Help > The Bookie Online > Inkomsten- & Vennootschapsbelasting > B.V.

Waaraan moet ik denken als ik mijn BV uitschrijf?

Wil jij jouw besloten vennootschap (BV) opheffen? Bijvoorbeeld omdat deze niet meer actief is en daarom alleen maar geld kost? Het opheffen van een BV kan vrij eenvoudig zijn. 

Toch is het belangrijk dat je geen fouten maakt. Doe je dit wel? Dan ben je als bestuurder misschien persoonlijk aansprakelijk voor het betalen van de schulden van de BV. Je moet deze schulden dan met jouw eigen geld betalen.

Om dit te voorkomen, hebben wij een stappenplan gemaakt dat je kan gebruiken voor het opheffen van jouw BV. Wil jij weten hoe je jouw BV opheft?

Wanneer moet ik mijn BV opheffen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij van jouw BV af wil.

De meest voorkomende redenen zijn:

  • De BV is niet meer actief. Wanneer er niks meer met jouw BV gebeurt en deze ook geen bezittingen en schulden meer heeft, heb je een zogenaamde ‘lege BV’. Omdat een lege BV geen activiteiten meer heeft en dus geen omzet meer maakt, brengt deze jou niks meer op. Sterker nog, de lege BV kost alleen maar geld. Je moet bijvoorbeeld nog wel elk jaar een accountant inschakelen om de jaarrekening te laten opstellen. Heb je een lege BV? Hef deze dan op.
  • Er zijn niet genoeg inkomsten. Komen er niet genoeg inkomsten binnen in de BV? Kan jij hierdoor niet meer alle kosten dekken waardoor de financiële situatie van de BV steeds meer verslechterd? Hou de BV dan niet te lang aan en hef deze op. Zo voorkom je dat de financiële situatie zodanig verslechterd dat je een faillissement moet aanvragen.
  • Je hebt een lege stamrecht BV. Eerder was het mogelijk om een ontslagvergoeding in een stamrecht BV te stoppen en deze jou telkens een deel van de vergoeding uit te laten betalen. Zo kon je het betalen van de belasting over deze ontslagvergoeding uitstellen en soms verminderen. Deze optie is nu niet meer mogelijk, maar er bestaan nog wel stamrecht BV’s. Heb jij nog zo’n stamrecht BV een heeft deze inmiddels alles aan jou uitbetaald? Dan is de stamrecht BV leeg en heeft deze waarschijnlijk geen doel meer. Je kan deze dan beter opheffen.

Hoe kan ik mijn BV opheffen?

Stap 1: zeg alle lopende contracten op

Voordat je definitief jouw BV gaat opheffen, moet je eerst uitzoeken welke contracten er nog lopen en deze allemaal opzeggen. Denk hierbij aan contracten voor bijvoorbeeld de huur van de bedrijfsruimte, maar ook aan contracten met klanten of leveranciers.

Stap 2: ontsla het personeel

Heeft jouw BV werknemers in dienst? Dan moet je de arbeidscontracten opzeggen. Er zijn een aantal opties. Je kan op de website van het UWV toestemming te vragen voor het ontslag. Als jouw werknemer wil meewerken aan het ontslag kan je samen de beëindiging van het dienstverband regelen in een ‘beëindigingsovereenkomst’.

Stap 3: breng de financiële situatie van de BV in kaart

Door de financiële situatie van jouw BV in kaart te brengen, kan je bepalen op welke manier je de BV definitief moet opheffen. Maak hiervoor een lijst van alle bezittingen en schulden van jouw BV. Dit doe je samen met je Bookie.

Denk bij bezittingen bijvoorbeeld aan het kantoorpand, bankrekeningen en het geld dat je nog van klanten moet krijgen. Bij schulden kan je denken aan leningen en geld dat je nog aan leveranciers of de Belastingdienst moet betalen. Heb je de lijst gemaakt? Bekijk dan welke situatie van toepassing is op jouw BV.

  • BV heeft meer bezittingen dan schulden. In dit geval kan je de BV niet opheffen, voordat je alle bezittingen eerlijk hebt verdeeld. Dit doe je door alle bezittingen te verkopen en met de opbrengst alle schulden te betalen. Dit wordt ook wel ‘vereffening’ genoemd. 
  • BV heeft geen bezittingen. In deze situatie kan je jouw BV opheffen met een zogenaamde ’turboliquidatie’. Zoals de naam al weggeeft, kan je hiermee snel jouw BV beëindigen. Deze manier van opheffen is snel, omdat er geen bezittingen zijn die nog eerlijk moeten worden verdeeld.
  • BV heeft meer schulden dan bezittingen. Heeft jouw BV wel bezittingen, maar niet genoeg om alle schulden te kunnen betalen? Dan moet je het faillissement voor jouw BV aanvragen. De rechtbank benoemt dan iemand (een curator) die zal zorgen dat de bezittingen die de BV heeft eerlijk worden verdeeld onder de schuldeisers. De rest van dit stappenplan is dan niet meer van toepassing.

door Mari Laatste update: 19 Jul, 2024