebruik maken, vink dan in The Bookie Webapp ‘fiscaal partner’ aan en lever de benodigde informatie aan zodat we ook voor haar/hem tijdig machtigingen en uitstel aanvragen.

De extra kosten voor een gezamenlijke aangifte met fiscaal partner in loondienst zijn per jaar € 75 ex btw.

door Mari De Lorenzo Laatste update: 31 Dec, 2019