Hoe werkt de voorbelasting als ik deels onbelaste omzet heb?
Sommige klanten hebben zowel belaste als onbelaste omzet. Dit is bijvoorbeeld het geval als je leraar of journalist bent, een CRKBO certificering hebt of uitvaarten organiseert.
Algemene kosten
Voor uitgaven die voor zowel je belaste als onbelaste omzet is doen we een correctie, namelijk; niet aftrekbare voorbelasting.
Dus stel 50% van je omzet is vrijgesteld, 50% van je omzet is belast. Dan mag je 50% van de voorbelasting over deze algemene kosten terugvragen. Algemene kosten zijn kosten die je voor je onderneming maakt waardoor ze niet specifiek voor een deel van je werkzaamheden zijn. Voorbeelden hiervan zijn je Bookie abonnement, telefoon kosten, kantoorkosten.
Wij doen elk kwartaal een correctie.
Specifieke kosten
Het kan echter zo zijn dat je uitgaven voor een specifiek onderdeel van je werkzaamheden zijn. Bijvoorbeeld: je geeft les aan minderjarigen, waardoor je omzet onbelast is. Hier heb je misschien geen verdere uitgaven voor.
Het kan echter zo zijn dat je juist kosten voor je belaste omzet maakt. Dus met je cateringonderdeel van je eenmanszaak verkoop je limonade. Dan mag je voor de inkoop van limonade en plastic bekertjes natuurlijk de btw terugvragen. Dit wordt niet gecorrigeerd.
Aangeven in de webapp
Dus als je een uitgave hebt die speciaal is voor belaste omzet, geef dit dan aan in de omschrijving met dikke letters zodat wij dit zien als we je administratie gaan controleren. "GEKOPPELD AAN BELASTE OMZET".
Overigens doen we aan het eind van het jaar, als we je jaarstukken gaan opstellen een herziening op de btw. Misschien is het in jouw situatie gunstiger om de verhouding belaste/onbelaste omzet uit te rekenen per jaar in plaats van per kwartaal.
Psstt... dit is echt voor gevorderden
De voorbelasting die je niet kunt terugvragen is overigens wel aftrekbaar voor je winst en verlies rekening.