Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Verkoop bedrijfsmiddelen: Boekwinst & Desinvesteringsbijtelling

Wat doe ik als ik bedrijfsmiddelen ga verkopen?

(Of, hoe werkt de boekwinst en desinvesteringsbijtelling?)

Stel, je hebt een bedrijfsmiddel gekocht. Een mooie laptop die je 2 jaar geleden gekocht hebt. Maar, nu komt toch dat model op de markt dat je veel liever wilt hebben. Je bent van plan je oude laptop te verkopen omdat deze het nog goed doet. Waar moet je dan rekening mee houden met de verkoop?

Als eerste moet je het bedrijfsmiddel met btw doorverkopen. Je moet hier dus sowieso 21% btw bij je verwachte verkoopprijs optellen. Dus als je iets doorverkoopt voor €1.250,- excl. btw, breng je natuurlijk €262,50 aan btw daar in rekening bij bovenop. (Alle bedragen hierna zijn excl. btw.)

Daarnaast ga je kijken hoeveel je bedrijfsmiddel waard was op moment van verkoop. Een makkelijk voorbeeld.

Stel, je koopt een laptop op 1 januari 2019 voor €1.500. Je verwacht de laptop 5 jaar te gebruiken, en dat deze over 5 jaar niets meer waard is. Je schrijft dan de laptop over 5 jaar af. Elk jaar wordt deze €300,- minder waard.

Op 1 juli 2021 valt je oog heel enthousiast op een nieuwe laptop. Deze kost €2.000. Deze is misschien wat duurder dan je had gehoopt. Maar, je hebt je oude laptop nog. Je besluit dezelfde dag deze nog te verkopen. Gelukkig staat een vriend van je klaar om deze meteen over te nemen. Je spreekt af deze voor €1.250 over te geven.

Je oude laptop is niet meer €1.500 waard, maar nog maar €750. Je hebt immers €300 afgeschreven in 2019, €300 in 2020, en €150 van 1 januari t/m 30 juni 2021. Maar, je verkoopt de laptop dus voor €500 meer dan deze waard is (€1.250 - €750 = €500). Dit is dus je boekwinst, het verschil tussen de fiscale waarde op moment van verkoop en de daadwerkelijke verkoopwaarde. Andersom kun je natuurlijk ook boekverlies hebben als je de laptop verkoopt voor een lager bedrag dan deze waard is (dit is niet aan te raden, maar soms niet te voorkomen).

De €1.250 die je hebt verdiend aan de verkoop wordt daarentegen niet opgeteld bij je omzet. In plaats daarvan tellen we alleen de €500 aan boekwinst op bij je winst als bijzondere baat.

Heb je gebruik gemaakt van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (of een andere investeringsaftrek) bij aankoop van het bedrijfsmiddel? Dan zul je deze deels moeten gaan terugbetalen. In de praktijk zul je hier met kleine bedrijfsmiddelen niet zoveel last van krijgen, tenzij je een groot bedrag in een keer verkoopt.

Boekwinst bij the Bookie

"Wat moet ik als klant van the Bookie doen in dit geval? Jullie houden toch mijn afschrijvingen bij?" Dat klopt helemaal. Wij houden voor je bij welke nieuwe bedrijfsmiddelen je inkoopt. Als jij een nieuwe laptop onder investeringen bij je uitgaven boekt, zorgen wij ervoor dat deze op je balans komt en er op afgeschreven wordt. Geef wel door aan je Unit als je een bedrijfsmiddel verkoopt; als je het alleen in de verkoopfacturen noteert kunnen wij het over het hoofd zien. Voor de rest hoef je je nergens zorgen over te maken.

door Simon Giesen Laatste update: 27 Mrt, 2023