Help > The Bookie Online > Inkomsten

Werkzaamheden vooruit factureren

Soms wil een klant jij zelf dat je vooruit factureert (dus voor het werk gedaan is). Dan kan. Jij stuurt de factuur en de klant betaalt. Er zijn wel een paar aandachtspunten, voorals het over het eind van het boekjaar gaat. Dus je factureert voor iets in december die je in januari of later uitvoert.

Werkwijze

  1. Stuur een factuur
    1. Factuur moet (vanwege de btw) worden opgenomen in december
  2. Stuur je Bookies een mailtje (indien niet duidelijk is dat de werkzaamheden voor volgend jaar zijn.
    1. Kosten/opbrengsten boeken we dan op de achtergrond naar volgend jaar

Aandachspunten

Voor de BTW aangifte is in principe het moment van versturen van de factuur van belang. Als het BTW tarief later wijzigt dien je echter een factuur na te sturen voor het BTW verschil voor de uren die je nog moet maken.

Voor je jaarrekening en dus de de aangifte inkomstenbelasting moeten wij als je boekhouders de inkomsten wel corrigeren voor het jaar waarin de werkzaamheden daadwerkelijk verricht. Nog niet gefactureerde werkzaamheden moeten dus op de balans gezet worden. Vooruit gefactureerde werkzaamheden zijn namelijk officieel nog geen inkomsten, maar vooruitgefactureerde werkzaamheden.

Voor een ICP aangifte (lees: iets met buitenland) gelden in principe de kwartalen waarin de werkzaamheden zijn verricht. In de praktijk hanteert is het gebruikelijk om de factuurdatum te gebruiken, indien het niet teveel afwijkt.

In principe moet je van de Belastingdienst uiterlijk na de maand van afronding, voor de 15e, factureren. Dit heeft  met de BTW afdracht te maken.

Casus

Casus: vraag

Ik heb een (of misschien twee) opdrachtgevers die graag de factuur nog in 2023 sturen, terwijl de werkzaamheden in 2024 zijn. Kunnen we die als vooruit ontvangst boeken? En moet ik daar al wat voor doen als ik de factuur maak?

Casus: Antwoord

door Tim Methorst Laatste update: 12 Dec, 2023