Help > The Bookie Online > Uitgaven > Btw op uitgaven

Btw aftrekken bij btw verlegging

Mag ik btw aftrekken bij de aangifte als ik de btw op mijn facturen verleg?

Ja, dat mag. We leggen hieronder uit waarom.

Er zijn situaties denkbaar waarbij jij op je factuur naar je opdrachtgever geen btw in rekening brengt. Dit is bijvoorbeeld het geval als onderaannemer bent en je de btw verlegt naar de aannemer. Als opdrachtnemer reken jij geen btw, maar verlegt deze naar de afnemer door op de factuur te vermelden dat a) de btw verlegd is en b) het btw nummer van de opdrachtgever te vermelden. Lees hier in welke andere situaties dan kan, hoe dat werkt en hoe je dat makkelijk in The Bookie Webapp doet.

Btw op gemaakt kosten aftrekken

Een voordeel van een bedrijf hebben is dat je de btw van je zakelijke uitgaven mag aftrekken. Dat betekent: als je iets koopt voor €121 inclusief 21% btw dan krijg je tijdens de btw aangifte €21 (dit heet voorbelasting) terug en betaal je dus feitelijk €100. Dit wordt aftrekken als voorbelasting genoemd.

Over het algemeen geldt: je mag alleen btw aftrekken als je zelf btw betaalt. Stuur je dus facturen met 21% btw? Dan moet jij dat bedrag normaal gesproken bij de aangifte betalen. Zit er geen of 0% btw op je factuur? Dan mag je dus niets aftrekken. Lees hier waarom niet.

In jouw geval geldt: als je btw verlegt, maar wel uitgaven hebt gedaan voor de werkzaamheden die erbij horen dan mag je dit aftrekken als voorbelasting. Wij doen dat voor jou in je btw aangifte.

Btw naar jou verlegd

Ben jij degene die mensen inhuurt, vermeld deze btw dan in je btw-aangifte. Als afnemer kan je de verlegde btw tegelijkertijd aftrekken als voorbelasting. Lees hier hoe dat werkt.

door Mari Laatste update: 28 Mrt, 2023