Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Belastingrente

Je aangifte inkomstenbelasting is door The Bookie ingediend en maanden later (gebruikelijk is 3 maanden later) ontvang je de definitieve aanslag van je aangifte inkomstenbelasting. De te betalen bedragen op die aanslag komen allemaal overeen met je in de aangifte van The Bookie maanden ervoor hebt gelezen.

Er staat echter een extra bedrag bij, dat je niet snapt: belastingrente.

Wat is belastingrente?

Belastingrente betaal je aan de Belastingdienst over een schuld, namelijk de verschuldigde belasting die je bijvoorbeeld over je inkomsten van een jaar moet betalen. Rente betaal je wanneer de Belastingdienst jou een aanslag met een te betalen bedrag oplegt. Voor eenmanszaken is de belastingrente voor alle belastingen 7,5 %.

Hoe voorkom je (veel) belastingrente?

1. Voorlopige aanslag tijdens het jaar

De meest voor de handliggende manier om belastingrente te voorkomen is een voorlopige aanslag. Je betaalt weinig tot geen belastingrente als je een voorlopige aanslag betaalt in het belastingjaar.

Je betaalt dan door middel van een schatting van je winst al gedurende het jaar de belasting. Met andere woorden, je betaalt een jaar vooruit, in maandtermijnen. Het bedrag dat je hebt betaald met je voorlopige aanslag zal verrekend worden met het bedrag dat je na de aangifte  inkomstenbelasting uiteindelijk moet betalen.

Afhankelijk van de schatting was zal er een klein bedrag te verrekenen zijn en is de belastingrente daarover ook te verwaarlozen.

2. Spoed aanvragen: aangifte voor 1 mei

Betaal je inkomstenbelasting liever na afloop van het jaar? Dan zijn er opties om (te) veel belastingrente te voorkomen. 

Bijvoorbeeld omdat je je informatie niet voor die tijd bij elkaar krijgt. Of omdat je je aangifte niet zelf kunt of wilt doen. Als je je boekhouding uitbesteedt aan een boekhouder dan wordt er standaard uitstel aangevraagd om te voorkomen dat je een boete krijgt, maar hiermee voorkom je rente niet. Aangezien je met onze gebruikelijke werkwijze in de wachtrij komt kan het langer duren.

Omdat we je ook in deze situaties willen bijstaan, zijn er altijd opties voor een snelle afhandeling. Zo kunnen we extra overuren inplannen. We proberen zodoende je gevraagde werkzaamheden binnen een maand te verrichten. Hiervoor brengen we 25% extra in rekening, boven op je jaarabonnement of uurkosten en dan heb jij je aangifte voor 1 mei ingediend waardoor je geen rente betaalt.

3. (voorlopige) aangifte tot moment van aangifte

In dit geval dien je alvast eenvoorlopige aangifte in waardoor je aanslag snel opgelegd wordt op basis van de winst in The Bookie Webapp. Dit kan je zelf doen. Zo zorg je ook dat je weinig tot geen rente betaalt en waarschijnlijk geld terugkrijgt.

Dan kunnen we daarna in alle rust met alle informatie compleet een correctie indienen op deze aangifte.

 

door Mari Laatste update: 13 Feb, 2024