Help > The Bookie Online > Inkomsten > Betaling factuur

Hoe vraag ik de btw terug van een factuur die niet betaald is?

Je betaalt als ondernemer de btw (over je facturen) direct in het desbetreffende kwartaal. De factuurdatum op de factuur die je gestuurd hebt, is hierbij dus leidend en niet de betaaldatum.

Betaalt je klant de factuur uiteindelijk niet of maar gedeeltelijk bijvoorbeeld in het geval van een faillissement? Dan is je vordering (gedeeltelijk) oninbaar. Je btw die je zelf hebt afgedragen bij de omzetbelastingaangfte heb je namelijk niet ontvangen. In dat geval kun je deze btw terugvragen. Je bookies doen dat voor je. Lees hieronder hoe dat werkt.

Wanneer en hoe terugvragen?

Zodra het zeker is dat je vordering (gedeeltelijk) oninbaar is, stuur je ons een mailtje met het factuurnummer waarover het gaat.

Wij kunnen dan de btw voor je terugvragen. Dit is in ieder geval zo uiterlijk 1 jaar na het verstrijken van de uiterste betaaldatum. 

Het bedrag van de teruggaaf verwerken we in de aangifte over het tijdvak waarin de oninbaarheid is ontstaan of de 1-jaarstermijn is verstreken. 

Alsnog ontvangen betaling ná teruggaaf btw

Betaalt je klant alsnog deels of gedeeltelijk? Dan moeten we dat natuurlijk weer rechttrekken. Mail ook dan je Bookies. Dan geven we de verschuldigde btw over het gedeelte dat je hebt ontvangen aan in het aangiftetijdvak waarin je de betaling ontvangt.

door Mari Laatste update: 12 Mei, 2023