Help > The Bookie Online > Uitgaven > Zakelijke kosten

Zakelijke werkruimte, studio of werkplaats

Huur - 0% of 21%

Dit betreft de huur van je werkruimte, studio of werkplaats. Hieronder valt ook opslag. Afhankelijk van de afspraken met je verhuurder is je huur wel of niet met btw belast. Controleer dus zelf of je huur vrijgesteld is van btw of dat je de 21% btw kunt terugvragen.

  • Hiervoor ontvang je meestal een factuur per maand of kwartaal. Deze kun je aan je uitgaven toevoegen.
  • Is dit niet het geval? Voeg dan de eerste keer je huurovereenkomst toe. Hierin staat of de huur belast is met 21%. Deze uitgaven kan maandelijks verwerkt worden zonder factuur.

Indien er eenmalig een ruimte gehuurd wordt zijn het Overige inkoopkosten.

Werkruimte thuis: tool Belastingdienst

Gebruik je een werkruimte in je woning? Dan kom je in een zeer beperkt aantal gevallen  in aanmerking voor kostenaftrek. In de meeste gevallen mag je de kosten van de werkruimte niet aftrekken. 

Doe deze tool om te checken of je ruimte thuis gezien wordt als werkruimte: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/

Inrichting of renovatie werkruimte

Je mag alleen inrichting van je werkruimte als kosten opvoeren op het moment dat je echt een werkruimte huurt of je werkruimte thuis als zakelijk gezien wordt. Hieronder vallen bijvoorbeeld bureau’s, tafel, stoelen, planten e.d. Een werkrruimte thuis valt hier dus niet onder, tenzij het voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

door Mari Laatste update: 01 Dec, 2023