Wil jij jouw besloten vennootschap (BV) opheffen? Bijvoorbeeld omdat deze niet meer actief is en daarom alleen maar geld kost? Het opheffen van een BV kan vrij eenvoudig zijn. Toch is het belangrijk dat je geen fouten maakt. Doe je dit wel? Dan ben je als bestuurder misschien persoonlijk aansprakelijk voor het betalen van de schulden van de BV. Je moet deze schulden dan met jouw eigen geld betalen.
Om dit te voorkomen, hebben wij een stappenplan gemaakt dat je kan gebruiken voor het opheffen van jouw BV. Wil jij weten hoe je jouw BV opheft?
Wanneer moet ik mijn BV opheffen?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij van jouw BV af wil.
De meest voorkomende redenen zijn:
- De BV is niet meer actief. Wanneer er niks meer met jouw BV gebeurt en deze ook geen bezittingen en schulden meer heeft, heb je een zogenaamde ‘lege BV’. Omdat een lege BV geen activiteiten meer heeft en dus geen omzet meer maakt, brengt deze jou niks meer op. Sterker nog, de lege BV kost alleen maar geld. Je moet bijvoorbeeld nog wel elk jaar een accountant inschakelen om de jaarrekening te laten opstellen. Heb je een lege BV? Hef deze dan op.
- Er zijn niet genoeg inkomsten. Komen er niet genoeg inkomsten binnen in de BV? Kan jij hierdoor niet meer alle kosten dekken waardoor de financiële situatie van de BV steeds meer verslechterd? Hou de BV dan niet te lang aan en hef deze op. Zo voorkom je dat de financiële situatie zodanig verslechterd dat je een faillissement moet aanvragen.
- Je hebt een lege stamrecht BV. Eerder was het mogelijk om een ontslagvergoeding in een stamrecht BV te stoppen en deze jou telkens een deel van de vergoeding uit te laten betalen. Zo kon je het betalen van de belasting over deze ontslagvergoeding uitstellen en soms verminderen. Deze optie is nu niet meer mogelijk, maar er bestaan nog wel stamrecht BV’s. Heb jij nog zo’n stamrecht BV een heeft deze inmiddels alles aan jou uitbetaald? Dan is de stamrecht BV leeg en heeft deze waarschijnlijk geen doel meer. Je kan deze dan beter opheffen.
Hoe kan ik mijn BV opheffen?
Stuur een mail naar je Bookies met daarin de opdracht om de BV te liquideren. Om dat te kunnen doen hebben we in ieder geval nodig
1. de jaarrekening van het afgelopen jaar. Dus heb je de vragenlijst nog niet ingevuld? Doe dat diezelfde dag nog.
2. de administratie van het lopende jaar moet compleet zijn en wij willen graag de bankoverzichten tot dat momenten inclusief de afschriften van zakelijke rekeningen.
Nadat we dat ontvangen hebben nemen we contact met je op.
> Lees hier hoe het hele proces van het liquideren van een B.V. werkt
Stappenplan: wat doet The Bookie en wat doe ik?
Hoe lang dit duurt is afhankelijk van jouw eigen wensen en de termijnen van De Belastingdienst
- The Bookie & klant | Zorgen dat er geen baten meer aanwezig zijn in de rechtspersoon: (ontbindingsbesluit)
- De ondernemer | Controleer eventuele financiers, leaseovereenkomsten en aansprakelijkheden.
- De ondernemer | Zeg contracten en verzekeringen van de onderneming op:
- De ondernemer | Hef de bankrekeningen van de rechtspersoon op. Wil je voorafgaand de factuur van The Bookie ontvangen, dan kan dat altijd. Als je denkt er niets meer mee te gaan doen. Mochten er wel schulden zijn, dan verreken je dat later met je prive rekening.
- De ondernemer | De algemene vergadering van aandeelhouders moet besluiten tot ontbinding van de rechtspersoon via turboliquidatie. De rechtspersoon houdt dan direct op te bestaan. Vergadering moet genotuleerd en dus op papier vastgelegd zijn.
- The Bookie | Wij deponeren deze ontbinding bij het Handelsregister waar de rechtspersoon is ingeschreven. Wij leveren aan bij de Kamer van Koophandel:
- De ondernemer | Het bestuur moet direct na het doen van deze deponeringen schriftelijk mededeling hiervan doen aan de schuldeisers.
Gevolgen
- Na de ontbinding van een rechtspersoon zonder baten (turboliquidatie), houdt je B.V. direct op te bestaan. Je kunt deze ontbinding later moeilijk terugdraaien.
- Na het ontbinden van de rechtspersoon, kun je niet meer bij de zakelijke bankrekening van deze rechtspersoon. Het is daarom van belang om deze voorafgaand aan de ontbinding op te heffen
- op prive overzetten of leegboeken
- overige kosten dus voorafgaand factureren
Termijn en kosten
Als je BV geen activa heeft dan kan in de meeste gevallen een turbo-liquidatie toegepast worden. Je BV wordt dan binnen het kwartaal opgeheven en uitgeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel, mits gemeld voor de laatste maand van het kwartaal.. Houd er wel rekening mee dat (btw én VPB) aangiftes nog steeds gedaan moeten worden. Dus al met al duurt dat proces nog steeds tot en met het einde van dat boekjaar.
Zijn er meerdere bezittingen zijn en schulden? Dan zal de normale liquidatieprocedure gevolgd moeten worden. Dit hele proces duurt meestal zo'n 3 maanden, plus ook de afwikkeling zoals hierboven omschreven staat.