Help > Extra info en partners > Overige ondernemersvragen > Uitkering & subsidie

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ)

Zijn er uitkeringen, leningen of subsidies voor ondernemers, die in zwaar weer verkeren?

Hebt u een eigen bedrijf en tijdelijk financiële problemen? Bent u net gestart en kunt u daar nog niet van rondkomen, of moet u stoppen met uw eigen bedrijf? Misschien hebt u recht op bijstand voor zelfstandigen. Dit is een uitkering of bedrijfskapitaal via de Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Lees hier meer.

Inkomen

Bij het doen van een aanvraag wordt vaak gevraagd om je inkomen of winst. Als ondernemer is dit niet zo makkelijk tijdens het jaar te zeggen. Dit vind je echter wel terug in je jaarcijfers. 

Jaarcijfers nodig

Is een voorgaand jaar voldoende? Gebruik dan je aangifte zoals wij je hebben toegestuurd om deze gegevens te vinden. Je verzamelinkomen is beschreven onder 2.1 en netto winst vind je onder 4.1.

Heb je de jaarcijfers van afgelopen boekjaar nodig en hebben wij je aangifte nog niet gedaan? Vul dan zo snel als mogelijk de checklist in The Bookie Webapp in, onder de knop Aangifte Inkomstenbelasting. Nadat wij de checklist hebben ontvangen, doen we een eerste check en mailen je. Zodra we de conceptversie gaan opstellen bellen we je eerst nog even.

3 maanden

Normaal gesproken hanteren we een termijn van 3 maanden omdat we veel klanten hebben die tegelijkertijd aanleveren. Heb je het eerder nodig? Dan kan dit altijd tegen spoedtarief. Dit is 25% extra. Lees hier hoe dit werkt.

Bijzondere omstandigheden: bijvoorbeeld Corona

De toets op de levensvatbaarheid die het Bbz kent wordt onder bijzondere omstandigheden niet toegepast, waardoor een snellere aanvraag mogelijk is. Dit is het geval in de Corona periode. Binnen 4 weken wordt voor een periode van maximaal 3 maanden inkomensondersteuning voor levensonderhoud verstrekt. Voorheen duurde dit 13 weken. De hoogte van de inkomensondersteuning is, afhankelijk van de gezinssamenstelling, maximaal € 1.500 per maand netto. De inkomensondersteuning hoeft niet te worden terug betaald. Er is ook geen sprake van een vermogens- of partnertoets.

 

door Mari Laatste update: 28 Mrt, 2023