Help > The Bookie Online > Uitgaven

Auto | zakelijk of privé?

Is het beter om een auto zakelijk of privé te kopen?

Wil je een auto kopen en deze zowel zakelijk als privé gebruiken? Bedenk van tevoren of je de auto zakelijk of beter privé kunt kopen. Het is immers een beslissing, die je voor een aantal jaar neemt en veel gevolgen heeft. Lees meer over de verschillende voor- en nadelen van privé of zakelijk.

Zakelijk (ook privé gebruiken)

Staat je auto op de zaak? Dan mag je alle autokosten invoeren. Aan het eind van het jaar wordt er een deel verrekend, voor je priveritjes met je zakelijke auto. Dit gebeurt met de bijtelling.

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijg je te maken met privébijtelling. Je moet dan voor het privégebruik btw betalen. De waarde van je auto bepaalt hoeveel je 'bijbetaalt' voor je privégebruik. De bijtelling is vaak lager voor milieuvriendelijke auto’s, maar ook voor youngtimers (een personenauto die ouder is dan 15 jaar). Een youngtimer is fiscaal interessant omdat je een bijtelling betaalt over de dagwaarde van de auto en niet over de cataloguswaarde. Deze berekeningen doen wij voor jou. Het enige dat je hoeft te doen is de cataloguswaarde en je kilometers doorgeven.

Privé (ook zakelijk gebruiken)

Gebruik je een auto, die je privé hebt gekocht, ook voor zakelijke doeleinden? Dan mag je €0,19 per zakelijk gereden kilometer als uitgave opnemen in je administratie. Dit is eigenlijk een vergoeding van je bedrijf aan jou als persoon, omdat je jouw privé auto mag gebruiken. Dit is bedoeld om je je compenseren voor alle zakelijke auto kosten die je maakt voor je auto. Met andere woorden: je mag geen benzine, parkeerkosten of andere autokosten in je administratie invoeren,

Dan kan je met behulp van een kilometerregistratie berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Diezelfde tool gebruiken wij om te berekenen of dat zakelijk gebruik betrekking heeft op belaste of vrijgestelde omzet.

Youngtimer

Wil je niet zoveel geld kwijt zijn aan je auto? In veel gevallen kan het dan aantrekkelijk zijn om een auto van 15 jaar of ouder te kopen, ook wel bekend als een youngtimer. Die zijn vaak niet alleen in aanschaf goedkoper, maar ook op het gebied van bijtelling bespaart het je jaarlijks geld: je betaalt namelijk bijtelling over de dagwaarde (wat je auto nu waard is) in plaats van over de cataloguswaarde (waarvoor hij oorspronkelijk verkocht werd). Die bijtelling is een percentage van ofwel de cataloguswaarde of dagwaarde die je bij je winst moet optellen. Indien je auto tijdens het jaar 'haar 15e verjaardag viert', kan het zijn dat je voor een deel cataloguswaarde rekent en voor een ander deel dagwaarde.

Dag- of cataloguswaarde in The Bookie Webapp

Deze waarde geef je op zodra je we jaarstukken opmaken en je aangifte inkomstenbelasting gedaan wordt.

Cataloguswaarde

Volgens de Belastingdienst is de catalogusprijs de officiële nieuwprijs van de (bestel)auto die geldt op de datum dat het kenteken deel 1 is afgegeven. Deze prijs is inclusief:

  • btw

  • bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen)

  • accessoires die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht voordat deel 1 van het kenteken is afgegeven

Tool Auto: zakelijk of privé?

Heb je een aantal specifieke auto's voor ogen? Of wil je juist kijken wat de verschillende adviezen per auto zijn indien de bouwjaren of de cataloguswaarden verschillen? Gebruik dan de tool die wij ontwikkeld hebben om de beslissing te vergemakkelijken: https://www.thebookie.nl/tools/auto-zakelijk-of-prive/ 

door Mari Laatste update: 02 Jan, 2023