Help > The Bookie Online > Uitgaven

Auto | zakelijk of privé?

Wil je een auto kopen en deze zowel zakelijk als privé gebruiken?

Bedenk van tevoren of je de auto zakelijk of beter privé kunt kopen. Het is namelijk een beslissing, die je voor een aantal jaar neemt en veel gevolgen heeft. Lees meer over de verschillende voor- en nadelen van privé of zakelijk.

Op deze pagina:

Uitleg auto op de zaak
Uitleg auto prive
Alle voor en nadelen
Je auto in je administratie verwerken
Tool auto: wat is voordeliger?

Uitleg auto op de zaak

Wil je een nieuwe auto? Dan kan je er  voor kiezen om de auto op de zaak te zetten. Je kunt alleen bij aanschaf van een auto kiezen of de auto op de zaak wordt gezet of niet. Wil je de huidige auto op je zaak zetten en bestond je onderneming al langer? Dan kan dat helaas niet zo makkelijk.

> Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik (minder dan 500 kilometer prive)

Staat je auto op de zaak? Dan mag je alle autokosten invoeren.

Hoe werkt de privé correctie?

Rijd je de auto voor meer dan 500 km privé? Aan het eind van het jaar wordt er een deel verrekend, voor je priveritjes met je zakelijke auto. Dit gebeurt met de bijtelling.

Zo wordt er rekening gehouden met een correctie voor het privégebruik (op zowel de kosten als de btw). Die bijtelling is een percentage van ofwel de cataloguswaarde (auto < 15 jaar) of dagwaarde (auto >15 jaar) die je bij je winst moet optellen.

De correctie voor het privé gebruik op kosten (bedrag ex btw)

De correctie voor het privégebruik is afhankelijk van de cataloguswaarde (voor welk bedrag is de auto voor het eerst verkocht) en de datum eerste toelating (releasedatum) van de auto.

Deze informatie kun je vinden als je de kentekencheck doet op de website van het RDW.

> Doe de kentekencheck van RDW

Op de website van de belastingdienst kun je het bijtellingspercentage vinden in het bouwjaar van jouw auto.
Het privégebruik (ook wel de famous bijtelling genoemd) is een correctie op de werkelijk gemaakte autokosten.

Voorbeeld:  Maak jij €5000 aan autokosten en is de correctie €4000? Dan mag je per saldo maar €1000 aan autokosten aftrekken van je winst. Zijn je autokosten echter 5000 en is de correctie 6000? Dan hoef je niet bij te betalen, maar mag je Simpelweg 0 euro aftrekken aan autokosten.

Young timer regeling (> 15 jaar)

Wil je niet zoveel geld kwijt zijn aan je auto? In veel gevallen kan het dan aantrekkelijk zijn om een auto van 15 jaar of ouder te kopen, ook wel bekend als een youngtimer.

Die zijn vaak niet alleen in aanschaf goedkoper, maar ook op het gebied van bijtelling bespaart het je jaarlijks geld: je betaalt namelijk bijtelling over de dagwaarde (wat je auto nu waard is) in plaats van over de cataloguswaarde (waarvoor hij oorspronkelijk verkocht werd).  Indien je auto tijdens het jaar 'haar 15e verjaardag viert', kan het zijn dat je voor een deel cataloguswaarde rekent en voor een ander deel dagwaarde.

Is de auto 15 jaar of ouder? Dan heb je geluk. Je auto is dan een Young timer.

De correctie van het privégebruik is dan berekent als 35% van de dagwaarde van de auto. Dus wat je auto NU waard is. En niet wat je auto ooit kostte. En dat is superfijn. We leggen je uit waarom.

Ook hierbij geldt dat het een correctie is op de werkelijke autokosten (incl afschrijving). Maar nu betaal je relatief weinig om privé te mogen rijden met je zakelijke auto.

Zijn de werkelijke autokosten lager dan de correctie. Dan corrigeren we de werkelijk gemaakte autokosten.

De correctie voor het privégebruik op de btw van de autokosten:

Naast de correctie voor het privégebruik op de kosten, maken we ook een correctie voor het privégebruik op de afgetrokken btw op de autokosten.

Hierbij zijn 2 opties:
1. Heb je btw afgetrokken bij aanschaf van de auto: Dan is de correctie op de btw 2.7% van de Cataloguswaarde van de auto.

2. Heb je geen btw afgetrokken bij aanschaf van de auto: Dan is de correctie op de btw 1.5% van de cataloguswaarde van de auto.

Let op voor de btw-correctie maakt het dus niet uit of de auto een young timer is of niet.

Uitleg auto privé

Gebruik je een auto, die je privé hebt gekocht, ook voor zakelijke doeleinden? Dan mag je een vast bedrag per zakelijk gereden kilometer als uitgave opnemen in je administratie. In 2024 is dit €0,23.

Dit is eigenlijk een vergoeding van je bedrijf aan jou als persoon, omdat je jouw privé auto mag gebruiken. Dit is bedoeld om je je compenseren voor alle zakelijke auto kosten die je maakt voor je auto. Met andere woorden: je mag GEEN benzine, parkeerkosten of andere autokosten in je administratie invoeren.

Dan kan je met behulp van een kilometerregistratie berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Diezelfde tool gebruiken wij om te berekenen of dat zakelijk gebruik betrekking heeft op belaste of vrijgestelde omzet.

Het kan soms interessant zijn om de auto privé te rijden en een km-vergoeding van €0.23 per zakelijke km op te voeren.

Voor- en nadelen

Je auto in je administratie verwerken

Deze berekeningen doen wij voor jou. Het enige dat je hoeft te doen is

  • de auto doorgeven inclusief het kenteken zodra je klant bij ons wordt of een auto koopt
  • de cataloguswaarde: dit geef je op zodra je we jaarstukken opmaken en je aangifte inkomstenbelasting gedaan wordt.
  • kosten
    • zakelijke auto? Verwerk alle autokosten
    • prive auto? Geef je zakelijk gereden kilometers door.

Cataloguswaarde

Volgens de Belastingdienst is de catalogusprijs de officiële nieuwprijs van de (bestel)auto die geldt op de datum dat het kenteken deel 1 is afgegeven. Deze prijs is inclusief:

  • btw

  • bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen)

  • accessoires die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht voordat deel 1 van het kenteken is afgegeven

> Welke kosten mag ik zakelijk opvoeren en hoe doe ik dat goed?

Tool Auto: zakelijk of privé?

Heb je een aantal specifieke auto's voor ogen? Of wil je juist kijken wat de verschillende adviezen per auto zijn indien de bouwjaren of de cataloguswaarden verschillen? 

Gebruik dan de tool die wij ontwikkeld hebben om de beslissing te vergemakkelijken: https://www.thebookie.nl/tools/auto-zakelijk-of-prive/ 

door Mari Laatste update: 26 Jun, 2024