Brexit, hoe nu verder?
Op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk officieel de EU. Na het bereiken van een handelsakkoord en het verlopen van de transitieperiode op 31 december 2020 is het Verenigd Koninkrijk nu volledig officieel buiten de EU.
Of, toch niet zo volledig als je denkt? Een van de knelpunten van de Brexitonderhandeling is Noord-Ierland. Om er voor te zorgen dat er na jarenlange conflicten geen harde grens kwam tussen Ierland en Noord-Ierland, zijn de regels voor Noord-Ierland anders dan dat deze gelden voor de rest van het Verenigd Koninkrijk.
Engeland, Schotland, Wales
Als je klanten hebt in een van deze 3 landen, dan gelden de regels zoals deze gelden met zaken doen in de rest van de wereld. Het maakt hierbij niet uit of je aan particulieren of aan bedrijven. Als de opdracht daadwerkelijk in deze landen plaatsvind, en/of je het werk direct levert (wat in 99% van de gevallen zo is), dan mag je de btw verleggen. Je rekent geen btw, maar geeft aan dat de btw verlegd is buiten de Eu. Lees ook hier hoe je btw moet verleggen. In tegenstelling tot binnen de EU, mag je zowel naar particulieren als bedrijven verleggen. Bij Business to Business (dus andere bedrijven) heb je altijd een btw-nummer nodig om op jouw factuur te zettten als bewijs. Je hebt geen btw nummer van je particuliere klanten nodig.
Noord-Ierland (Goederen)
Noord-Ierland heeft een aparte status. ALLEEN VOOR GOEDEREN blijft het land binnen de Europese Gemeenschappelijke Markt vallen. Dit betekent dat alle regels die hiervoor gelden binnen de Europese Markt ook voor Noord-Ierland zullen blijven gelden. Specifiek betekent dit voor jou dat, in het geval je klanten in dit land hebt, je moet kijken of je klanten particulier zijn of je zaken doet met een bedrijf. Lever je aan particulieren, dan moet je het normale nederlandse btw tarief in rekening brengen. Als je iets levert aan iemand in Belfast, waarin je in Nederland 21% zou moeten afdragen, dan moet je deze klant dus 21% btw in rekening brengen.
Lever je aan een bedrijf? Dan verleg je de btw naar je opdrachtgever net zoals binnen de EU. Let op! Voorheen gebruikte het Verenigd Koninkrijk de BTW nummers met beginnend met GB en hebben 9 cijfers (bijvoorbeeld GB 123456789). Deze zijn nog alleen meer geldig in het Verenigd Koninkrijk zelf. Noord-Ierland heeft aparte btw nummers. Deze beginnen met XI en hebben ook 9 cijfers. Je moet dus aan de klant het btw nummer opvragen dat er uit ziet als XI 123456789. Om te kijken of je een geldig btw nummer hebt, kun je het btw nummer altijd verifiëren via het VIES systeem van de Europese Unie.
Noord-Ierland (Diensten)
Lever je diensten? Dan hanteer je de regels zoals deze gelden voor de rest van het Verenigd Koninkrijk. Je hoeft geen btw in rekening te brengen, en verlegt deze naar je klant.