Abonnement

Je bent klant bij de Bookie. Hoe werkt dat?

Kortgezegd, super simpel, mits je deze handleiding hebt gelezen. Hierin staan naast de randvoorwaarden van het abonnement ook de vele boekhoudkundige handigheidjes van onze werkwijze én worden veelgestelde vragen beantwoord. We gaan er dan ook vanuit dat je op de hoogte bent van de onderstaande 6 FAQ's. Aangezien je waarschijnlijk niet zit te wachten op een lap tekst, stoppen we er een aantal leuke plaatjes bij. 

wink*, je Bookies.        

Ben je per (on)geluk op onze support pagina terecht gekomen, maar weet je nog niet wie The Bookie is, wat we doen en hoeveel we kosten? Ga dan eerst naar: 

https://www.thebookie.nl/

 

Abonnement | Dienstverlening & tool

Welke werkzaamheden vallen binnen mijn basisabonnement?

The Bookie is een all-in boekhoudoplossing. Je houdt eenvoudig je verkopen en uitgaven in The Bookie Webapp bij, maar iedere keer als er contact is met de Belastingdienst, zit The Bookie er tussen om te zorgen dat alles zo ‘smooth’ als mogelijk verloopt.

Zo vallen de controles van je administratie, je btw-aangiftes, het opstellen van je jaarcijfers, het indienen van je inkomstenbelastingaangifte van hetzelfde boekjaar en de bookie borrels binnen het Basis abonnement. Heb je ook Plus? Dan voeren wij ook je uitgaven voor je in. Heb je een BV? Dan spreken we af welke aanvullende werkzaamheden we voor je uitvoeren.

We mailen je als we iets van je verwachten, dus als je die leest en 'je taakjes' doet, komt het goed. Daarnaast is eigen oplettendheid natuurlijk ook aanbevolen aangezien je bedrijf verandert en je als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk blijft!

De abonnementsprijs geldt alleen in combinatie met het gebruik van The Bookie Webapp en betreft de reguliere werkzaamheden rondom een goed bijgehouden administratie

Plus

Naast een Basis abonnement voor je eenmanszaak, VOF of B.V. kan je Plus bij ons afsluiten. Dan voeren wij je uitgaven voor je in. In plaats van een duurder abonnement hebben we een credit systeem waarbij je afhankelijk van je behoefte credits inkoopt zodat wij je uitgaven voor je invoeren. Je betaalt €65 per batch van 50 bonnen. Lees hier meer.

Overige werkzaamheden en vragen

Het is echter logisch dat je niet alleen wilt dat het werk goed gedaan is. Soms wil je wat extra uitleg of samen met je boekhouder de aangeleverde jaarcijfers of aangifte in alle rust doorlopen. Dat doen we met liefde. Omdat niet iedereen dit wil en om het abonnement betaalbaar te houden, is dit aanvullend. Lees hier meer.

Consult

Wil je je jaarcijfers eens goed doornemen, heb je een langere vraag of uitgebreider financieel advies nodig over investeringen of een hypotheek? Dan kan je rechtstreeks een langer consult tegen betaling (online of offline) inplannen op een moment dat het jou uitkomt. Kosten hiervoor zijn € 110 ex btw per uur. Klanten kunnen online vanaf een half uur inplannen. Plan hier een consult.

Maatwerk: per uur

Vallen bepaalde werkzaamheden buiten het abonnement (lees hier wanneer dat zo is)  of wil je dat we extra werkzaamheden voor je uitvoeren? Dan zijn de kosten hiervoor € 95 ex btw per uur.

The Bookie Webapp: administratie opzetten en bijhouden

Waarvoor gebruik ik The Bookie Webapp?

In The Bookie Webapp houd je je administratie bij. Log op je computer in via https://app.thebookie.nl/. Doorloop de eerste keer dat je inlogt via ‘de rondleiding’ de opties voordat je enthousiast aan de slag gaat.

Basis functies

Werk de persoonlijke gegevens en die van je bedrijf bij. Lees hier hoe. Via de help knop onder op je Dashboard kom je makkelijk bij deze supportpagina waarop de veelgestelde vragen, ook wel FAQ's, zijn beantwoord. De zoekfunctie geeft je inzicht in je klanten, je inkomsten en uitgaven. 

Verkopen

Maak een nieuwe verkoopfactuur aan door simpelweg op de gele '+ factuur' knop te klikken. Druk op 'Inkomsten' en je krijgt een handig overzicht van alle (credit)facturen die je het afgelopen kwartaal of zelfs jaar gestuurd hebt.  Dit overzicht maakt het mogelijk om snel en eenvoudig herinneringen of aanmaningen te versturen voor onbetaalde facturen.
Je facturen kun je met een simpele Mollie koppeling ook met een druk op de knop met iDeal later betalen. Onder de rubriek Inkomsten lees je meer hier meer over facturen, andere inkomsten, creditfacturen en meer.

Uitgaven

Met de mobiele app Bookie Bonnen voeg je in no-time foto’s van de papieren bonnen van je zakelijke uitgaven toe. Lees hier hoe dat werkt. Heb je facturen via de mail gekregen of online staan? Lees dan hier hoe je die digitale uitgaven op je computer sleept en toevoegt.

Onder de rubriek Uitgaven lees je ook meer over auto en buitenlandse kosten, verlegging, kostenposten en nog veel meer.

Mijn Bookies: controles, aangiftes en vragen

Wat doen mijn Bookies?

Btw-aangiftes

Als klant bij The Bookie hoef je je kwartaalaangiftes (ook wel omzet - of btw-aangifte) niet zelf in te dienen, maar doet je Bookie dat voor jou.* Jij stuurt tijdig je facturen en uploadt uitgaven compleet met bon of factuur en deze uitgave aan een rubriek. Of sluit een Plus abonnement af en laat ons het voor je doen *wink
Een week voor het einde van het kwartaal krijg je de eerste kwartaalherinnering. Werk je administratie in ieder geval vóór de 8e van de eerste maand van het nieuwe kwartaal bij, zodat we genoeg tijd hebben je administratie te controleren en je aangifte in te dienen. De deadlines zijn: 8 april, 8 juli, 8 oktober en 8 januari. Lees hier hoe het proces werkt.

Reminders: vòòr de 8ste op 'Administratie Bijgewerkt' klikken

Zodra alle inkomsten en uitgaven compleet in je administratie staan, druk je op je dashboard op de knop “Bijgewerkt”. Nu controleren en corrigeren we je administratie en dienen we je aangifte in. Jij ontvangt van ons een melding dat je aangifte in The Bookie Webapp klaar staat. Hier vind je naast het rekeningnummer van de Belastingdienst wat je moet betalen (of terugkrijgt) onder vermelding van je betalingskenmerk. Deze betaling moet voor de 1ste op het rekeningnummer van de Belastingdienst binnen zijn. Red je het niet voor de 8ste? Dan dien je je eigen aangifte in en stuur je ons de pdf.

Aan de hand van je administratie en correcties die we doen geven we je eventueel tips over hoe je fouten kunt voorkomen en voordeel kunt behalen. Zo leer je je administratie beter kennen en voorkom je fouten in de toekomst.

*Moet je niet ieder kwartaalaangifte maar één keer per jaar btw-aangifte doen? Overleg dit dan met ons.

Jaarcijfers en aangifte inkomstenbelasting

Na afloop van het jaar moet de (verkorte) jaarrekening worden opgesteld en je aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. Hiervoor hebben we meer gegevens van je nodig dan alleen je zakelijke administratie. Nu willen we graag je zakelijke bankafschriften, jaaropgaven en andere documenten.

Reminder: inkomstenbelasting vragenlijst in The Bookie Webapp

Hiervoor kun je via  “Start aangifte inkomstenbelasting” vanaf februari de benodigde informatie aanleveren. Het formulier geeft een compleet beeld van je situatie die van belang is voor je aangifte inkomstenbelasting. Bekijk hier alvast het overzicht.

Nadat je de checklist hebt ingevuld en de meeste documenten hebt aangeleverd, kun je een kwartiertje met je Bookie inplannen om telefonisch of online aanvullende vragen te stellen of uitleg te geven. Na het opstellen van je conceptrapport, dienen we na je goedkeuren je aangifte in. 

The Bookie en de Belastingdienst

Hoe verloopt de communicatie tussen The Bookie en De Belastingdienst?

Uitstel

Wij vragen (zoals gebruikelijk is) uitstel aan voor het doen van je aangifte waardoor we tot 1 mei van het daaropvolgende jaar de tijd hebben om je inkomstenbelasting aangifte in te dienen. Wil je dat we je aangifte snel indienen? Dan raden we je aan om in februari meteen de IB checklist zo volledig als mogelijk in te vullen, de benodigde documenten erbij te voegen en in te sturen. Nu sta je in de wachtrij. Zodra je aan de beurt bent, nemen we contact met je op als er iets ontbreekt of om te bevestigen dat je dossier compleet is. We sturen je jouw conceptrapport toe zodra we die opgesteld hebben. Nadat jij ons schriftelijk goedkeuring hebt gegeven, dienen we je aangifte in. 

Heb je ook een fiscaal partner en wil je dat we ook haar/diens/zijn aangifte doen? Meld vòòr 1 mei bij je Bookie. Dan vragen we ook voor haar/die/hem uitstel aan. Lees onderaan hoe dit werkt.

Machtiging doorsturen: VIA en SBA

Voor het mogen indienen van je aangifte vragen we een machtiging aan. Je krijgt hierover een brief van de Belastingdienst met daarin de activatiecode, stuur deze even naar ons door. Dit mag ook altijd via de mail! Lees hier meer over deze machtigingen en hoe je ze doorstuurt

 

The Bookie Kosten | wat kost een abonnement en valt er binnen

Bij The Bookie werken we met abonnementen. Zo heb je altijd een team van Bookies dat voor je klaar staat en is alles geregeld voor een vaste prijs. 

Op deze pagina:

Welke werkzaamheden en tools vallen er binnen het abonnement?
Kosten ex btw: afschrijving incl btw
Abonnementen eenmanszaak
Abonnementen VOF
Abonnementen B.V.
Extra kosten Plus

Welke werkzaamheden en tools vallen er binnen het abonnement?

De tarieven zijn gekoppeld aan je jaaromzet en op basis van een heel boekjaar (van 1 januari tm 31 december). Ongeacht of je in januari of november bij ons begint. 

Voor alle abonnementen geldt:

 • Je krijgt van software om je administratie in bij te houden
 • We controleren je hele administratie en dienen indien van toepassing je btw-aangiftes in
 • We doen je de persoonlijke aangifte inkomstenbelasting inclusief jaarcijfers (eventueel met loondienstverband van dat boekjaar).
 • En heb je een korte vraag? Dan zijn we er ook.

Heb je een B.V.?

 • Dan handelen we aanvullend ook je salarisadministratie, vennootsschapsbelasting en dividendbelasting af.

> Lees hier de uitgebreide uitleg van de dienstverlening en tools

Kosten ex btw: afschrijving incl btw

Onderstaand hebben we de afschrijvingen inclusief btw genoteerd. In de meeste gevallen krijg je als ondernemer de btw terug.

Eenmanszaak: maandelijkse afschrijvingen en jaarlijks totaalbedrag

Onze abonnementen zijn op basis van je omzet. Bij een omzet tot €60.000 noemen we dat ZZP en betaal je €660 op jaarbasis. Ligt je omzet hoger? Dan noemen we dat Ondernemer en betaal je €780 per jaar.

Er wordt iedere maand afhankelijk van je abonnement automatisch € 66,55 of € 78,65 (incl btw) afgeschreven. 

VOF: maandelijkse afschrijvingen en jaarlijks totaalbedrag

Het VOF abonnement ligt in lijn met het abonnement voor de eenmanszaak. Je betaalt echter per vennoot extra dan een eenmanszaak €160 meer op jaarbasis. Dus zit je met drie vennoten in een VOF en ligt je omzet boven de €60.000? Dan betaal je €780 (incl 1 vennoot) + 2 x €160 = €1100 ex btw.

BV: maandelijkse afschrijvingen en jaarlijks totaalbedrag

Er zijn twee type B.V.'s: de werkmaatschappij en de holding. Er wordt iedere maand afhankelijk van je abonnement automatisch € 138,66 (Holding) of € 166,38 (werkmaatschappij) (incl btw) afgeschreven. 

Plus

Credits worden pas afgeschreven als je ze nodig hebt. Je koopt ze namelijk in, afhankelijk van het aantal uitgaven dat we voor je verwerken. Ook hiervoor geef je een automatische incasso voor €78,65 (incl btw) per 50.

(extra) factuur na afloop van het jaar

Je factuur staat automatisch bij je Uitgaven in The Bookie Webapp. Dit is deels dus al een vooruitbetaling op de jaarrekening en aangifte inkomstenbelasting die na afloop van het boekjaar gedaan worden. Je betaalt namelijk een vaste abonnementsprijs. Bij eenmanszaken is dit op basis van je jaaromzet aan het eind van het jaar.

In sommige gevallen ontvang je een losse of aanvullende factuur nadat we je aangifte inkomstenbelasting hebben gedaan. 

situaties waarin wij (extra of buiten het abonnement) facturen.

 

Doen jullie ook aangifte voor mijn fiscale partner?

Als jij dat wilt, doen we dat met liefde voor je liefje.

Hiervoor hebben we extra informatie nodig. Dit zit niet standaard in je abonnement, dus hier komen extra kosten bij.

Op deze pagina:


Kenmerken fiscaal partner

Je fiscale partner is, kort door de bocht, vaak je liefje waarmee je getrouwd/geregistreerd bent, een huis gekocht hebt of een kind hebt. Natuurlijk kan het ook al zijn dat je in dat jaar uit elkaar bent. Op de website van de Belastingdienst staat het volgende:

 • U bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap
 • U bent niet getrouwd, hebt geen geregistreerd partnerschap en er staat iemand op uw adres ingeschreven
 • Meerdere personen kunnen uw fiscale partner zijn, bijvoorbeeld:
  • U bent getrouwd en er staat nog iemand anders op uw adres ingeschreven
  • Er staan gedurende het jaar meerdere personen op uw adres ingeschreven

Hoe meld ik mijn fiscale partner aan bij The Bookie?

Als je boekhouder willen, die je aangifte Inkomstenbelasting doet, willen we het graag weten als je een fiscaal partner hebt. Ongeacht of wij de aangifte doen of niet.
 

 
 

Persoonlijke gegevens fiscaal partner én aanvinken

Dit doe je bij je Persoonlijke Instellingen onder je naam rechtsboven. Vink onder Fiscaal Partner in dat je een Fiscaal partner hebt en vul de gegevens in van je fiscaal partner.

Afhankelijk van of je wilt dat The Bookie de gezamenlijke aangifte met je partner doet, vink ook de tweede vraag aan. Staat ook dit vinkje op groen? Dan regelen wij de rest.  

Doe dit in ieder geval vòòr 1 mei van het jaar volgend op het boekjaar dat we de aangifte voor je doen. Dus doen we de IB aangifte voor 2020 voor je, meld deze persoonsgegevens dan vòòr 1 mei 2021 bij ons.

De benodigde gegevens voor de Inkomstenbelasting zoals een jaaropgaaf van je partner kan je via de Checklist in The Bookie Webapp aanleveren, zodra jij ook alles aanlevert.

> Waar pas ik mijn persoonlijke gegevens en instellingen aan?

Voordelen van gezamenlijks aangifte met een fiscaal partner

Door samen met een fiscaal partner aangifte te doen, kan je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen met je partner. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt.

Dit kan voordelen opleveren. 

De manier waarop je de inkomsten en aftrekposten verdeelt, kan van invloed zijn op de belasting en premie die je betaalt of terugkrijgt. Iedere verdeling mag, als het totaal maar 100% is. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de kosten aftrekken. Daardoor heb je het grootste belastingvoordeel.

De aangifte van mijn fiscale partner door The Bookie

Omdat veel ondernemers juist deze regels niet goed snappen (en vaak verkeerd toepassen) doen wij voor de meeste klanten, die een fiscaal partner in loondienst hebben, een gezamenlijke aangifte.

Deze werkzaamheden vallen buiten het abonnement.

 • Is je partner in loondienst? Dan zijn de extra kosten voor een gezamenlijke aangifte een vast bedrag per jaar.
 • Heeft je partner zelf een onderneming? Dan hangt het af van de grootte van het bedrijf. Bel ons dan helpen we je verder.

> Wat zijn de extra kosten buiten het abonnement?

De aangifte zelf doen of door iemand anders laten verzorgen

Dan stellen wij je jaarstukken van je onderneming op en sturen we je deze toe zodat je die kan gebruiken voor de gezamenlijke aangifte Inkomstenbelasting, samen met je fiscale partner.