Help > The Bookie Online > Uitgaven

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) beperkt aftrekbaar

Is mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar? In het kort, nee. Soms is een klein deel van de premie aftrekbaar, mits je een factuur hebt. Hieronder leggen we uit hoe het werkt.

Verschillende oplossingen

Aangezien dit verschillend is per type verzekeking kan je hiervoor het beste de site van de Belastingdienst raadplegen in combinatie met je verzekering of voorziening.

In de polisvoorwaarden van jouw verzekering lees je of de betaalde premies aftrekbaar zijn, en of de uitkeringen belast zijn.

Over het algemeen geldt:

U kunt als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. U betaalt premies, en bij arbeidsongeschiktheid keert de verzekeraar u eenmalig of periodiek een bedrag uit.

De aftrekbaarheid van de premies en de belastbaarheid van de uitkering zijn afhankelijk van de gekozen AOV. In het algemeen is het zo: als de premie niet aftrekbaar is, is de uitkering niet belast. Is de premie aftrekbaar, dan is de uitkering wel belast.

Ook al sluit u de AOV af als ondernemer, deze premies zijn géén kostenpost voor uw onderneming. In uw aangifte inkomstenbelasting trekt u ze af als ‘uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’. 

 

Inkomstenbelasting en The Bookie

Als een deel is wat aftrekbaar is dan hebben je Bookies hier een factuur van nodig. Het bedrag wat je hebt betaald bestaat over het algemeent uit 3 delen. Zie het voorbeeld van SharePeople hieronder: (fictieve bedragen)

Dat betekent dat niet het gehele bedrag dat je hebt overgemaakt, aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting ,maar wel een gedeelte daarvan. Het bedrag wat wel aftrekbaar is, kunnen we alleen afleiden uit een factuur. 

> Relevante informatie voor de inkomstenbelasting

 

door Mari Laatste update: 23 Apr, 2024