Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Boete van de Belastingdienst: waarvoor en wat nu?

Er zijn meerdere redenen waarom je een boete kan krijgen. We hebben de meest voorkomende hieronder gezet en uitgelegd hoe je dit in de boete zelf terugleest.

Op deze pagina:

Hoe lees ik een boete?
Wat voor boetes zijn er?
Wat moet ik doen?
Ik kan de boete niet (in een keer) betalen

Hoe lees ik een boete

  • Naheffingsaanslag -> een te betalen bedrag of een bedrag dat de belastingdienst schat dat je moet betalen
  • Omzetbelasting -> de btw, die je iedere drie maanden moet afstaan 
  • Jaar/Tijdvak -> over welke periode. Dus als er staat 01-04-2022 tm 30-06-2022, dan gaat het over het tweede kwartaal, ook wel Q2.

Omzetbelasting

Hier zijn verschillende mogelijkheden. Dit hangt af van of je de btw-aangifte wel of niet gedaan hebt. En of je het bedrag wel of niet op tijd hebt overgemaakt naar de Belastingdienst.

  • Omzetbelasting volgens aangifte -> betekent dat er wel aangifte gedaan is en daarbij staat het bedrag dat uit de aangifte bleek. Als wij je aangiftes doen en we hebben op tijd je informatie ontvangen, dan zie je ook terug in de Webapp onder Aangiftes, naast de mail die je gekregen hebt.
  • Boete wegens niet doen -> Als de Belastingdienst geen aangifte (op het juiste omzetbelastingnummer) heeft ontvangen, dan weten ze niet hoeveel facturen je hebt verstuurd of ontvangen. Ze schatten dan hoeveel btw je u hebt betaald en ontvangen. Deze schatting is vooral bij starters erg hoog. Schrik daar niet van. 
  • Boete wegens niet betalen -> je moet extra betalen omdat je niet op tijd of niet betaald hebt

Wat moet ik doen?

  1. In het geval van niet doen  -> meteen aangifte indienen. Wij kunnen dit voor je doen of je daarbij helpen, dus neem meteen contact op met je Bookies. Zodra we de aangifte gedaan hebben, vervalt het gedeelte van de boete voor het niet indienen van een aangifte. Soms kan het zijn dat de aangifte WEL is ingediend door jezelf of ons, maar op een verkeerd omzetbelastingnummer, ook wel bekend als btw-nummer. In dat geval nemen we contact op met de Belastingdienst.
  2. In het geval van niet betalen -> (in de meeste gevallen) Betalen

    Als je dit gehele bedrag inclusief boete voor het niet betalen overmaakt dan is er niets aan de hand. Als het goed is heb je de (omzet- en inkomsten-)belasting zelf opzij gehouden zoals altijd.

Ik kan het bedrag niet (in een keer) betalen

Wat doe ik als ik het bedrag niet kan betalen? Lees hier wat je opties voor uitstel of een betalingregeling zijn.

 

door Mari Laatste update: 04 Dec, 2023